Ομιλία στη Βουλή για το θέμα των Υποκλοπών

17-02-2006


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ B’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΖ΄
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2006

----------
Αθήνα, σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου 2006, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.40’ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Θα συζητηθούν μαζί -επειδή αναφέρονται στο ίδιο θέμα- και χωρίς να επηρεάζεται ο χρόνος, η με αριθμό 472/28/13-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και η με αριθμό 471/27/13-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή και πρώην Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Κωνσταντόπουλου προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το πρόσφατο θέμα των υποκλοπών.
Αναλυτικότερα, η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαϊωάννου έχει ως εξής:
«Οι κυβερνητικές σας ευθύνες για την υπόθεση των υποκλοπών είναι τεράστιες και έτσι καταγράφονται στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Για ένα μείζον πολιτικό θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και την ωμή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είπατε και εξακολουθείτε να μην λέτε όλη την αλήθεια. Επιχειρήσατε να το συγκαλύψετε και στη συνέχεια να το αξιοποιήσετε επικοινωνιακά, χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, σε συνεννόηση με την ιδιωτική εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Στην προσπάθειά σας αυτή, εμπλέξατε και αγνοήσατε βασικούς δημοκρατικούς μας θεσμούς (Βουλή, Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές), με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους αλλά και τη διαμόρφωση ενός γενικευμένου αισθήματος ανησυχίας και ανασφάλειας των πολιτών.
Σήμερα, κύριε Πρωθυπουργέ, εμφανιστήκατε -πολύ καθυστερημένα- και μας μιλήσατε για «το μέλλον», για το «αύριο», χωρίς να προσθέσετε επί της ουσίας τίποτα και χωρίς επιπλέον να αισθανθείτε την ανάγκη της «συγνώμης», της ανάληψης ή του καταλογισμού κάποιων έστω πολιτικών ευθυνών, την ώρα που η Κυβέρνησή σας, αλλά και το κύρος της χώρας έχουν από τους χειρισμούς σας υποστεί σοβαρό πλήγμα. Ζητάτε συναίνεση, χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, ποια είναι η αλήθεια.
Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
1. Θα ανταποκριθεί στη θεσμική και πολιτική του υποχρέωση να ενημερώσει την Εθνική μας Αντιπροσωπεία και τους Έλληνες πολίτες για το σύνολο των πραγματικών πτυχών της υπόθεσης;
2. Τι προτίθεται να πράξει στην κατεύθυνση της ανάληψης ή του καταλογισμού πολιτικών ευθυνών;
Είναι στις προθέσεις του να ενημερώνει την Εθνική Αντιπροσωπεία σε ερωτήσεις Βουλευτών ή θα δίνει απαντήσεις μόνον σε ερωτήσεις των Αρχηγών Κομμάτων, όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας;».
………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο αγαπητός συνάδελφος κ. Παπαϊωάννου.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επιθυμώ κατ’ αρχήν να καταγράψω τη συνειδητή απουσία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή, από την ώρα του Πρωθυπουργού. Η συμπεριφορά του αναμφίβολα αποτελεί μια έκφραση απαξίας και υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών μας διαδικασιών.
Καταγράφω το θλιβερό γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μία φορά να απαντήσει σε τριάντα και πλέον ερωτήσεις Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχει πάρει τις αποφάσεις του να μην έρχεται στη Βουλή; Θα παρακαλέσω την Πρόεδρο να επικοινωνήσει μαζί του και να μας το ανακοινώσετε. Δεν είναι σωστό κάθε φορά να δημιουργείται πρόβλημα με την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία.
Έρχομαι στην ουσία της ερώτησης. Βρισκόμαστε αναμφίβολα, κύριοι συνάδελφοι, μπροστά σε ένα τεράστιας έκτασης πολιτικό σκάνδαλο. Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες για το αντικειμενικό γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας μας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έπεσε θύμα εγκληματικών ενεργειών από κάποιους που ακόμα ο ελληνικός λαός δεν τους γνωρίζει.
Υπήρξε το έγκλημα της παρακολούθήσης, κύριε Υπουργέ και υπήρξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Όλο αυτό θέτει ένα τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης πλέον των πολιτών που αισθάνονται ανασφάλεια απέναντι στην Κυβέρνηση. Αν ακόμα δεν γνωρίζετε ποιοι μας παρακολουθούσαν και γιατί, είστε ανίκανοι να κυβερνάτε τη χώρα, να εγγυάστε την ασφάλειά μας. Αν πάλι το γνωρίζετε και δεν λέτε την αλήθεια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Εσείς, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, υποτιμήσατε δυστυχώς και εξακολουθείτε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Είπε κανείς να μη γίνει δικαστική έρευνα; Τώρα που υπάρχει δημοσιοποίηση του γεγονότος, η διαδικασία της τακτικής ανάκρισης δεν είναι μυστική; Την εμποδίζει κανείς; Η δημοσιοποίηση δεν βοηθάει, ώστε να γίνει πλήρης εξυγίανση στο ζήτημα του Κώστα Τσαλικίδη που αναφερθήκατε προηγουμένως;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πολύ λίγο χρόνο θα χρειαστώ ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ζητήσατε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη διεξαγωγή μιας αργόσυρτης προκαταρκτικής εξέτασης, αντί να ζητήσετε αμέσως την άρση της ποινικής δίωξης και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, για την εταιρεία, για τον τόπο δηλαδή που έγινε το έγκλημα. Δεν ευθύνεστε γι’ αυτό; Και σήμερα εξακολουθείτε να εμπλέκετε τους εισαγγελείς και να μεταθέτετε τις ευθύνες εκεί.
Κύριε Υπουργέ, είστε μέρος του προβλήματος και θα έπρεπε να είχατε αναλάβει τις ευθύνες σας. Θα έπρεπε να είχατε παραιτηθεί, γιατί η πολιτική ευθύνη είναι και αντικειμενικό γεγονός.
Καλέσαμε τον Πρωθυπουργό να μας απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν μπει. Λέτε για θέμα υψίστης εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα. Δεν έπρεπε να ενημερωθεί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι αρμόδιες αρχές; Έχετε δώσει απαντήσεις σ’ αυτά;
Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν αναζητήσατε ευθύνες από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά την είχατε προνομιακό συνομιλητή σας για πολύ καιρό; Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν αναζητήσατε ευθύνες από τις υπηρεσίες ασφάλειας; Είστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Μην τυχόν όλοι αυτοί συμμετέχουν στην επιχείρηση συγκάλυψης και γι’ αυτό τους έχετε απέξω; Τώρα, θυμηθήκατε την ΑΔΑΕ;
Πήγε ο κύριος Πρωθυπουργός προχθές και μας μίλησε για το μέλλον και αφόρισε το παρελθόν. Κύριε Υπουργέ, ενδιαφέρει το παρόν, ενδιαφέρουν τα γεγονότα, ενδιαφέρει ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει διασυρθεί διεθνώς μ’ αυτήν την υπόθεση. Όλα αυτά δείχνουν έναν Πρωθυπουργό με φοβικά σύνδρομα που φοβάται να πει την αλήθεια και να καταλογίσει ή να αναλάβει ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Για όλα αυτά σας ελέγχουμε, κύριε Υπουργέ και πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένας δεν μπορεί να κρύβει τις αλήθειες. Τα μισά λόγια, το ψέμα, η υποκρισία, η προπαγάνδα έχουν ημερομηνία λήξης. Ο λαός ανησυχεί, ο λαός νοιώθει ανασφάλεια και οι ευθύνες σας ανήκουν αποκλειστικά.Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »