Αρθρο στην εφημερίδα "ΣΦΗΝΑ

26-09-2009


 

Το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είναι: Συνέχιση της οπισθοδρόμησης της χώρας ή αναστροφή και πορεία προς τα εμπρός.Η εξαετία της διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία έφερε την χώρα σε τέλμα και την ελληνική κοινωνία σε γενικευμένη απογοήτευση. Η χώρα έχασε σε κύρος και δύναμη, γίναμε πάλι οι «φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης». Η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επαγγελματιών έφθασε σε απελπιστική κατάσταση. Η μεταχείριση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες, που ήταν και πριν προβληματική, έγινε βάσανο. Το φυσικό περιβάλλον εγκαταλείφθηκε απροστάτευτο. Τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν ραγδαία.
 
Το χειρότερο απ’ όλα η αλαζονεία της εξουσίας, η οσμή των σκανδάλων, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, η κοινωνική αδικία, η αναβίωση του πελατειακού κράτους, έπληξαν καίρια την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια των πολιτών, τσάκισαν τα φτερά των νέων, έσπειραν την ανασφάλεια, το φόβο για το αύριο και την απαισιοδοξία στους πολίτες.
Εμείς, είμαστε εδώ με την πολιτική μας πρόταση,για να στείλουμε μέσα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το μήνυμα στο ελληνικό λαό πως υπάρχει ελπίδα….Έχουμε εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, έχουμε το σχέδιο και την ικανότητα να αναστρέψουμε το κλίμα και να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Το κυριότερο, μπορούμε να κάνουμε τον Έλληνα και πάλι αισιόδοξο και να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους για προσωπική ανέλιξη, κοινωνική καταξίωση για να ανεβάσουν πιο ψηλά τη χώρα.
Η Ν.Δ και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης, ούτε την ικανότητα διαθέτουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των περιστάσεων. Τώρα αλληλοσπαρασσόμενοιυπόσχονται αυτά που δεν έκαναν και χρεώνουν στο ΠΑΣΟΚ την χαμένη εξαετία τους, λες και δεν κυβερνούσαν αυτοί όλα αυτά τα χρόνια.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίσημε δημιουργία νέων ευκαιριών, την ρύθμιση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση των δημοσίωνοικονομικών, ανακούφιση των δανειοληπτών, στήριξη της απασχόλησης, αναδιανομή του εισοδήματος, εμπέδωση της κοινωνικής ασφάλειας.
Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ΔΕΘ, θα κινήσει την αγορά, θα σταθεροποιήσει την οικονομία και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι για θεσμικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, θα καθιερώσουν την διαφάνεια και τον δημόσιο έλεγχο παντού, θα εξασφαλίσουν την ισονομία, την δικαιοσύνη και την πολιτική σταθερότητα.Οι αλλαγές στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα είναι όρος για την λύση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Έτσι θα οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρωποκεντρικό κράτος.
Η επόμενη ημέρα θα είναι μια διαφορετική ημέρα. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και έναν ικανό πρωθυπουργό που θα στηρίζεται σε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου για ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης, για την δημιουργία μιας σύγχρονης Ελλάδας και ισχυρής κοινωνίας.


Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »