Αρθρο στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ" - Ο νέος φορέας της αλλαγής. Μια ιστορική αναγκαιότητα.

11-09-2017


Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου*

 

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2017

 

Ο νέος φορέας της αλλαγής. Μια ιστορική αναγκαιότητα.

 

 

Όλα τα κόμματα εκφράζουν ιδεολογικά  ρεύματα. Υπηρετούν αξίες. Το ΠΑΣΟΚ, για πολλά χρόνια, έχει σημείο αναφοράς το ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Με όρους πολιτικής γεωγραφίας τον χώρο της «κεντρο-αριστεράς». Με το συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα, η Πρόεδρός του, η Φώφη Γεννηματά, ανέλαβε την δύσκολη πρωτοβουλία για μια συνολική ανασυγκρότηση των διάσπαρτων δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού φορέα με προοπτική εξουσίας. Με πρώτο στόχο την άρση της  αμφισβήτησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία. Με την «κεντροαριστερά». Μια πραγματικότητα που συστηματικά «καλλιεργεί» το τελευταίο διάστημα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυταξικό μόρφωμα,  ένα συνονθύλευμα ιδεοληπτικών δυνάμεων με αναφορές στο χώρο της παραδοσιακής κομμουνιστικής αριστεράς. Ένα κόμμα με έντονο λαϊκιστικό λόγο που δυστυχώς συσσώρευσε δεινά στον τόπο.

Η Φώφη, στο παραπάνω πλαίσιο, κατέθεσε   τον Ιούνιο, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μια ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα για τη χώρα. Για να βρει η χώρα το δρόμο της ανάταξης και της κοινωνικής προστασίας. Χωρίς μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. Για να ξαναβρεί ο λαός τη χαμένη ελπίδα του. Στην πάντα επίκαιρη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης. Για την αυτόνομη πολιτική πορεία του νέου φορέα. Ξεκαθάρισε ακόμη την θέση του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός. Ένας συνασπισμός κομμάτων. Ένα συνεργατικό εκλογικό σχήμα με σημείο αναφοράς τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ένας πλούτος ιδεών με προοδευτικό πρόσημο. Με κοινωνικές αναφορές. Για αλλαγή και μεταρρυθμίσεις. Στην προσπάθειά της συμμετέχουν αξιόλογες προσωπικότητες που αναζητούν την ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης με αναφορές στο παραδοσιακό «κέντρο». «Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά». Αυτό είχε κάποια αξία την προδικτατορική περίοδο. Δοκιμάστηκε και απέτυχε. Το άθροισμα προσωπικοτήτων του δημοκρατικού  χώρου για την επιτυχία εκλογικού στόχου δεν αρκεί για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής δύναμης, με προοπτική εξουσίας. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ιδεολογικές αναφορές. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί που υποστηρίζουν ότι το  «λογικοφανές» αίτημα για διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και ίδρυση ενός νέου από την αρχή. Το αίτημα είναι ανέφικτο στο βαθμό που στο εγχείρημα συμμετέχουν υπαρκτά κόμματα και κινήσεις πολιτών.   Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ με απόλυτη σαφήνεια η Φώφη ξεκαθάρισε. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται. ʼλλωστε όσοι συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δύναμή και του νέου φορέα έρχεται από το παρελθόν. Από το ιστορικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ. Από τη μεγάλη του προσφορά στη χώρα  και το λαό. Με τα λάθη του και τις αδυναμίες του. Σ΄ αυτό ας προστεθεί επιπλέον και το επιχείρημα ότι σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην Κ.Κ.Ε, έχουν πορευθεί με μνημόνια και πολιτικές λιτότητας. Ότι τα παραδοσιακά ιστορικά κόμματα, σ΄ όλη την Ευρώπη πέρασαν και περνούν κρίσεις, αλλά ποτέ δεν έθεσαν το ερώτημα της διάλυσής τους.

Το ΠΑΣΟΚ φυσικά οφείλει ως αυτόνομος πολιτικός φορέας να ανανεωθεί. Να ανασυγκροτηθεί. Απαλλαγμένο από τις σκιές του παρελθόντος. Να προσαρμόσει τη δημοκρατική του λειτουργία στις σημερινές ανάγκες. Να συγκροτηθεί ως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα. Με συλλογικές λειτουργίες. Με νέο και άφθαρτο προσωπικό. Σταθερά προσηλωμένο στις ιδέες και τις αρχές του. Είναι το μεγάλο ζητούμενο στο προσεχές συνέδριό του.

Σήμερα, η συγκρότηση και δημοκρατική λειτουργία του νέου φορέα είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Τώρα προέχει η αδιάβλητη εκλογή του Προέδρου του νέου φορέα. Με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών μπορεί να γίνει ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Είναι όμως και ώρες ευθύνης για προσωπική συμμετοχή του κάθε δημοκρατικό πολίτη που επιθυμεί άλλη πορεία για τον τόπο, για τους ίδιους τους πολίτες. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για μια δυναμική πορεία του χώρου προς τα μπροστά.

 

 

Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου

Πρώην Υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »