Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΙΚΗ"

01-01-2010


Με την κοινωνία στο πλευρό μας
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς


Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θέλουν δίπλα τους την οργανωμένη κοινωνία για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς.
   Αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο, η πρόταση που καταθέτει είναι ο υποψήφιος βουλευτής να μπορεί να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος και στις δύο περιφέρειες, , μονοεδρική και πολυεδρική, και, στην περίπτωση που εκλεγεί, να επιλέγει υποχρεωτικά την έδρα της μονοεδρικής. 

Συνέντευξη στον Χρήστο ΚιούπηΠου αποδίδετε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία;

Το πρόβλημα της οικονομίας έχει δημιουργηθεί με τις δικές μας πολιτικές, χωρίς να υποτιμάμε και τη διεθνή συγκυρία. Την κύρια φυσικά ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2004 παρέλαβαν μια οικονομία που είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ελεγχόμενο  το δημοσιονομικό έλλειμμα. 
   Ο εκτροχιασμός της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει ως αφετηρία το αχαλίνωτο πελατειακό σύστημα, το βόλεμα των ημετέρων σε μια κυβερνητική αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό μας και το κάνουμε ότι θέλουμε. Τα κυβερνητικά στελέχη, σε όλο σχεδόν το φάσμα του δημόσιου τομέα, διαχειρίστηκαν το δημόσιο πλούτο για ίδιον όφελος. Η έννοια της υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος δεν υπήρχε στις επιλογές τους.

 Κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκόποι που «τζογάρουν» στα συντρίμμια της ελληνικής οικονομίας;

Φυσικά μπορούν να αντιμετωπιστούν, και θα αντιμετωπιστούν. Ο λόγος είναι ότι στην κυβέρνησή μας, υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο για την εφαρμογή ενός προγράμματος στην εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου. Για την επίτευξη του στόχου, χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών και της οργανωμένης κοινωνίας για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στην κατεύθυνση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αλλά και καταπολέμησης των πολλών, δυστυχώς, φαινομένων διαφθοράς τόσο από τους κερδοσκόπους όσο και για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους. Οι πολίτες δικαιολογημένα αναζητούν καταλογισμό ευθυνών, σκληρή τιμωρία και στην κυβέρνηση απομένει η ευθύνη ικανοποίησης του γενικού αιτήματος. 


 ʼμεσα μέτρα τώρα ή μήπως είναι προτιμότερη η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή;

Δεν υπάρχει δίλημμα. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά. Πρωτίστως ενδιαφέρει να έχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης και να εντάσσονται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης και προόδου της ελληνικής οικονομίας. Όλοι οι Έλληνες εκτιμώ ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια "σκληρή" πολιτική αρκεί να πεισθούν ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν κυρίως οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά και ότι τα μέτρα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, αναγκαίοι όροι  για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής οικονομίας στη χώρα μας.

 Ποιό είναι το περίγραμμα των αλλαγών στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ως προς το νέο εκλογικό νόμο;

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής και η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας των βουλευτών με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, των προσωπικών ανταγωνισμών αλλά και η απαλλαγή τους από την πίεση των πελατειακών σχέσεων. Η βασική μας δέσμευση είναι ο συνδυασμός μονοεδρικών και πολυεδρικών εκλογικών περιφερειών, καθώς και ο συνδυασμός της εκλογής με σταυροδοσία και λίστα.

 Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι έτσι δημιουργούνται βουλευτές δύο ταχυτήτων, των εκλεκτών που θα εκλέγονται με λίστα και των άλλων που θα τρέχουν για το σταυρό;

Στο δικαιολογημένο σας ερώτημα απάντηση πρέπει να δώσουν οι καταστατικές ρυθμίσεις των κομμάτων, και το ΠΑΣΟΚ έχει κατοχυρώσει δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες στην ανάδειξη των υποψηφίων. Μια άλλη απάντηση είναι η πρότασή μου ώστε ο υποψήφιος βουλευτής να μπορεί να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος και στις δύο περιφέρειες, μονοεδρική και πολυεδρική, και στην περίπτωση που εκλεγεί επιλέγει υποχρεωτικά την έδρα της μονοεδρικής.

 Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην αυτοδιοίκηση και κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η άποψη ότι ο Καποδίστριας-1 έκλεισε τον κύκλο του;

   Δίνει ουσιαστική και αναλυτική απάντηση το πρόγραμμά μας. Ο Καποδίστριας Ι έχει από καιρό κλείσει τον κύκλο του. 
   Η νέα αρχιτεκτονική του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος προβλέπει μια νέα συγχώνευση των σημερινών δήμων και κοινοτήτων, αλλά και μια νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση με εκλεγμένο περιφερειάρχη. 
   Υπάρχει απόφαση και ισχυρή πολιτική βούληση ώστε στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να οδηγηθούμε με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.

 Πως κρίνετε την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στη συζήτηση του προϋπολογισμού και την έως τώρα παρουσία του στην ηγεσία της Ν.Δ.;

Θέλω να πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας από μια άλλη οπτική γωνία, διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων ηγεσιών της συντηρητικής παράταξης.  Ότι στην πράξη θα συμβάλει, με το θεσμικό του ρόλο του ελέγχου  της Κυβέρνησης, αλλά και της διαμόρφωσης ευρύτερων συμφωνιών, ώστε να απαλλαγεί η χώρα μας από τις χρόνιες καθυστερήσεις της όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η απαλλαγή από το πελατειακό σύστημα και τόσα άλλα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια διαφορετική λειτουργία του συνόλου του πολιτικού μας συστήματος και εδώ οι ευθύνες ανήκουν σε όλους μας κυρίως όμως στις ηγεσίες.


 Τι απαντάτε στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη;

Είναι μια συνθηματολογική προσέγγιση που εξυπηρετεί, αν εξυπηρετεί, στενά μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι έξω από την αλήθεια και, φυσικά, τις απαντήσεις τις δίνει καθημερινά η πλειοψηφία των πολιτών και σε τακτά χρονικά διαστήματα το εκλογικό σώμα.

 Τι λέτε στα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν στην κρατική μηχανή;

Δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις σας, αφού μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μας οδηγούν  σε γενικά συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει αλλά και να εμπεδώσει, μια άλλη λογική στη στελέχωση και τη λειτουργία του κράτους. Είναι, όμως, αλήθεια ότι αυτή η διαδικασία έχει δυσκολίες στην εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να μην έχει τεθεί σε ουσιαστική λειτουργία το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να λειτουργήσει με μεγάλες ταχύτητες, αλλά και στόχο την εμπέδωση ενός κλίματος αξιοκρατίας και διαφάνειας στη στελέχωση των δημόσιων λειτουργιών.
Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »