Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

15-09-2009


Ξανά στη μάχη του σταυρού κ. Παπαϊωάννου;
Έχω μάθει να δίνω μάχες εμπροσθοφυλακής.Oι δεσμοί μου με τους πολίτες της Β΄ Αθήνας είναι άρρηκτοι, είναι σχέσεις ζωής και μακροχρόνιων αγώνων.

Οι δημοσκοπήσεις δεν σας δίνουν σίγουρη αυτοδυναμία. Δεν είναι αυτό
αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ όταν, επί πεντέμισι χρόνια, η Ν.Δ. έκανε ότι μπορούσε για να απογοητεύσει τους πολίτες;
Υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα. Τώρα όμως οι πολίτες ξεφεύγουν από την λογική «του όλοι τα ίδια είναι» και είναι στην λογική των συγκρίσεων και εμπιστεύονται τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στη χώρα.

Γιατί πιστεύετε ότι χρειάζεται αυτοδυναμία;
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο οριακής πλειοψηφίας;
Στις δημοκρατίες ο λαός προσδιορίζει τους συσχετισμούς. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά, εμείς θα έχουμε την επόμενη μέρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Γιατί δεν πείθετε ότι έχετε αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα για την
έξοδο της χώρας από την κρίση;
Το πρόγραμμα μας είναι πλήρες και έχει όλα τα στοιχεία του ρεαλισμού. Οι δυσκολίες στο χώρο της οικονομίας θέτουν από τα πράγματα υποσχέσεις σε αμφισβήτηση. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τα σκάνδαλα είναι συνώνυμα της εξουσίας. Τι σας κάνει να πιστεύετε
ότι μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα τα αποφύγει;
Έχουμε αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό μας και είμαστε έτοιμοι, με θεσμικές παρεμβάσεις και ισχυρή πολιτική βούληση, για ριζικές αλλαγές στη θεσμική και προσωπική λειτουργία των στελεχών μας. Να αποκτήσουμε Κράτος ισονομίας και αξιοκρατίας. Να χτυπήσουμε τη διαφθορά. Να θέσουμε τέρμα στο καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας.

Το σκάνδαλο
Siemens τι ρόλο έπαιξε στην δυσπιστία των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ;
Χωρίς αμφιβολία ναι. Είναι λάθος του κ. Καραμανλή που επέλεξε το δρόμο της συγκάλυψης και όχι της αποκάλυψης και της τιμωρίας που του πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η εσωστρέφεια που ταλάνισε το ΠΑΣΟΚ
μετά τις εκλογές του 2007, θα παραμείνει παρελθόν στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;
Το 2007 τελείωσε τώρα είμαστε μπροστά στο 2010 και έχουμε χρέος όλοι στο ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο των αξιών μας με μια νέα συλλογικότητα.

Σε περίπτωση αυτοδυναμίας, γιατί θα ζητούσατε συνεργασία με άλλες
πολιτικές δυνάμεις;
Είναι θέση μας. Η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα, γιατί περιέχει το στοιχείο της ειλικρίνειας αλλά και γιατί το επιβάλλουν οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα.


Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »