Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84

26-10-2010

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στις 26-10-2010 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», και τον Βασίλη Πάϊκο μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού:

«Πιστεύω ότι ανέδειξε την υπευθυνότητά του... Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε, λέγοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει εκλογές και είπε, αν την επόμενη μέρα η χώρα προχωρήσει σε αδιέξοδα όχι μόνο εκ του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών, αλλά και από ό,τι επακολουθήσει σε σχέση με αυτές, τότε...
Είναι απλά τα πράγματα. Η Αργεντινή οδηγήθηκε σε αδιέξοδα με το "κίνημα της κατσαρόλας", διότι υπήρξε καθολική απαίτηση να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Εδώ δαιμονοποίησε ο κ. Σαμαράς το μνημόνιο...».

Δημοσιογράφος: Όλη η αντιπολίτευση, όχι μόνο ο κ. Σαμαράς...

Μ. Παπαϊωάννου: «Όλη η αντιπολίτευση, ας αναλάβει τις ευθύνες της τότε, απέναντι στον τόπο, διότι αν δεν υπήρχε μνημόνιο, κανένας δεν λέει πού θα ήμασταν σήμερα...».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Το τελευταίο που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός, είναι εκλογές. Έβαλε, όμως, κάτι αυτή τη στιγμή στον κόσμο -και κυρίως στις ηγεσίες της αντιπολίτευσης-, ότι η ανευθυνότητα - τέλος και ο λαϊκισμός - τέλος. Δεν μπορεί να πάει ο τόπος έτσι και να σέρνεται για τέσσερα χρόνια. Εδώ υπάρχει ένα πρόγραμμα. Όσες χώρες μπήκαν στο Δ.Ν.Τ. και τήρησαν το μνημόνιο, βγήκαν και είναι σε ανάπτυξη...».

Σε άλλο σημείο, είπε: «Ο κ. Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του, ξεκαθάρισε τα πράγματα, είπε ξεκάθαρα ότι "δεν θέλω εκλογές, δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω εκλογές", δεν συνάρτησε το θέμα των εκλογών μόνο με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά με το αν αυτές οι εκλογές δημιουργήσουν αδιέξοδα στην κοινωνία και τη χώρα...
ʼρα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε τα πράγματα, αλλά από εκεί και πέρα, στη χώρα έχουμε δημοκρατία και ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει και για να βγούμε από τα αδιέξοδα και για το πώς θα πορευτεί η χώρα. Αυτό είναι το θέμα. Ούτε εκβιασμός είναι, είναι μια ξεκάθαρη θέση. Χαίρομαι που ο κ. Παπανδρέου έβαλε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα αν αύριο πρωί, όχι μόνο εκ του αποτελέσματος των εκλογών, πηγαίναμε τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο και η χώρα ζούσε καταστάσεις Αργεντινής, να πει τότε ότι "πάω σε εκλογές"; Μη νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε σε ένα τέτοιο κλίμα. Καθόλου. Μια σπίθα αρκεί».