Δήλωση στην εφημερίδα "ΤΟ ΑΡΘΡΟ"

08-03-2007


ΔΗΛΩΣΗ
Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και την αξιοπιστία των μετρήσεών τους
στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουνιά και την εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ.


Το θέμα αυτό έχει έλθει στην επικαιρότητα μετά από τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τη συζήτηση που γίνεται στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής με τη ΣΕΔΕΑ και άλλους φορείς για την κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις. Θα ήθελα την άποψή σας, αλλά και τις πρωτοβουλίες και τις καταγγελίες που έχετε κάνει σχετικά με το θέμα αυτό.

Δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Είναι χρήσιμα εργαλεία για γνώση και ανάλυση γεγονότων και πραγματικών καταστάσεων. Αξιολόγηση όμως των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων γίνεται όταν παρουσιάζονται όλες οι παράμετροι υπό τις οποίες έλαβαν χώρα. Είναι χαρακτηριστικές οι σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διάφορων εταιριών που δημοσιεύουν στοιχεία δημοσκοπήσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αναντίστοιχα με τα ποσοτικά.
Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων στη χώρα μας λειτουργούν δυστυχώς χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και ελέγχους.
Αποτέλεσμα του νομοθετικού κενού είναι να έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές δημοσκοπήσεις ως ισχυρό όπλο διαμόρφωσης γεγονότων, εξυπηρέτησης συμφερόντων και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν ανταποκρίθηκαν στο αυτονόητο χρέος τους, για θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας της. Το ερώτημα είναι γιατί; Η απάντηση προφανής.
Μπροστά στην Κυβερνητική αδυναμία, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με ομόφωνη απόφαση μας, αποφασίσαμε αφού πριν διαπιστώσαμε την αναρχία, την νοσηρή και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, να ακούσουμε τους αρμόδιους φορείς και στη συνέχεια να εισηγηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της διασφάλισης της φερεγγυότητας και της αντικειμενικότητας στη διενέργεια των δημοσκοπήσεων, στη διαφάνεια της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και στον τρόπο παρουσίασής τους. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να νοθεύεται από συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Θέλω να πιστεύω ότι οι προτάσεις της Επιτροπής μας ως διακομματικές και τεκμηριωμένες, θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση. Θα είναι εξαιρετικής σημασίας, προσφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αν δεν γίνει σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία θα λάβει το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών. Είναι δέσμευσή μας.Σκέψείς & Προτεραιότητες

 • Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

  Στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να κάνουμε πολλά, να κάνουμε άλματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

 • Η Αναθεώρηση του Συντάγματος

  Έχουμε ένα καλό και προοδευτικό Σύνταγμα. Με βάση τις εξελίξεις και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του, χρειάζονται αναμφιβόλως βελτιώσεις και αλλαγές. Το Σύνταγμα, όπως και το σύνολο του νομικού μας οικοδομήματος, πάσχουν στην στρεβλή εφαρμογή τους...

  Περισσότερα »

 • Οικονομική Κατάσταση

  ...Εδώ φαίνεται ότι οι ηγεσίες της χώρας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και ότι την οικονομική κατάσταση πρέπει να τη βγάλουμε όλοι μαζί πέρα...

  Περισσότερα »