Συνέντευξη στο Ρ/Σ "REAL FM"

25-01-2011


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL fm και την Κάτια Μακρή μεταξύ άλλων τόνισε:

Για το πόρισμα της εξεταστικής για τη Siemens:

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αισθάνομαι (για το πόρισμα) ότι δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό γιατί από την αρχή είχα τη βαθιά πίστη ότι η εξεταστική επιτροπή δεν θα μπορούσε να φτάσει σε ζητήματα, που και αυτό είναι το ζητούμενο , καταγραφής ποινικών ευθυνών γιατί ήμουν βέβαιος ότι η siemens και τα στελέχη της δεν θα έτρεχαν σε καταθέσεις για συγκεκριμένα ονόματα . Το λέω αυτό γιατί αυτό περιμένει ο κόσμος. Επειδή εγώ γνωρίζω, αλλά δυστυχώς όχι όλοι οι Έλληνες, ότι το έργο μιας εξεταστικής επιτροπής δεν είναι η τεκμηρίωση ποινικών ευθυνών αλλά πολιτικών. Έτσι εκείνο που σήμερα μπορώ να πω είναι ότι οι συνάδελφοι μου βουλευτές κουράστηκαν, εργάστηκαν αρκετό καιρό, κατέγραψαν τα γεγονότα , ανέδειξαν ότι πρόκειται περί οργανωμένου εγκλήματος κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει και η δικαστική αρχή εδώ και αρκετό καιρό. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Μιλήσατε για κάθαρση, αλλά κάθαρση χωρίς ποινή και τιμωρία δεν υπάρχει , είναι αναγκαίο στοιχείο της κάθαρσης η ποινή και η τιμωρία, αφού πρέπει να καταγράψει κανένας τις συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Φωτογραφήθηκαν κάποια  πολιτικά στελέχη (στο πόρισμα) αλλά από την περιγραφή αναδεικνύονται μόνο, και αν αναδεικνύονται, κάποιες πολιτικές ευθύνες, δεν αναδεικνύονται συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες .
      Είμαι ένας από εκείνους που είχα πολλές επιφυλάξεις για τη συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών. Είχαμε και οι ίδιοι ως ΠΑΣΟΚ παραδεχτεί ότι τα εγκλήματα παρεγράφησαν από τη διάλυση της Βουλής αφού υπάρχει το μεγάλο θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας του σχετικού νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Δημοσιογράφος: Θέλω να κάνουμε ένα πολύ σύντομο απολογισμό όλων των εξεταστικών και των προκαταρκτικών επιτροπών. Έχουμε και αυτή την εξεταστική για τη Siemens που πάλι δια ταύτα δεν έχουμε, παρά μόνο ότι είναι οργανωμένο έγκλημα. ʼρα λοιπόν οι εξεταστικές δεν προσθέτουν. Τι άλλο μπορεί να γίνει κ. Παπαϊωάννου;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Να ξεκινήσουμε από το μείζον: Το μείζον είναι, ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με ποινικά αδικήματα είναι πρωτίστως θέματα δικαιοσύνης. Αυτό λέει το Σύνταγμα μας και σωστά. ʼρα το βαρύ έργο ανήκει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν ευθύνες για  συγκεκριμένους υπουργούς θα έπρεπε να στείλει το φάκελο στη Βουλή και αυτό δεν το έκανε. ʼρα καλείται αυτή τη στιγμή η Βουλή να απαντήσει, αν και έχει δευτερεύοντα ρόλο, σε ζητήματα ποινικών ευθυνών, και συγκεκριμένα υπουργών, χωρίς να υπάρχει μια προεργασία, μια σωστή δουλειά από πλευράς Ελληνικής Δικαιοσύνης. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το δεύτερο μεγάλο στοιχείο είναι ότι έλλειψε η ισχυρή πολιτική βούληση, την ώρα που τα αδικήματα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια και δεν είχαν παραγραφεί.  Έκλεισε τη Βουλή ο κ. Καραμανλής. Και σήμερα τι κάνουμε για να ξεφύγουμε από όλα αυτά; Βάζουμε ένα ζήτημα ότι μας φταίει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, όταν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει ένα πρόβλημα σε σχέση με την αποσβεστική προθεσμία. Το βασικό θέμα είναι ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος. Όσον αφορά όλα τα άλλα, τον ψήφισαν όλα τα κόμματα και χθες αυτό αναδείχθηκε. Γιατί έχει περάσει στην κοινωνία ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν μόνο το νόμο και όχι τα μικρότερα κόμματα τα οποία μάλιστα το χαρακτήρισαν και ως τομή. Τα λέω αυτά γιατί υπάρχει πολλές φορές ένας συνταγματικός λαϊκισμός που ξεπερνάει το πώς πρέπει να φτάσουμε στην ουσία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Παπαϊωάννου, εσείς μπορεί να το λέτε λαϊκισμό αλλά υπάρχει μία κοινωνική ανάγκη αυτή τη στιγμή. Έχουμε ακούσει τα σκάνδαλα δεν έχουμε μάθει ποτέ για έναν που τιμωρήθηκε. Αυτό λοιπόν δεν είναι λαϊκισμός, αυτό είναι ανάγκη.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Κυρία Μακρή, θα συμφωνήσω καταρχήν μαζί σας. Αλλά επειδή σήμερα ο κόσμος έχει τη φτώχεια του, έχει τα προβλήματά του είναι αυτονόητο ότι ζητάει να υπάρχει τιμωρία για κάποιους. Κάποτε υπήρξε και καταστροφή εθνική και ζήτησε τιμωρία αλλά δυστυχώς κάποιοι αθώοι οδηγήθηκαν στο απόσπασμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε τους πραγματικά ενόχους. Αλλά εκείνο που δεν επιτρέπετε να κάνουμε είναι να ακυρώσουμε το κράτος δικαίου και να κατασκευάσουμε ενόχους.

Γιατί έχουμε βρει μια εύκολη προσέγγιση φορτώστε τα όλα στο πολιτικό δυναμικό και από εκεί και κάτω είναι όλα καλά, όλοι οι άλλοι είναι αθώοι.



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »