Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13"

02-10-2009


"Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν"

Συνέντευξη της Αλεξάνδρας Λαμπρούλη


Κύριε Παπαϊωάννου τώρα που φθάνουμε στο τέλος του προεκλογικού αγώνα τι προσδοκάτε από τη λαϊκή ετυμηγορία;
Τώρα είναι η ώρα της τελικής απόφασης των πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν εκείνο που συναντάμε στην καθημερινή μας επαφή μαζί τους. Πολίτες απογοητευμένους και αγανακτισμένους από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πολίτες που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους προς το ΠΑΣΟΚ, πολίτες που συνειδητοποιούν πως η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και έναν ικανό και δυναμικό πρωθυπουργό που θα στηρίζεται σε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.    
   Οι πολίτες απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου να σταματήσουν τον κατήφορο στον οποίο οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και να την βάλουν σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Θέλουν ριζικές αλλαγές εδώ και τώρα. 
   Δεν θα μας δώσουν μεγάλη περίοδο χάριτος αν δεν δουν κάτι το σημαντικό και μεγάλο να γίνεται την επόμενη κιόλας ημέρα, θέλουν να δουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα εργάζεται για την πρόοδο της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Από την προσωπική σας επαφή με τους πολίτες της Β΄ Αθήνας τι αποκομίσατε;

Η επικοινωνία μου με τους πολίτες της Β΄ Αθήνας, και όχι μόνο, είναι διαρκής. Αυτή όμως την περίοδο που κρίνεται το ποια θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, είχα την ευκαιρία όχι μόνο να μοιραστώ, όπως πάντα, την αγωνία και την ανησυχία τους για το μέλλον του τόπου, αλλά και να αφουγκραστώ τον πόθο τους για αλλαγή. Το μήνυμα είναι σαφές: Η κοινωνία και οι νέοι δεν ανέχονται άλλο ένα καθεστώς διακρίσεων, ανομίας, διαφθοράς και ατιμωρησίας, που καθιέρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ανέχονται άλλο την υποβάθμιση της ζωής τους, την χαμηλή ποιότητα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών που παρέχει το κράτος. Δεν συμβιβάζονται με την απάθεια και την αδιαφορία για την κατάρρευση της οικονομίας και τον υποβιβασμό της χώρας.
Οι πολίτες χρειάζονται πρώτα απ’ όλα σεβασμό, ισότητα ευκαιριών, διαφάνεια, αξιοκρατία, κοινωνική προστασία, αναδιανομή του εισοδήματος καλύτερη παιδεία και κοινωνική ασφάλεια.
   Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν.

Τι διαφορετικό θα έχει να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ αν σχηματίσει κυβέρνηση;

   Το ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για να πάει η χώρα μπροστά. Η μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα είναι να οικοδομήσουμε ένα κράτος Δικαίου, και όχι το κράτος του ΠΑΣΟΚ στη θέση του σημερινού κράτους της Νέας Δημοκρατίας. 
   Τα λάθη μας τα έχουμε αναγνωρίσει και καθημερινά αναμετριόμαστε με τους εαυτούς μας. Έτσι έχουμε τις ικανότητες, που χρειάζονται για να εργαστούμε με υπευθυνότητα και καινοτομία, για να τα βγάλουμε πέρα με τις δυσκολίες και να πετύχουμε.
   Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη μέρα που θα πάρει την λαϊκή εντολή θα εγκαινιάσει ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης με ήθος, ειλικρινή διάλογο και δημόσιο έλεγχο. 
   Έτσι θα αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, οι πολίτες θα ξεπεράσουν την δυσπιστία προς την πολιτική και θα αντιληφθούν πως υπάρχει ελπίδα. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα δουν μια κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική βούληση, μια κυβέρνηση που θα  αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής, και θα φέρει την ηθική στη πολιτική.

Τι εγγυήσεις μπορεί να έχει ο πολίτης ότι θα μπορέσετε να εφαρμόσετε αυτά που υπόσχεστε, ιδιαίτερα στην οικονομία;

   Η οικονομική κατάσταση είναι απελπιστικά δύσκολη αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η πρόταση του κ. Καραμανλή για σκληρή πολιτική με προφανώς αντιλαϊκά μέτρα θα χειροτερεύσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε πλήρη αδιέξοδο τη χώρα.
    Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου διατύπωσαν και θα εφαρμόσουν διαφορετική πολιτική, ώστε η οικονομία να αναταχθεί, η κοινωνική προστασία να ξαναμπεί στην ημερήσια διάταξη και η χώρα ν’ αλλάξει ρότα.
    Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 100 ημερών έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί θα ανακουφίσουν τους αδυνάτους, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα τονώσουν την αγορά, θα αναθερμάνουν την πραγματική οικονομία και θα αλλάξουν το κλίμα.
    Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές, θα νοικοκυρέψουμε τον δημόσιο τομέα, θα θέσουμε σε κίνηση το κράτος και θα αναμορφώσουμε το πολιτικό σύστημα.
    Όλα αυτά θα συμβάλλουν και στην επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »