Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΝΕΤ"

27-10-2010

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στις 27-10-2010 στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, και στην εκπομπή "ʼκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο" των Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη μεταξύ άλλων, είπε:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να ξεκινήσουμε με τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος έβαλε μια σειρά ζητήματα. Εκφράζει κάποιες θέσεις, οι οποίες δεν ξέρω κατά πόσο ενοχλούν την κυβέρνηση.»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Ο κ. Προβόπουλος, κάνει τη δουλειά του. Είναι ένας ανεξάρτητος τραπεζίτης, έχει από τον νόμο τη δυνατότητα να υποβάλλει εκθέσεις και να λέει τις προτάσεις του, όπως έχουν κάνει όλοι οι διοικητές κατά καιρούς. Από την άλλη μεριά, εκείνη που παίρνει αποφάσεις είναι η κυβέρνηση. Δεν είναι σωστό, να λαϊκίζουμε και να φοβίζουμε τον κόσμο. Η χώρα, αυτή τη στιγμή έχει σοβαρά προβλήματα, τα δύσκολα είναι μπροστά, είναι ανηφορικός ο δρόμος κι εμείς αυτή τη στιγμή ψάχνουμε να βρούμε τι είπε. Εντάξει, είπε ότι πρέπει να γίνει ένας περιορισμός των κοινωνικών δαπανών. Εγώ είμαι από εκείνους που λένε, ότι οι κοινωνικές δαπάνες είναι και αναπτυξιακές ταυτόχρονα και αυτό πρέπει να το καταλάβει κυρίως η Ε.Ε. και δευτερευόντως το Δ.Ν.Τ. Γιατί, εδώ δεν είναι κατανοητό ότι τη θηλιά στο λαιμό δεν την έχει βάλει το ΔΝΤ. Την έχει βάλει η Ε.Ε. Αυτή μας έβαλε επιτήρηση, εκείνοι λένε- και σωστά- ότι πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτά είναι δεσμεύσεις, που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχουμε κάνει με την Ε.Ε. Δαιμονοποιούμε το Δ.Ν.Τ., δαιμονοποιούμε το μνημόνιο κι αρχίζουμε μία κουβέντα, έξω από την πραγματική βάση του προβλήματος. Και αυτό είναι που και ως πολιτικό και ως πολίτη, με ενοχλεί. Να πούμε τις αλήθειες. Ότι σήμερα έρχεται το Δ.Ν.Τ. και λέει στην Ε.Ε., όχι στην Ελλάδα, ότι το μίγμα πολιτικής που όλο το βάρος το έχει ρίξει στα ελλείμματα, είναι λάθος πολιτική. Δεν το λέει μόνο για την Ελλάδα, το λέει για όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική της Ε.Ε. σήμερα σφίγγει πιο πολύ τον κλοιό απέναντι στην Ελλάδα.»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξέρετε ότι υπόγεια η Ν.Δ. στηρίζει τον Δημαρά. Εδώ, είναι το περίεργο. Και ο κ. Δημαράς, βέβαια, δεν βγαίνει πουθενά ούτε στις τηλεοράσεις ούτε πουθενά, μην πει το πρόγραμμα. Δηλαδή, βουβό πράγμα. Έχει εξαφανιστεί, γιατί θα εισπράττει μία δυσαρέσκεια γενικότερη κλπ, γιατί δεν έχει τι να πει σε σχέση με πρόγραμμα. ʼρα, πάμε σε μία αρνητική προσέγγιση. Και δεν τοποθετείται και λέει: ‘‘εγώ θέλω θετική ψήφο’’.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είπατε, ότι υπόγεια η Ν.Δ. στηρίζει τον κ. Δημαρά.»

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « ʼμα πάτε να δείτε τι γίνεται στις περιφέρειες, εδώ στη β’ Αθηνών κλπ, τώρα δεν μου επιτρέπεται να πω και συγκεκριμένα και βουλευτές κλπ, λένε: ‘‘αφήστε. Η ιστορία του Κικίλια, είναι μια χαμένη ιστορία. Ψηφίστε τον Δημαρά. Θα χάσουμε που θα χάσουμε, να χάσει και το ΠΑΣΟΚ.’’ Δεν είναι σοβαρή πολιτική αυτή.»