Αρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ

21-12-2009


Ο Γ. Παπανδρέου δίνει ρόλο και αρμοδιότητες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

ʼρθρο του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου


ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ της Επιτροπής Ακροάσεων της Αμερικανικής Γερουσίας επιδιώκει να διαμορφώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός, που επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη η Επιτροπή να αποκτήσει αυξημένο ρόλο στο νέο πολιτικό περιβάλλον που οικοδομεί, έχει αποφασίσει να παραχωρήσει στην Επιτροπή αρμοδιότητες οι οποίες θα της προσδώσουν αυξημένο κύρος, υπευθυνότητα και κυρίως περισσότερη παρεμβατικότητα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει - με εισηγητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη- τρόπους για την αναβάθμισή της.

Οι παρεμβάσεις
Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή,θα μπορεί να καλεί σε ακρόαση οποιοδήποτε πρόσωπο κρίνει ότι θα επιβοηθήσει το έργο της, αλλά πλέον η κλήση αυτή θα είναι υποχρεωτική για τον καλούμενο. Καταργείται δηλαδή το δικαίωμα του καλούμενου προσώπου να παρίσταται προαιρετικά ενώπιον της επιτροπής. Επίσης η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αποφάσεις της Δικαιοσύνης (καλώντας ενώπιόν της τους πρωταγωνιστές των αποφάσεων), συμβάσεις του Δημοσίου, συμβάσεις ανάθεσης ή παραχώρησης των δημοσίων έργων, μεγάλες προμήθειες κ.λπ., σύμφωνα με όσα προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην ομιλία του προς την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Ειδικά για το τελευταίο, την κυβέρνηση την απασχολεί ιδιαίτερα ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική εξουσία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον διαχωρισμό των δύο «εξουσιών».

Οι πρώτες κλήσεις
 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η Επιτροπή είχε ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις καλώντας για ακρόαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Και προτίθεται να καλέσει σε ακρόαση εκδότες, διευθυντές μέσων ενημέρωσης αλλά και δημοσιογράφους, αφού προηγουμένως, όπως προαναφέρθηκε, γίνει η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για την αναβάθμιση της Επιτροπής. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι στις τέσσερις γνωστές εξεταστικές επιτροπές για τα σκάνδαλα της Ζίμενς, Βατοπεδίου, Χρηματιστηρίου και δομημένων ομολόγων, φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και πέμπτη, η οποία θα αφορά τις ευθύνες της εκτίναξης του δημόσιου χρέους επί Ν.Δ.
 Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »