Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΣΚΑΙ"

23-03-2011

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΚΑΙ" και στους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου μεταξύ άλλων δήλωσε:

Ερωτηθείς γιατί αποτυγχάνουν τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

 «Μην ξεχνάτε ότι πάμε να κάνουμε πολλά πράγματα σε πολύ λίγο χρόνο και κάτω από μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρέπει πολλές φορές να πετύχουμε στόχους που ο ένας ακυρώνει τον άλλο σε σχέση με την διαχείριση του και αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Από την άλλη μεριά βέβαια θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι δεν έχουμε πρόβλημα στην λειτουργία του κράτους, το κράτος εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικό και αυτό οφείλεται σε χρόνιες καθυστερήσεις και εδώ είναι από τις ευθύνες του λεγόμενου πολιτικού συστήματος. Όμως εκείνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι αυτή η ισοπέδωση ότι εδώ το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση κλπ.

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας που προφανώς διαχειρίζεται μια πολύ δύσκολη κατάσταση έφερε και την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έφερε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες μετά την Μεταπολίτευση από φτωχές να γίνουν μεσαία στρώματα προφανώς και κάποιοι πλούτισαν αδικαιολόγητα τα λεω αυτά γιατί δυστυχώς τον τελευταίο καιρό εκπέμπεται μια ισοπεδωτική λογική για όλα τα πράγματα που είναι ότι το χειρότερο».

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Να δεχτούμε όμως ότι υπάρχουν και περίοδοι που τα πράγματα δεν πάνε σε ευθεία γραμμή υπάρχουν δυσκολίες, δεν αφορά μόνον εμάς ας δούμε το περιβάλλον μας, ας δούμε, τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες από την Αμερική και μέχρι την Ευρώπη που είναι σήμερα κλπ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Γιατί για παράδειγμα δεν πιάνουμε το στόχο των εσόδων την ώρα που έχουν περικοπεί μισθοί, συντάξεις, έχουνε ανέβει οι φορολογίες........

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δυο πιστεύω ότι είναι οι λόγοι της μη είσπραξης των εσόδων ο ένας είναι ότι έχει στεγνώσει η αγορά και αν αυτή τη στιγμή δεν εισπράξεις από την μεσαία επιχείρηση, τη μικρή και τους επιχειρηματίες όσα και να εισπράξεις από τους μισθωτούς ή από τους λεγόμενους «πολύ μεγάλους» δεν το λύνεις το θέμα.

Για αυτό σας είπα στην αρχή ότι δυστυχώς πρέπει να πετύχουμε πολλές φορές διαφορετικούς στόχους άρα ο πρώτος στόχος είναι αυτή τη στιγμή να δοθεί ρευστότητα και αν μπορούμε να κρατήσουμε την αγορά όσο γίνεται ζωντανή.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει αδυναμία στους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα παραδοσιακά τα ΣΔΟΕ ήσαν δυνάστες των φορολογουμένων σε όλη τη χώρα κυρίως μέσα από τη λογική της διαφθοράς. Πέντε στην τσέπη ένα στο κράτος. Από την άλλη μεριά σε αυτή την ενότητα προσθέτω ότι η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι θα μπορέσει αυτή η μεγάλη κρίση, η πρωτόγνωρη κρίση στην χώρα να αποτελέσει και αφετηρία άλλων συμπεριφορών; Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ξεκινήσανε με τις αποδείξεις, ξεκινάνε με ένα νόμο τώρα που ...

Δημοσιογράφος: Ατονούν όλα όμως βλέπετε ότι το κίνημα των αποδείξεων έχει ατονήσει και αυτό.

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου:  Πάντως άμα δεν τις έχουνε όταν θα πάνε να τα υποβάλλουν δεν θα κερδίσουν αυτά που πρέπει να κερδίσουν σύμφωνα με το νόμο. Ξεκινάει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη προσπάθεια και είχα τις διαφωνίες μου έτσι, οι δρακόντειοι νόμοι σε σχέση με τη φορολογική νομοθεσία. Εγώ δεν πιστεύω στους τόσο αυστηρούς νόμους αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια σημειολογία.

Ας δούμε λοιπόν ότι αυτή η προσπάθεια δεν απαντιέται από τη μια μέρα στην άλλη και εγώ είμαι από εκείνους που επισημαίνω πολλές κυβερνητικές αδυναμίες στην λειτουργία του κράτους και ιδιαίτερα στον τομέα των εισπράξεων ... αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν γίνεται τίποτα...

Για τα σενάρια περί εκλογών

 «Εγώ έχω πει χίλιες φορές ότι θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων αν αυτή τη στιγμή σκεφτούμε για εκλογές. Ας εισπράξουμε το τίμημα ότι δεν τα καταφέραμε καλά αλλά τουλάχιστον να παλέψουμε για αυτή την έρημη τη χώρα.
Ακούω διάφορα σενάρια  επειδή στην Ελλάδα έχουμε πολλούς σταθμούς, πολλές εφημερίδες πρέπει να τις γεμίσουμε και φτιάχνουμε ...».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Όχι δεν μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιημένος αλλά εκείνο που βλέπω είναι ότι προσπαθούμε και σε τελευταία ανάλυση αν δεν απαντήσουμε εμείς ως πολιτικό σύστημα ποιος θα απαντήσει;

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά επειδή ακριβώς το λετε έτσι και ζητάει ο πρωθυπουργός συναίνεση σε όλα τα θέματα για αυτό μπαίνει το θέμα των εκλογών. Λέμε μπορεί η κυβέρνηση να τα καταφέρει μόνη της ;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Δηλαδή τι θέλετε να πάμε σε μια λογική ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην έχει αυτοδυναμία για να πάμε σε συμμαχικές κυβερνήσεις; Ας το κάνουμε τώρα τότε ... Δεν είμαι σε αυτή τη λογική διότι αυτά τα εγχειρήματα στο παρελθόν στην Ελλάδα δεν έχουν αποδώσει.

Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ανάγκη, μεγάλη ανάγκη και εδώ όλες οι ηγεσίες κυρίως οι πολιτικές αλλά όλες οι ηγεσίες της χώρας πρέπει να μπουν στην λογική της συνεννόησης. Δεν μπορώ να δέχομαι αυτή τη στιγμή ότι κατεβάζουν παιδάκια σε απεργία πείνας για να μην γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων όταν το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτεί να γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων. Και αν υπάρχουν κάποια λάθη ας το δούμε ως συγκεκριμένο λάθος και όχι ως γενική απόρριψη μιας πολιτικής που την έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν μπορώ να δεχτώ αυτή τη στιγμή όταν κάναμε έναν νόμο πλαίσιο που στην εποχή του γιατί πρέπει να δούμε τα θέματα στην εποχή τους, ήταν μια σωστή επιλογή μετεξελίχθηκε γιατί πέρα από τους φοιτητές, οι πρυτάνεις ή διάφοροι καθηγητάδες μπαίναν σε συναλλαγή για να γίνουνε πρυτάνεις και δίνανε μαθήματα. ʼρα, οι ηγεσίες έχουνε ευθύνες, πρωτίστως οι πολιτικές αλλά όχι μόνο οι πολιτικές. Μήπως είναι η ώρα μιας συνολικής αναδίπλωσης πάνω σε αυτά τα ζητήματα; ...

 «Είναι μια περίοδος που πρέπει πράγματι να συστρατευτούν, να συμμαχήσουν, να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας για να οδηγήσουμε αυτό τον τρόπο μπροστά γιατί έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτό θα γίνει μόνο με διάλογο και συνεννόηση μόνος του κανένας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος».