Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΝΕΤ"

17-02-2011


Δεν έχουμε καταλάβει, πού διαφωνούμε. Ακούω τη λέξη αξιοποίηση, αν θα πουλήσουμε κι εγώ λέω: "προφανώς δεν θα πουλήσουμε νησιά, προφανώς δεν θα πουλήσουμε στρατηγικής σημασίας εδάφη..." δήλωσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΝΕΤ" στις 17-02-2011 και στην εκπομπή «Αυτήκοος Μάρτυς» των Βασίλη Μπεσκένη και ʼγγελου Κωβαίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

 • Για τους ημιυπαίθριους:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τις λεπτομέρειες του θέματος, αλλά θα θέλαμε μία καταρχήν εκτίμηση δική σας.»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Είναι φανερό ότι σήμερα αυτή η εικόνα, είναι μία εικόνα που αδικεί ένα έργο που κάνει μια κυβέρνηση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Και πρέπει, κάποια στιγμή, οι αρμόδιοι υπουργοί να συνεργάζονται πριν παρουσιαστούν αυτά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται σήμερα στις εφημερίδες και στα λοιπά μέσα ενημέρωσης.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όπως το διαβάζετε κι εσείς στις εφημερίδες, αυτή η εικόνα είναι αποτέλεσμα σύγχυσης;»

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Αυτή την εντύπωση έχω. Και μην ξεχνάτε, ότι υπάρχουν και στα ζητήματα των ημιυπαιθρίων διαφορετικές κατά καιρούς πολιτικές. Δεν τιμάει αυτό την κυβέρνηση.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει ένας προγραμματισμός να συζητηθεί ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση. Υπήρχε και παλαιότερα το θέμα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και για όλα αυτά που καθορίζουν την παραγραφή ή όχι, υπήρχαν φωνές ενδοκοινοβουλευτικά που έλεγαν να το αυστηροποιήσουμε. Γιατί δεν προχώρησε αυτό;»

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Κάποια στιγμή, πρέπει να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους στον ελληνικό λαό κι ότι αυτές οι διατάξεις έχουν μπει για να προστατέψουν τη λειτουργία της δημοκρατίας κι όχι τα φυσικά πρόσωπα. Θέλω να πω, δηλαδή, να μη φτάνουμε στο συνταγματικό λαϊκισμό, που πολλές φορές κυριαρχεί στη χώρα μας- ιδιαίτερα στα πρωινάδικα- ο οποίος πραγματικά μας βγάζει έξω από τους μεγάλους στόχους, τις μεγάλες επιλογές και απ’ το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το έτερο μεγάλο θέμα, από την περασμένη Παρασκευή και έχουμε ακόμα. Έχετε την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση αυτού του ζητήματος είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση;»

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Έχω αυτή την εντύπωση και με στεναχωρεί πολύ το γεγονός. Η διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης, ήταν πάρα πολύ κακή. Δεν θέλω, όμως, να σταθώ στο θέμα του λαϊκισμού του κ. Σαμαρά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

      Είναι κρίμα αυτή τη στιγμή, που η Ελλάδα πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του χρέους και του δημόσιου ελλείμματος, να αναλωνόμαστε σ’ ένα σημείο που έχουμε συμφωνήσει όλα τα κόμματα, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση, όσο το δυνατόν συντομότερο, της δημόσιας περιουσίας. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, η αξιοποίησή της, και όχι να μπαίνουμε σ’ όλη αυτή την αντιπαράθεση και να δίνουμε μία εικόνα μπανανίας. Είμαι πολύ σκληρός στη στάση μου, γιατί και εγώ έχω στεναχωρεθεί πολύ, όπως και όλος ο κόσμος.

      Δεν έχουμε καταλάβει, πού διαφωνούμε. Ακούω τη λέξη αξιοποίηση, αν θα πουλήσουμε κι εγώ λέω: ‘‘προφανώς δεν θα πουλήσουμε νησιά, προφανώς δεν θα πουλήσουμε στρατηγικής σημασίας εδάφη, αλλά άμα χρειαστεί να πουλήσουμε ένα διαμέρισμα της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ…’’ Δηλαδή, να κάθεται αυτή η χώρα και να έχει όλη αυτή τη συζήτηση για τα αυτονόητα. Έτσι και χρόνο σπαταλάμε και τον κόσμο αποπροσανατολίζουμε και φαίνεται ότι χάνουμε τη μπάλα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτή την κακή διαχείριση, έχετε να την αποδώσετε κάπου συγκεκριμένα; Φταίνε οι υπουργοί που δεν συμφωνούν ή διατυπώνουν αντιρρήσεις; Φταίει ο υπουργός Οικονομικών; Φταίει στο σύνολό της η κυβέρνηση; Φταίει η κακή συμφωνία; Η τρόικα; Ποιος φταίει απ’ όλους, δηλαδή; Όνομα έχει;»

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Οι ευθύνες, δεν αναζητούνται στα νεκροταφεία. Οι ευθύνες, αναζητούνται στους ζώντες και σ’ αυτούς που δρουν και που προφανώς όταν δρας, θα κάνεις και λάθη. Αλλά, όμως, όχι τόσο χοντρά λάθη σε μια κρίσιμη περίοδο.

      Όσον αφορά την τρόικα, στην πρώτη συνέντευξη που δώσανε, κάποιοι συνάδελφοί σας με είχαν ρωτήσει τότε και είπα: ‘‘κακώς δίνουν συνεντεύξεις’’. Δεν είναι ο ρόλος τους να δίνουν συνεντεύξεις στη χώρα. Δεν είναι τωρινή η θέση μου, το τόνισα στην πρώτη συνέντευξη που τους είδα. Δεν μου άρεσε καθόλου η εικόνα. Αυτοί είναι κάποιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν- αυτός είναι ο ρόλος τους- να συμβουλεύουν. Οι αποφάσεις, παίρνονται σε πολιτικό επίπεδο.

      Κατά συνέπεια, πέρα από τα λάθη τα δικά τους είναι φανερό, ότι όφειλε ο υπουργός Οικονομικών πρωτίστως, να βγει και να πει στον ελληνικό λαό ότι ανάμεσα στα άλλα έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για να μαζέψουμε τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις από την ακίνητη περιουσία. Αυτό το σχέδιο, μπορεί να έχει αντίλογο. Καμία αντίρρηση, ο καθένας μπορεί να έχει εδώ την άποψή του ή τη θέση του, αλλά αυτή ήταν δουλειά του υπουργού Οικονομικών να ανακοινώσει το σχέδιο».

 

 Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »