Συνέντευξη στην εφημερίδα "CITY PRESS"

06-09-2007


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
στην
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ CITY PRESS & τον Δημοσιογράφο ΘΑΝΟ ΔΗΜΑΔΗ

1.Κύριε Παπαϊωάννου στην υπόθεση της υποψηφιότητας της κ. Γεννηματά τελικά η Δικαιοσύνη χειραγωγείτε από την κυβέρνηση ή μήπως στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση κλείνει την θητεία της με πρωτοφανείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και με νωπές τις πληγές από την εθνικών διαστάσεων καταστροφή από τις πυρκαγιές.
Όσον αφορά τον αποκλεισμό της Φώφης Γεννηματά από την κεντρική πολιτική σκηνή δεν υπάρχει προηγούμενο. Ποτέ δεν αποκλείστηκε από τις εκλογές υποψήφιος που είχε ή να εθεωρείτο ότι είχε πρόβλημα εκλογιμότητας λόγω ασυμβίβαστου, είτε ήταν γενικός γραμματέας Υπουργείου, είτε ήταν Πρόεδρος οργανισμών. Το θέμα αυτό κρίνεται κατά παράδοση στο Εκλογοδικείο.
Το Σύνταγμα εμείς όχι μόνο το γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά το σεβόμαστε και το τηρούμε. ʼλλοι το ερμηνεύουν κατά το δοκούν και δυστυχώς κάποιοι κατά τα συμφέροντα, που θέλουν να εξυπηρετήσουν.
Το ασυμβίβαστο έχει να κάνει με τον εκλογικό ανταγωνισμό σε μία περιφέρεια και γι’ αυτό θεσπίστηκε για όσους κατέχουν ορισμένες θέσεις.
Η υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν δημιουργεί κανενός είδους ανταγωνισμό, αφού δεν εκλέγεται με σταυρό. Εκτός αν δημιουργεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία να υπάρχει στην επόμενη Βουλή ένα ακόμα ικανό, μαχητικό και ευρύτερης αποδοχής πολιτικό πρόσωπο όπως η Φώφη Γεννηματά.

2.Μιλάτε για δικαστικό πραξικόπημα. Είναι η πολλοστή επίθεσή σας στη δικαιοσύνη μετά την περίπτωση του κ. Κεδίκογλου αλλά και του κ. Κολιοκώστα στην υπόθεση των ομολόγων. Κάνει καλό να επιτίθεστε φραστικά σε έναν τέτοιο θεσμό και τους λειτουργούς του, κάθε φορά που μία απόφαση τους δε σας ικανοποιεί;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ομολόγησε με τα όσα είπε περί «κλήσεων». Κι έπειτα ποιόν εξυπηρετεί ο υπερβάλλων ζήλων στο θέμα της υποψηφιότητας Γεννηματά; Υπήρχε θέμα ερμηνείας; Ας το άφηναν να το λύσουν οι αρμοδιότεροι.
Εμείς δεν επιτιθέμεθα στη Δικαιοσύνη. Τηρούμε την ανεξαρτησία της και προστατεύουμε το κύρος της με το να καταγγέλλουμε τις εξόφθαλμες παρεκτροπές ορισμένων συγκεκριμένων δικαστών και εισαγγελέων.
Το αγαπημένο σπορ της Νέας Δημοκρατίας είναι οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως της παλαιότερης επιβολής του κ. Κεδίκογλου στην Προεδρία του Αρείου Πάγου και της νεότερης, που αφορά την προσπάθεια απόκρυψης του προβλήματος Ζορμπά για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Ας μη, νομίζει ότι επειδή υποχώρησε το θέμα από την επικαιρότητα λόγω της εθνικής τραγωδίας από τις πυρκαγιές ότι ξεχάστηκαν οι μίζες και πήρε άφεση αμαρτιών για την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

3.Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου για τους πυροπαθείς και τις πυρόπληκτες περιοχές έχουν κοστολογηθεί ή θα εμφανιστούν ως μία πλειοδοσία σ’ αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τα περί πλειοδοσίας είναι φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια, ανάξια απάντησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανακοίνωσε το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την συνολική προσπάθεια για την εθνική αναγέννηση της χώρας.
Σ’ αυτό το σχέδιο δεν έχει κανένας να προσάψει τίποτα αρνητικό, να προσθέσει και να εξειδικεύσει μόνο μπορεί. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βαθιά μελετημένο, αναγκαίο και ρεαλιστικό, που η εφαρμογή του προϋποθέτει ικανή κυβέρνηση, που να συνεγείρει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και όλη την δημιουργικότητα των πολιτών. Είναι εθνική προτεραιότητα και να εφαρμοστεί με εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνέργεια.
Αντίθετα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής είναι πρόχειρα, ανεπαρκή και αποσπασματικά. Ο κομπασμός με τον οποίο τα περιφέρουν οι υπουργοί του προδίδει και κάποια υστεροβουλία τους.
Χωρίς καν μια ειλικρινή συγνώμη, δεν μπορούν να καλύψουν τις ενοχές και τις συνενοχές της κυβέρνησης για την ανικανότητα και την ανεπάρκεια της.

4.Αν δεν δώσουν ούτε οι πυρκαγιές τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, τι θα συμβεί ; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θεωρούν συνυπεύθυνο το κόμμα σας για τις καταστροφές και την ανεπάρκεια του κράτους. Δέχεστε εσείς κάτι τέτοιο;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ θα την δώσει το πρόγραμμά του και η ικανότητά του να ανασυγκροτήσει την χώρα και να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά. Θα την δώσει η σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα του προέδρου κου Γιώργου Παπανδρέου, που εγγυάται την εφαρμογή των δεσμεύσεων, που αναλαμβάνει.
Όσο για τις δημοσκοπήσεις, ας μείνουμε στα αυταπόδεικτα. Η Κυβέρνηση Καραμανλή αποδείχτηκε η πιο αναξιόπιστη και ανίκανη κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων. Ειδικά στα θέματα του περιβάλλοντος με την αποδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, την αδρανοποίηση των δασικών υπηρεσιών, την οικονομική αποδυνάμωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι ευθύνες της είναι εγκληματικές.
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ δεν κάναμε ποτέ τέτοια τερατώδη σφάλματα και για τις όποιες ευθύνες και καθυστερήσεις πληρώσαμε. Τώρα είναι η ώρα να πληρώσει ο κ. Καραμανλής.

5.Πεντακομματική και μη αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι τα στοιχεία που φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσουν τις εκλογές αυτές. Τι σας βρίσκει σύμφωνο; Μία ευρύτερη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλά γερμανικό μοντέλο ή προτιμάτε να δώσετε ένα Υπουργείο στο ΣΥΝ;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Μην προτρέχετε και μην παίζετε με μοντέλα και υπουργεία.
Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κρίσιμο και από αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία του τόπου. Είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να μπει η χώρα σε μια νέα περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει το ιστορικό χρέος να κλείσει τις πληγές, να επανασυστήσει το κράτος, να διαμορφώσει μια δίκαιη κοινωνία. Είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις μεγάλες προτεραιότητες : Κράτος – Περιβάλλον – Υγεία – Παιδεία – Απασχόληση – Κοινωνική Ασφάλεια. Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνεργεία για δυνατή κοινωνία, δυνατή Ελλάδα.

6.Για ακόμα μία φορά υποψήφιος Βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε προς τους συμπολίτες σας και ειδικά προς αυτούς που προσανατολίζονται να ψηφίσουν μικρά κόμματα;

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η Β΄ Αθηνών είναι στην πρωτοπορία, κρατάει ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα στέλνει και πάλι το μήνυμα της νίκης σε όλη τη χώρα. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες της, σε όλες τις γειτονιές, εισπράττω την αγάπη και την εκτίμησή τους.
Αυτό, που λέω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει ένα καινούργιο όραμα στην πατρίδα μας, και τους καλώ ν’ ανοίξουμε μαζί ένα νέο ιστορικό κύκλο αλλαγών για τη χώρα.Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »