Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM

23-11-2010

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στις 23-11-2010 στο Ρ/Σ «BHMA FM», και στην εκπομπή του κ. Γιάννη Πολίτη και κ. Γιώργου Μαλούχου μεταξύ άλλων, είπε:


Γιάννης Πολίτης:  Κύριε Υπουργέ πείτε μας, τα χάσαμε όλα, και τα τελευταία οχυρά μας οι κλαδικές συμβάσεις και οι μετατάξεις έπεσαν;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Κοιτάξτε όσο αφορά τις κλαδικές συμβάσεις νομίζω μέσα από την ερμηνεία που δόθηκε και θα δούμε πως θα αποτυπωθεί και στην σχετική διάταξη του νόμου που θα φέρει η κα Κατσέλη, είχαμε μια σχετική, θα έλεγα, κατοχύρωση. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι για μένα αυτά τα ζητήματα, τα είχα πει από την αρχή, θα έπρεπε να είναι κόκκινες γραμμές, αλλά σε τελευταία ανάλυση τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν αυτοί που έχουν τα λεφτά και σε δανείζουν, δεν τις βάζεις εσύ.

Γιάννης Πολίτης:  Τελικά λειτουργούν σαν τοκογλύφοι, τελείως ανάλγητα.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Το ζήτημα μας είναι όμως ότι πρέπει να τηρήσουμε το μνημόνιο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε όρους που μπορούμε να διαπραγματευθούμε, γιατί αν δεν το τηρήσουμε δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, κι  αν δεν βγούμε από το μνημόνιο, θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα η χώρα θα χρεοκοπήσει και αυτή θα είναι η χειρότερη εκδοχή. Θέλω να πω ότι να δούμε τις δυνατότητες που έχουν διαπραγμάτευσης γιατί πολλά πράγματα ίσως και λόγω της ώρας τότε και των αναγκών, και το ότι μας έβαλαν το στιλέτο στο λαιμό, να μην τα είδαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση μην μπούμε σε μια λογική ότι δεν θα τηρήσουμε το μνημόνιο γιατί αυτό θα το πληρώσει ο πολίτης εκείνος ο πιο φτωχός και ο πιο αδύναμος  περισσότερο από ότι το πληρώνει σήμερα.

Γιώργος Μαλούχος: Τηρείς το μνημόνιο αναπτύσσεσαι, δεν τηρείς το μνημόνιο πας κατά διαβόλου, αυτό μας λετε τώρα.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Αυτό δεν είναι μια σκληρή αλήθεια;

Γιώργος Μαλούχος: Όχι δεν είναι αυτό η σκληρή αλήθεια, η σκληρή αλήθεια είναι ότι πρέπει να κανείς και κάτι για να αναπτυχθείς και δεν κάνουμε τίποτα για να αναπτυχθούμε.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Τι εννοείτε δεν κάνουμε τίποτα;

Γιώργος Μαλούχος: Η χώρα αυτήν δεν κάνει τίποτα για την ανάπτυξη, μας διαφήμισε η κυβέρνηση την υπόθεση του Αστακού και έπεσε ο Αστακός ως καραβίδα στο τέλος...

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται.... Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το πρόβλημα της αξιοπιστίας που πρέπει να κερδίσουμε για να κερδίσουμε κι ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις, μην έχουμε την αίσθηση ότι η ανάπτυξη  θα έρθει μόνο μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις, χρειάζονται κι αυτές, ο Αστακός 50 θέσεις εργασίας έδινε. Έχω πει πολλές φορές λοιπόν μην επικεντρώνουμε το θέμα των επενδύσεων στις πολύ μεγάλες επενδύσεις, πρέπει να δούμε τι θα γίνει κυρίως με την μικρή και την μεσαία επιχείρηση.... Κύριε Πολίτη, δεν είμαστε μόνοι, εγώ είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι  η ανάπτυξη περνάει μέσα από την ιστορική ανάπτυξη της Ευρώπης και σήμερα βλέπουμε μια Γερμανία  η οποία τραβάει άλλο δρόμο από την συνολική πορεία της Ευρώπης, για να δούμε τα πράγματα σε σχέση και με το παρελθόν, και να δούμε ότι σήμερα η Ευρώπη στο παγκόσμιο σύστημα εργασίας και παραγωγής είναι το πιο αδύνατο σημείο σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ενότητες, είτε λέγεται Αμερική, είτε λέγεται Βραζιλία, είτε λέγεται Κίνα, είτε λέγεται Ινδία.