Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

03-10-2009


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»

Φτάνουμε στην ώρα της κάλπης. Από την προεκλογική εκστρατεία τι αποκομίσατε;
Από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες της Β΄ Αθήνας έχω αποκομίσει την εντύπωση πως κάτι μεγάλο, κάτι το διαφορετικό περιμένουν απ’ αυτές τις εκλογές. Συνειδητοποιούν ότι η εξαετής διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία έφερε την χώρα σε αδιέξοδα, τους ίδιους σε φτώχεια και απόγνωση με αποτέλεσμα να απορρίπτουν κάθε λογική συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Όσον αφορά τον κ. Καραμανλή, καταγράφεται ήδη ως ο χειρότερος Πρωθυπουργός της χώρας τουλάχιστον από το 1974 και μετά. Δεν πείθει πλέον. Τουναντίον το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου εμπνέουν εμπιστοσύνη γιατί κοιτάζουν μπροστά, γιατί δεσμεύονται να βγάλουν την χώρα από την οικονομική, ηθική, κοινωνική κρίση, να την θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης, και ευημερίας, να την κάνουν ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, λειτουργικό, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Είναι οι λόγοι που θα είμαστε οι νικητές των εκλογών.

Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι μεγάλες προκλήσεις την επομένη των εκλογών;
Η μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα είναι να οικοδομήσουμε ένα κράτος ισονομίας, αξιοκρατίας, ίσων ευκαιριών, ένα κράτος Δικαίου και όχι το κράτος του ΠΑΣΟΚ στη θέση του σημερινού κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Τα λάθη μας τα έχουμε αναγνωρίσει, έχουμε αναμετρηθεί με τους κακούς εαυτούς μας και έχουμε μπει εδώ και καιρό σε μια άλλη πορεία. Έχουμε συνειδητοποιήσει, όλοι στο ΠΑΣΟΚ, ότι είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Δεν είμαστε για ίδιον όφελος.
   Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει ότι έχουμε συνείδηση των νέων αναγκών, ότι σήμερα η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι χρειάζονται πρώτα απ’ όλα σεβασμό, ισότητα ευκαιριών, ότι το ίδιο το κράτος πρέπει να τηρεί τους νόμους, να λειτουργεί με διαφάνεια και να μην ανέχεται την κοινωνική αδικία και την ατιμωρησία. Πίστη μας είναι ότι η χώρα χρειάζεται διαφορετική πορεία, οι θεσμοί αλλαγή νοοτροπίας, η οικονομία μια νέα συνταγή.
   Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά έχουμε το σχέδιο και τις ικανότητες, κυρίως όμως την ισχυρή βούληση, που χρειάζονται ώστε να εργαστούμε με υπευθυνότητα και καινοτομία για να τα βγάλουμε πέρα και να πετύχουμε.

Το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών νομίζετε ότι μπορεί να αποδώσει;
Το πρόγραμμα των 100 ημερών με τον ρεαλιστικό και τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα, ανακουφίζει άμεσα τους δανειολήπτες, στηρίζει το εισόδημα των αδυνάτων, προστατεύει τους ανέργους, τονώνει την αγορά και δίνει ρευστότητα στην οικονομία. Δημιουργεί έτσι τις άμεσες προϋποθέσεις για ανάπτυξη, αναδιανομή του εισοδήματος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το βάρος πέφτει στο σχέδιο εθνικής αναγέννησης, στο στόχο της πράσινης ανάπτυξης.

Το δημοσιονομικό, όμως πρόβλημα θα πιέζει. Πως θα το αντιμετωπίσετε;
Είναι τεράστιο και το μέγεθος του δεν αποκλείεται ότι θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζουμε. Η καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα, σταθερά θα εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με ολοκληρωμένο σχέδιο, τους άξονες και τους ενδιάμεσους στόχους του οποίου σύντομα θα παρουσιάσει  ο Γιώργος Παπανδρέου όταν έχουμε πλήρη γνώση του προβλήματος. Το ίδιο πρόγραμμα θα υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο στόχο του περιορισμού του κάτω από 3% στα πλαίσια μιας τριετίας.

Πως θα αυξήσετε τα έσοδα;

   Έχουμε τους τρόπους και τη θέληση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Το νοικοκύρεμα σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα μπορεί να αποδώσει πάρα πολλά. Ίσως έχει υποτιμηθεί η πλευρά αυτή, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι ειδικά στη χώρα μας η κακοδιοίκηση είναι κανόνας, οι μαύρες τρύπες είναι διάσπαρτες σ’ όλες σχεδόν τις υπηρεσίες, οι άχρηστες δαπάνες είναι συνήθεις, τότε το νοικοκύρεμα, η χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, ο εξορθολογισμός των δαπανών θα αποτελέσει ένα χρυσοφόρο κοίτασμα για την οικονομία.
   Η συρρίκνωση της παραοικονομίας, η είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής είναι εξυγιαντικά μέτρα μεγάλου οικονομικού οφέλους.
    Πάνω απ’ όλα, όμως, εμπιστευόμαστε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, θεσπίζουμε καθαρούς επιχειρηματικούς κανόνες, στηρίζουμε την καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Η χώρα μας, παρά τις καθυστερημένες δομές της, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορεί, όχι μόνο να καλύψει την διαφορά από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες με την βιοκαλλιέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες μορφές  αλλά και να βγει μπροστά, να πρωτοπορήσει.
 Όλα αυτά προϋποθέτουν πολιτική βούληση και θέληση για σκληρή δουλειά. Τα διαθέτουμε.

Στον πολιτικό τομέα τι αλλαγές να περιμένουμε; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για τις θεσμικές αλλαγές, που επεξεργάζεσθε;

Ακόμα και το καλύτερο σχέδιο οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να έχει σταθερό αποτέλεσμα αν κτίζεται σε σαθρά θεμέλια. Για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των ανωνύμων εταιρειών από την ΝΔ δεν είχε θετικά αποτελέσματα στην τόνωση της αγοράς γιατί συνοδεύτηκε από έκρηξη της διαφθοράς στους φορολογικούς ελέγχους και στο κράτος.
Είναι λοιπόν αναγκαία η αναδιάρθρωση των καταρρακωμένων θεσμών του κράτους γιατί μόνο έτσι η οικονομία θα οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις. Επιπλέον η πάταξη της διαφθοράς είναι απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα αξιοπρέπειας όλων μας.  
ʼμεσης προτεραιότητας είναι και οι αλλαγές στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας, που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, και θα λειτουργήσουν υπέρ της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
 Η αλλαγή του εκλογικού νόμου εξασφαλίζει την αυτονομία του βουλευτή από ιδιοτελή συμφέροντα, αναβαθμίζει το κύρος των πολιτικών και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η αναμόρφωση των Ανεξάρτητων Αρχών  και η διοικητική μεταρρύθμιση παρέχει εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας, αξιοκρατίας, ισονομίας και ίσες ευκαιρίες. Ο νέος νόμος για την Δικαιοσύνη εξασφαλίζει την ανεξαρτησία των δικαστών, την δίκαιη και γρήγορη απονομή της.

Την επόμενη ημέρα τι κυβέρνηση να περιμένουμε;
Από την πρώτη κιόλας ημέρα σχηματισμού της κυβέρνησης του, ο Γιώργος Παπανδρέου θα εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ένα μικρότερο και ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα στηρίζεται στο διάλογο με τους πολίτες και στο δημόσιο έλεγχο.
 



Σκέψείς & Προτεραιότητες

  • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

    Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

  • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

    Περισσότερα »

  • Οικονομική Κατάσταση

    ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

    Περισσότερα »