Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΣΚΑΙ"

06-06-2011


Συνέντευξη του βουλευτή του ΠαΣοΚ και Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ» στις 6/6/2011 και στον Βασίλη Λυριτζή & τον Δημήτρη Οικονόμου.

Ερωτηθείς αν καλύπτετε από το διαφημιστικό σποτ το οποίο κυκλοφόρησε η κυβέρνηση σχετικά με τα επιτεύγματα του τελευταίου ενάμιση έτους.

 Μιλτιάδης Παπαιωάννου: «Δεν χρειαζόταν από εκεί και πέρα έχει πολλές αλήθειες βέβαια σε μια περίοδο που ο κόσμος περνάει πολύ άσχημα είναι άνεργος, κλείνει τα μαγαζιά του δεν τον ενδιαφέρει αν εμείς ανοίξαμε τα επαγγέλματα και πόσα ανοίξαμε, αν το δικό του κατάστημα έκλεισε. Είναι μια περίοδος που δεν περνάει ο λόγος ο θετικός, είναι οι διαπιστώσεις πολύ σκληρές και αρνητικές.
Αυτή την ώρα ο καθένας έχει το πρόβλημά του και για αυτό είναι και στην πλατεία και το θέμα είναι ότι δεν μπορέσαμε να διαμορφώσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης βασιζόμενη πάντοτε στην αλήθεια αλλά και στην προοπτική με τον κόσμο αυτή την περίοδο και αυτό είναι το πολύ δύσκολο».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον κόσμο που συγκεντρώνεται στις πλατείες.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:  «Είναι εύκολες οι απαντήσεις; Προφανώς πρέπει να υπάρχει αλλά για να υπάρξει αυτή η απάντηση πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση και ένας προσδιορισμένος στόχος από τις ηγεσίες της χώρας κυρίως τις πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο. Ο κόσμος, στο πρόβλημα του ο καθένας πιάνεται απ’ οτιδήποτε άρα θα πάει και στην πλατεία το ζήτημά μας δεν είναι αυτό. Το ζήτημα μας είναι αυτή την ώρα πως βγαίνουμε από την κρίση όταν δανειζόμαστε, θα δανειστούμε πάλι 100 δις θα ξεπεράσουμε τα 200 δις, και από την άλλη μεριά φαίνεται να μην υπάρχει προοπτική εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. ʼρα το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή με ποιους όρους θα πας στην ανάπτυξη. Δεν πείσαμε τον κόσμο πχ ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι όρος για να πας στην ανάπτυξη.
Υπάρχουν σε σχέση με την κυβέρνηση ζητήματα προτεραιοτήτων δηλαδή μειώσαμε πράγματι το έλλειμμα 5 μονάδες δεν ήταν μικρό πράγμα αλλά όμως πήγαμε με ορισμένα μέτρα εάν είχαμε πάρει κάποια πιο ριζικά μέτρα για διαρθρωτικές αλλαγές θα φαινόντουσαν μετά από δύο –τρία χρόνια γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές όταν τις κάνεις δεν περιμένεις τα αποτελέσματα αμέσως. ʼρα λοιπόν πράγματι υπάρχει μια κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τα θέματα των προτεραιοτήτων και των ταχυτήτων» 

Ερωτηθείς αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει το μεσοπρόθεσμο

 Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Εμείς που αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις δεν είμαστε μέσα μας σε μια συγκρουσιακή λογική; Δηλαδή τι λένε θέλουμε αυτά τα μέτρα; Πρέπει να είμαστε παράλογοι, να μη ζούμε σε αυτό εδώ τον κόσμο από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και ένα αίσθημα ευθύνης που λεει ότι  αν δεν πάρουμε τα μέτρα- που να τα βελτιώσουμε όσο γίνεται- δεν θα πάρουμε τα λεφτά και αν δεν πάρουμε τα λεφτά η πορεία προς τη χρεοκοπία μήπως γίνει χρεοκοπία; Και λεω πορεία γιατί έχεις μπροστά σου τέσσερα χρόνια να αποφύγεις και την χρεοκοπία και να πάς σε μια λογική ανάπτυξης αν πάρεις τα χρήματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική με αυτό το σκληρό πρόγραμμα που υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική. ...Αλλά για μένα το κρίσιμο θέμα ήτανε πάντοτε και έλεγα ότι για να βγούμε από το μνημόνιο πρέπει να το τηρήσουμε, το τηρήσαμε το μνημόνιο; Όχι, ασφαλώς όχι σε κάποια ζητήματα γι' αυτό ακριβώς μιλάω για προτεραιότητες. ʼρα λοιπόν η επιτυχία και αυτού του μνημονίου ή αυτής της σύμβαση εξαρτάται κατά πόσον θα το τηρήσουμε και δεν αρκεί να το τηρήσουμε μόνο οι κυβερνώντες αλλά πως θα πείσουμε και τον κόσμο με το πρόβλημά του να έχει συμμετοχή σε αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Λετε ότι φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε ανάγκη πρόσθετης στήριξης προκειμένου να επιβιώσει η χώρα επειδή δεν εφαρμόσατε όπως έπρεπε και με την αποτελεσματικότητα που χρειαζόταν η προηγούμενη δανειακή σύμβαση. Πληρώνουν  δηλαδή  οι πολίτες την δική σας αδυναμία

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Πέρα από τις αδυναμίες να δούμε όμως και τι προσέφερε αυτή η κυβέρνηση. Δηλαδή πηγαίναμε προς τη χρεοκοπία και τη σταματήσαμε.

Δημοσιογράφος: Αφού είπε κατεβάζουμε ρολά ο κ. Παπακωνσταντίνου αν δε...άρα πάλι στην χρεοκοπία είμαστε.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ο κ. Παπακωνσταντίνου ως μη όφειλε γιατί δημιούργησε κλίμα και αυτός όπως και κάποιοι άλλοι σε μια κρίσιμη φάση, είπε κάτι που μπορεί να είναι και αλήθεια ...το λεω δηλαδή στη βάση αν δεν πάρουμε τα λεφτά γιατί ακούω πολλές φορές και κάποιους παλιούς καθηγητές και αυτούς που λένε να φύγουμε από το μνημόνιο ...και αν δεν πάρουμε τα λεφτά πως θα πάρουν τη σύνταξη;

Μη τα πάμε τόσο χαμηλά ,εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να δούμε ένα σοβαρό και υπεύθυνο λόγο από όλους που ταυτόχρονα όμως να δίνει όχι μια ελπίδα ψεύτικη, μια προοπτική για τον τόπο και εδώ πιστεύω ότι  αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή που πρέπει να έχει το ελάχιστο δυνατό κόστος κυρίως για τους χαμηλόμισθούς τους χαμηλοσυνταξιουχους, να μην έχουμε άλλους ανέργους αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα είναι η μόνη ελπίδα να πας μπροστά, αν πεις ότι το απορρίπτω αυτό παραδίδεσαι, αυτή είναι διαφορά.Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »