Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "ΡΑΔΙΟ 9"

27-05-2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΠαΣοΚ και Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ 9» στις 27/5/2011 και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών:
«Περιμένουμε να δοθεί ένα μήνυμα εθνικών στόχων, δύσκολο βέβαια, και κυρίως αν υπάρχει πρόβλημα, που υπάρχει, να διαμορφωθούν οι όροι να πάρουμε την 5η δόση.
Το θέμα της εθνικής συνεννόησης θα είναι πάντα ένα ζητούμενο και να δούμε πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, όρθιοι, αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ δύσκολο σε μία περίοδο που η πολυφωνία και η κακοφωνία κυριαρχούν παντού και προκαλούν μεγάλες συγχύσεις, και στο εσωτερικό της χώρας από τις πολιτικές ηγεσίες και μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.
Είμαστε στο μάτι του κυκλώνα και χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές, όλες οι ηγεσίες και να βρουν πεδία συνεννόησης. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ και δεν θα κριθεί αν οι ηγεσίες ανταποκρίνονται στο Εθνικό τους χρέος ή αν ξαναπαίζουν παιχνίδια του παρελθόντος.
Εάν δεν πείσω και πρέπει όλοι μαζί να συνεννοηθούμε  για να πείσουμε σε κάποιες κατευθύνσεις, τί να κάνω να μην πάρω τα λεφτά; Προέχει να πάρουμε τα χρήματα, μπροστά μας έχουμε ένα τρίμηνο που πάνω απ’ όλα πρέπει να τηρήσουμε τις συμφωνίες αλλά να έχουμε όσο πιο ρεαλιστικές συμφωνίες γίνεται, για να είμαστε συνεπείς και για την επόμενη δόση και να δούμε ποιές είναι οι μεγάλες επιλογές της χώρας».

Για το ενδεχόμενο εκλογών :

«Είναι μεγάλες επιλογές οι εκλογές; Δεν πρόκειται να λύσουν κανένα ζήτημα».
Για τις προτάσεις περί δημοψηφίσματος :
«Το θεωρώ αστείο. Αυτοί που τα προτείνουν είναι και αφελείς και επικίνδυνοι. Αυτά που είπε ο κος Δασκαλόπουλος, είναι τελείως έξω από τις ανάγκες της χώρας».
Για το αν υπάρχει σκέψη στο Μ. Μαξίμου για δημοψήφισμα:
«Δεν έχω τέτοια σημάδια.  Βγήκε ο κος Πεταλωτής, ως μη όφειλε και είπε ότι είναι αρχή του Παπανδρέου τα δημοψηφίσματα».

Για την εικόνα της κυβέρνησης:

«Υπάρχουν ζητήματα προτεραιοτήτων, υπάρχει μία εικόνα ότι κάποιοι υπουργοί δεν πιστεύουν σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει ως χώρα. Από τη στιγμή που υπογράφεις μία συμφωνία πρέπει να την τηρήσεις, μην την υπογράφεις. Γιατί αν δεν την τηρήσεις δεν θα βγεις ποτέ.

Παιχνίδια που έχουν να κάνουν και με την αξιοπιστία της χώρας, ότι ‘’εμείς υπογράψαμε για να σας πάρουμε τα λεφτά και σας κοροϊδεύουμε’’ είναι ό,τι το χειρότερο. Ή υπογράφεις και συμφωνείς ή δεν υπογράφεις».
Αν βλέπει το ενδεχόμενο συμμετοχής προσώπων κοινής αποδοχής στην κυβέρνηση:
«Προφανώς, όλα τα βλέπω. Αρκεί να σωθεί η πατρίδα και να έχω μία προοπτική γι’ αυτόν τον τόπο και γι’ αυτό το λαό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για το τί πιστεύει ο καθένας από εμάς. Θα μπορέσω να πείσω προς αυτή την κατεύθυνση; Ας το προσπαθήσουμε όλες οι ηγεσίες μαζί. Ας μην αποδεικνύονται κάθε μέρα κατώτεροι των περιστάσεων.

Το θέμα της εθνικής συνεννόησης δεν είναι καραμέλα. Είναι μία εθνική αναγκαιότητα. Είναι η ώρα της ανάληψης ευθυνών, όχι λαϊκισμών και πώς θα ξαναπάρουμε την εξουσία. Τί να την κάνουμε την εξουσία αν δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε τον τόπο; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα».