Συνέντευξη στην Ημερησία του Σαββάτου

09-06-2012


"Μόνο Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ιστορικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων όσων έχουν ως κεντρική επιλογή την ιστορικά αμετάκλητη Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι η προϋπόθεση για την οργανωμένη διεκδίκηση της αναθεώρησης των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Μια ελάχιστη δέσμη συμφωνημένων προτάσεων είναι εφικτή. Όλοι νερό στο κρασί μας."
δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Γαλανού.  

                                                                                                            Αθήνα 9-6-12

Σε τι μπορεί να ελπίζει μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη και μια μεγάλη μερίδα πολιτών ψηφίζει με τη λογική “δεν με νοιάζει” ;  
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
: Με τρομάζει αυτή η λογική, αφού συνδέεται με τη σκληρή  διαπίστωση ότι ο λαός μας δεν έχει γνώση και κατά συνέπεια κατανόηση της αληθινής φύσης της κρισιμότητας των περιστάσεων. Δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη. Και αυτό, την ώρα που οι αγορές και οι τραπεζικοί οργανισμοί ετοιμάζονται για την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή. Με μια φράση δίνουμε την εικόνα ότι ζούμε «στον κόσμο μας». Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η απάντηση, έτσι, στο ερώτημα σας είναι ότι όταν ο κίνδυνος της ιστορικής περιθωριοποίησης της χώρας μας και η χρεωκοπία της, είναι υπαρκτός τότε το ξεπέρασμα της κρίσης πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, υπόθεση όλων μας.

Θεωρείτε  ότι έχει δοθεί με ευκρίνεια στον κόσμο να καταλάβει σε ποια Ελλάδα οδηγούν οι “σχεδιασμοί” του ΣΥΡΙΖΑ;   

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Οι βασικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατικές και η ρητορική περί καταγγελίας του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, επικίνδυνες. Οδηγούν κατευθείαν στο γκρεμό. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη να πούμε την αλήθεια στο λαό που πολύ απλά είναι ότι αν δεν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και δεν γίνει η εκταμίευση των δόσεων η χώρα θα καταρρεύσει άμεσα. Το πρόγραμμα δεν συνδέεται με ευχολόγια, και δεν εφαρμόζεται με παραχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις, που δυστυχώς συνοδεύουν τον προεκλογικό λόγο όλων των κομμάτων. Μην ξεχνάμε το βασικό κανόνα ότι παραμονή στο ευρώ προϋποθέτει την τήρηση των συμφωνιών. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι διαμορφώνεται σήμερα ένα νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, που μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε, ως χώρα την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης. Έργο δύσκολο, γι’ αυτό και η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι συγκρατημένη.

Παρά το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα τα μετεκλογικά σενάρια είναι λίγο πολύ δεδομένα. Ποιό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της χώρας;  

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Μόνο Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ιστορικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων όσων έχουν ως κεντρική επιλογή την ιστορικά αμετάκλητη Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι η προϋπόθεση για την οργανωμένη διεκδίκηση της αναθεώρησης των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Μια ελάχιστη δέσμη συμφωνημένων προτάσεων είναι εφικτή. Όλοι νερό στο κρασί μας. Πολιτική σταθερότητα με συμφωνίες στην κορυφή και ομοψυχία στη βάση είναι η καλή συνταγή. Κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο πρόβλημα. Στόχος η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής (αναθεώρηση μνημονίου) και κυρίως η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου (δεκαετούς) προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Αυτό είναι το συλλογικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα και τους Έλληνες. Η ιστορία γράφεται μέσα από υπερβάσεις, μεγάλες ανατροπές,  εθνικές συμφωνίες και συμπορεύσεις. Εδώ θα κριθούμε ιστορικά.


Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει και ηθικά και εκλογικά το μεγαλύτερο κόστος. Σε ποιό βαθμό δικαίως και σε ποιό αδίκως;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειρισθεί μία κρίση που έπληττε την Ευρωπαϊκή ζώνη αλλά και τη διεθνή οικονομική αγορά. Στο εσωτερικό μας μέτωπο, έπρεπε να διαχειρισθεί τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκε ο δημοσιονομικός έλεγχος και στοχοποιήθηκε η χώρα μας καθώς δύο φορές μπήκε σε επιτήρηση. Παρέλαβε μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα η οποία έσκασε στα χέρια του. Έτσι, δεν κατάφερε από τα πράγματα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Η κυβέρνηση δεν λειτούργησε με βάση το αξιακό μας πλαίσιο και οι επιλογές που είχε μπροστά της ήταν δύσκολες και οδυνηρές. Οι πολίτες που μας ψήφισαν ένοιωσαν προδομένοι. Δεν εκτίμησαν ότι σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον που κυριαρχούσαν νεοφιλελεύθερες δυνάμεις είχαμε ελάχιστα περιθώρια εφαρμογής των δικών μας δεσμεύσεων. Η αναγκαστική προσφυγή στο Δ.Ν.Τ και το μνημόνιο ήταν για εμάς μια μεγάλη ιδεολογική ήττα. Ήταν, όμως, και μία εθνική αναγκαιότητα. Γνωρίζω ότι υπάρχει και ισχυρός αντίλογος. Είναι μία επιλογή που σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από την ιστορία. Δεν μπορεί να κριθεί τώρα όταν δίπλα μας υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι και φτωχοί. 

Τι μπορεί να προσδοκά πλέον ένα κόμμα που κινείται στα όρια της επιβίωσης ; Είναι λύση η “αυτοδιάλυση” και ο “παροπλισμός” των παλαιών στελεχών;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Ένας ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε μαζί με τον κύκλο της Μεταπολίτευσης. Ένας νέος ανοίγει. Δύσκολος και ανηφορικός. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι ένα κόμμα των περιστάσεων. Έχει βαθιές ρίζες και τεράστια προσφορά στον τόπο και στο λαό. Σήμερα είμαστε σε άμυνα. Πρέπει να αναζητήσουμε τις νέες κοινωνικές μας αναφορές. Η συνέχεια και η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας. Η αναγέννηση του πρέπει να γίνει πρωτίστως με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους και μετά με οργανωτικούς και ηλικιακούς. Ένα νέο κόμμα από την αρχή, αλλά και με αναφορά στις ιστορικές παρακαταθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με λάθη καθυστερήσεις και αμφιθυμίες αρχίζει να ψάχνει το νέο μοντέλο συνεργασίας και η Ελλάδα στρίβει στον απομονωτισμό. Κακή εκτίμηση δεδομένων ή συνειδητή επιλογή;  

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δεν θέλω να σκεφτώ καν το δεύτερο ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ευρώπη αλλάζει, κατανοεί τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές της, με τις συντηρητικές  πλειοψηφίες. Υπάρχει, ήδη, η συμφωνία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για νέο μοντέλο συνεργασίας των κρατών μελών. Ο Πρόεδρος Φ. Ολάντ, δήλωσε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στις προτάσεις μας για την εξασφάλιση της ομαλής πορείας της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Αυτή την ευκαιρία μόνο αν παραμείνουμε στην Ευρωζώνη θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε. Είναι στα δικά μας χέρια και βαθειά μου είναι η πίστη ότι όταν ο κίνδυνος απειλεί όλους μας, όταν η χώρα μας βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού τότε η ενότητα του λαού και των ηγεσιών του, για τη σωτηρία της πατρίδας, αποτελούν μονόδρομο και το ύψιστο χρέος μας.



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »