Συνέντευξη στην εφημερίδα "CITYPRESS"

18-09-2009


"Στέλνουμε μήνυμα πως υπάρχει ελπίδα"

 Γιατί σήμερα οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ; Τι λόγους προβάλλετε;

Η χώρα χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή κυβέρνηση και ένα δυναμικό πρωθυπουργό, που θα στηρίζεται σε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι βασικός όρος για να αντιμετωπίσει την τελματώδη κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα η εξαετής διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία και να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Το ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Παπανδρέου είναι σήμερα έτοιμο για να εφαρμόσει ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης, για αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, και την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα πάει τη χώρα μπροστά.

Τι εγγυήσεις μπορεί να έχει ο πολίτης ότι θα πετύχετε μέσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία;

Έχουμε το σχέδιο και τις ικανότητες που χρειάζονται για να εργαστούμε με υπευθυνότητα και καινοτομία, για να τα βγάλουμε πέρα και να πετύχουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε με συγκεκριμένες αποφάσεις που, πρώτα απ’ όλα, θα αλλάξουν το κλίμα. Στόχο έχουν να σταθεροποιήσουν την οικονομία, να αναμορφώσουν το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας, να εξασφαλίσουν αναδιανομή του εισοδήματος, να εμπεδώσουν την κοινωνική ασφάλεια και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στην κοινωνία. Απόφασή μας είναι να λέμε στον πολίτη την πάσα αλήθεια, κάνοντας διάλογο και επιδιώκοντας ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις.

Τα λάθη μας τα έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε αλλάξει νοοτροπία. Καθημερινά αναμετριόμαστε με τους εαυτούς μας. Γι’ αυτό στέλνουμε μήνυμα στον ελληνικό λαό πως υπάρχει ελπίδα.

Ποια θα είναι η μεγάλη διαφορά από τον τρόπο που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία;

Η μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα είναι να οικοδομήσουμε ένα κράτος Δικαίου και όχι ένα κράτος του ΠΑΣΟΚ στη θέση του σημερινού κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει ότι έχει συνείδηση των νέων αναγκών και καθημερινά στέλνει αυτό το μήνυμα δημοκρατίας, ισονομίας και αξιοκρατίας στη χώρα.

Σήμερα η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι δεν ανέχονται άλλο αυτό το κράτος. Χρειάζονται πρώτα απ’ όλα σεβασμό, ισότητα ευκαιριών, αλλά και το ίδιο το κράτος να τηρεί τους νόμους και να μην ανέχεται την κοινωνική αδικία. Θέλουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, λειτουργικό, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί;

Είναι απόλυτα σταθμισμένο, ρεαλιστικό και δίνει μια πρώτη ουσιαστική απάντηση στην κρίση. Στηρίζει πρώτα απ’ όλα τους αδυνάτους, ανακουφίζει τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τονώνει την αγορά και τη ρευστότητα, ανατάσσει την οικονομία, και στηρίζει την απασχόληση. Με την εφαρμογή του θα τεθούν οι βάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σταδιακά σε μία πιο δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, όπου δεν θα φορολογούνται μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις μας για την όσο το δυνατόν πιο ήπια προσαρμογή, κοιτάζουμε μπροστά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «πράσινης ανάπτυξης», που βασίζεται στην καινοτομία σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, στην ανάδειξη και εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, και της στρατηγικής επιλογής μας για επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας προϊόντα. Για την αντιμετώπιση του άμεσου και διαρκώς διογκωμένου δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, θα συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Στον πολιτικό τομέα τι αλλαγές να περιμένουμε;

Ακόμα και το καλύτερο σχέδιο οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να έχει σταθερό αποτέλεσμα αν κτίζεται σε σαθρά θεμέλια. Για παράδειγμα, η μείωση της φορολογίας των ανωνύμων εταιρειών από τη ΝΔ δεν είχε θετικά αποτελέσματα στην τόνωση της αγοράς, γιατί συνοδεύτηκε από έκρηξη της διαφθοράς στους φορολογικούς ελέγχους και στο κράτος.

Είναι, λοιπόν, αναγκαία η αναδιάρθρωση των καταρρακωμένων θεσμών του κράτους, γιατί μόνο έτσι η οικονομία θα οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις. Επιπλέον, η πάταξη της διαφθοράς είναι απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα αξιοπρέπειας όλων μας.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στον πυρήνα του ο νέος νόμος είναι μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, με καθιέρωση μονοεδρικών και ευρέων εκλογικών περιφερειών και το συνδυασμό σταυρού και λίστας. Ο νόμος έχει στόχο να χτυπήσει στη ρίζα του τις πελατειακές σχέσεις, μία από τις κύριες αιτίες των ιστορικών καθυστερήσεων της χώρας. Επιπλέον, το νέο πλαίσιο θα συμβάλει στη θωράκιση της αξιοπιστίας της πολιτικής, καθώς και στην εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας.

Η αναμόρφωση των διοικητικών Αρχών θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη διοίκηση. Οι ρήξεις και οι τομές αυτές θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και θα λειτουργήσουν υπέρ της οικονομικής σταθερότητας.Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »