Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News"

06-02-2011

"Η μόνη λύση είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας,  Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στην κυριακάτικη εφημερίδα"REAL NEWS" για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

    Η παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι ένα διεθνικό και διαχρονικό φαινόμενο που ενδημεί και στη χώρα μας. Το να εξαντλούμεθα σε ρητορικούς λόγους, ιδιαίτερα οι πολιτικοί, για διαπίστωση η καταδίκη του γεγονότος είναι υποκρισία και αποπροσανατολισμός. Ο πολιτικός λόγος πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις και συγκεκριμένες πράξεις για την διαμόρφωση νέων κανόνων στη δημοκρατική μας λειτουργία. Προτείνω:

1. Οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των πολιτικών κατά την προεκλογική περίοδο, να είναι φανερές και να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.  Το βάρος να δοθεί στη δημόσια χρηματοδότηση και η ιδιωτική να περιορισθεί στις εισφορές των μελών και των φίλων, που πρέπει να είναι πάντοτε ονομαστικές και να  κατατίθενται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

2. Ο έλεγχος να ανατεθεί, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι τότε ν’ αλλάξει , και θα αλλάξει σύντομα, η σύνθεση της Επιτροπής του άρθρου 29 παρ. 2 του Συντάγματος,  ώστε η πλειοψηφία της να μην είναι από βουλευτές.

3. Ο αναδρομικός ή ο σημερινός έλεγχος στα κομματικά ταμεία δεν θα αποφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το «μαύρο χρήμα» δεν καταγράφεται στα βιβλία των κομμάτων και το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει- αν δεν έχει εκμηδενισθεί. Συμφωνώ, όμως, ότι θα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα και επιτέλους τα κόμματα θα δέχονται ουσιαστικούς ελέγχους. Και αυτό θα είναι μια δημοκρατική κατάκτηση.

      Τέλος, θεωρώ χρήσιμο να σημειώσω ότι, σταθερή είναι η θέση μου, η σημερινή οικονομική κρίση και στη χώρα μας, έχει στον πυρήνα της την κακή λειτουργία όλων των δημοκρατικών μας θεσμών και της διαφθοράς που διαπερνά. Είναι το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των ηθικών αξιών και της γενικευμένης ανομίας γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα και εξειδικευμένα μέτρα καταπολέμησης φαινομένων διαφθοράς με σχέδιο, αλλά και την συστράτευση όλων των πολιτών, κυρίως όμως όλων των ηγεσιών της χώρας, με πρώτες τις πολιτικές.