Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

01-07-2007


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»
ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑ ΚΕΧΑΓΙΑ


1. Μήπως καθυστέρησε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει εξεταστική για τα ομόλογα;

Ασφαλώς και όχι. Η σχετική πρόταση έγινε στην ώρα της και αφού εξαντλήσαμε όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά μέσα.

2. Ειλικρινά, περιμένατε πως η κυβέρνηση θα έλεγε “ναι” στην εξεταστική;

Γνωρίζαμε το όχι. Δεν έχουμε αυταπάτες. Σταθερή είναι η επιλογή της «για κουκούλωμα» των ευθυνών όλων των Κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στα μεγάλα σκάνδαλα πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού αλλά και εθνικού χαρακτήρα. Να σας θυμίσω και την αντίστοιχη συμπεριφορά στην υπόθεση των υποκλοπών. Εμείς όμως ως αντιπολίτευση πρέπει να επιτελούμε το θεσμικό μας χρέος .

3. Την κατηγορείτε όμως και για τον φάκελο του χρηματιστηρίου…

Υπενθυμίζουμε την ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού για άνοιγμα του σχετικού φακέλου. Σήμερα καταγράφουμε την αναξιοπιστία του και ερωτάμε το γιατί δεν τόλμησε;

4. Τί πιστεύετε ότι φοβάται η Νέα Δημοκρατία;

Προφανώς δεν έχει στοιχεία ή και το πιθανότερο γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου είναι, ενδεχομένως, Υπουργοί του, βουλευτές του και στελέχη του. ʼλλη λογική εξαίρεση δεν χωρεί. Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός καταγράφεται ως αναξιόπιστος και οφείλει να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

5. Με τον κ. Παπαληγούρα τι έχει το ΠΑΣΟΚ;

Χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, την αποδυναμώνει, την απαξιώνει. Δεν έχει να επιδείξει άλλο έργο. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό.

6. Από πού προκύπτει ότι η κυβέρνηση χειραγωγεί την δικαιοσύνη;

Έχουμε καταγράψει πάνω από δέκα (10) συγκεκριμένες περιπτώσεις στενής συνεργασίας του με την ηγεσία και την Διοίκηση της Δικαιοσύνης, στο στόχο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων με κορυφαίες τις υποθέσεις των υποκλοπών και των δομημένων ομολόγων.

7. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει συνεχώς για συμψηφισμούς;

Η Κυβέρνηση και όχι η Αντιπολίτευση είναι εκείνη που σταθερά προσπαθεί να απαλλαγεί των ευθυνών της με αναφορές στο παρελθόν. Προκαλεί σύγχυση και πιστεύει ότι με τη λογική των συμψηφισμών ξεφεύγει από τις ευθύνες της.

8. Έδωσε πράγματι η κυβέρνηση εντολή για την δίκη της ΔΕΚΑ;

Μην ξεχνάτε ότι οι έξι κατηγορούμενοι από τα δικαστήρια της ουσίας έχουν κριθεί αθώοι, ότι η σημερινή δίκη είναι το αποτέλεσμα έντονων παρεμβάσεων και στις οποίες δυστυχώς ενέδωσαν ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένος αντιεισαγγελέας. Δεν είναι δυνατόν να διώκονται και ενδεχομένως να οδηγηθούν στη φυλακή αθώοι άνθρωποι στο βαθμό εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

9. Δηλαδή πρόκειται για μία πολιτική δίκη;

Ασφαλώς και ναι, αφού πλέον των άλλων καθημερινώς αναφέρονται σ’ αυτή Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ, επιδιώκοντας όχι μόνον την καταδίκη των κατηγορουμένων, αλλά και την επιβολή υψηλών ποινών !!!

10. Εσείς τι πιστεύετε για την έκβαση της δίκης;

Σταθερή είναι η θέση μου ότι στην Αθήνα υπάρχουν δικαστές που υπακούουν μόνον στους νόμους και το ελεύθερο φρόνημά της. Και αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δικαστών. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

11. Πού θα πάει η κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κόντρα με το ΚΚΕ. Το δικό μας ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο είναι σταθερά απέναντι στη Δεξιά, απέναντι στη Κυβέρνηση. Το ΚΚΕ χρόνια τώρα επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, ισοπεδώνει τις καταστάσεις γιατί θέλει να «ψαρεύει σε θολά νερά» και γιατί έτσι πιστεύει ότι θα διατηρήσει την εκλογική του δύναμη.

12. Στη Β’ Αθηνών πώς τα πάτε;

Η Β΄Αθηνών είναι στην πρωτοπορία, κρατάει ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Έχω την τιμή και την χαρά της εκπροσώπησης των πολιτών της στη Βουλή.

13. Πότε κατά την εκτίμησή σας θα έχουμε εκλογές;

Τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Δεν έχει άλλα περιθώρια ο Πρωθυπουργός.

14. Τί περιμένει ο κ. Καραμανλής;

Προφανώς να είναι ο νικητής των εκλογών. Σίγουρα όμως θα πέσει έξω.

15. Σάς εκφράζει το νέο μοντέλο περιοδειών του κ.Παπανδρέου;

Ασφαλώς και ναι, αφού επιδιώκει μια ουσιαστική σχέση με τους πολίτες, αφού θέλει να μάθει από πρώτο χέρι τα προβλήματα κάθε περιοχής.

16. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην κοινωνία;

Όχι όσο θα θέλαμε. Είναι όμως ένα νέο συμβόλαιο τιμής με το Λαό και οφείλουμε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να το αναδείξουμε να γίνει κτήμα των Ελλήνων πολιτών.

17. Μπορεί το κόμμα σας να κερδίσει τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Η δυναμική είναι μαζί μας.

18. Η επόμενη Βουλή θα είναι...

Πολυφωνική. Σίγουρα τρικομματική, ενδεχομένως πεντακομματική.

19. Και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη;

Σίγουρα ναι. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική αλλά και λαϊκή πλειοψηφία.

20. Ειλικρινά το ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε μία "καθαρή" συνεργασία με τον ΣΥΝ;

Το ΠΑΣΟΚ θέλει. Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν θέλει. Πιστεύω ότι πλειοψηφία των οπαδών και φίλων του ΣΥΝ το θέλει. Η ζωή θα δείξει.
Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »