Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "REAL FM"

01-06-2011

"Είμαι αυτός που είπα ότι αυτός ο μήνας, ο Ιούνιος, θα είναι ο σκληρότερος μήνας που ζήσαμε ποτέ από πλευράς διαχείρισης ... " δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στο ραδιοφωνικό σταθμό "REAL FM" την 1-6-11 και στους Κάτια Μακρή και Ανδρέα Κωνσταντάτο.
Για Κυβερνητικό έργο και προτάσεις για αλλαγές στο μνημόνιο:

Δημοσιογράφος:
Έρχεται και κάποια πρόταση από τους καθηγητές. Καθηγητές Πανεπιστημίου, μία ομάδα ανθρώπων οι οποία έχει αρχίσει και βγαίνει προς τα έξω και ζητάει μία απελευθέρωση του μνημονίου, να στραφούμε σε άλλες αγορές για δάνεια, να επαναδιαπραγματευθούμε για κάποια πράγματα γιατί το δάνειο σε μεγάλο μέρος του θεωρείται επαχθές. Σ’ αυτή την πρόταση που αρχίζει και διαμορφώνεται τώρα, τι απαντάται ως κυβέρνηση, ως κόμμα;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
: Όσο η πρόταση είναι να δούμε ένα καλύτερο μνημόνιο, να δούμε καλύτερους όρους και να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να δούμε και τους τρόπους που μπορούμε να το παλέψουμε, είμαι μαζί τους. Όταν όμως, είναι σε μια λογική, την οποία καλλιέργησαν πάρα πολλοί και δεν θέλω να πάω σε πρόσωπα που εκτιμώ και αγαπώ, η χώρα να μην έχει μνημόνιο, σημαίνει ότι η χώρα πάει στη χρεοκοπία απευθείας και επειδή το δικό μου τουλάχιστον αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό τον τόπο, με τις όποιες επιφυλάξεις και τις όποιες αντιρρήσεις σε σχέση με το μνημόνιο μπορώ να έχω, δεν μπορώ να μπω σε μια αντι-μνημονιακή λογική.....που σήμερα έχουν οδηγήσει αυτό τον κόσμο να λέει να φύγουμε από το μνημόνιο.
Αν το αίτημα είχε άλλα χαρακτηριστικά, είμαι μαζί τους. Να τα δούμε και να συνεννοηθούμε. Να δούμε κυβερνητικές αρρυθμίες, να δούμε κυβερνητικές προτεραιότητες, να δούμε πως επιτυγχάνεται εθνική συνεννόηση. Να δώσουμε διέξοδο γιατί εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε για να διαπιστώνουμε τα προβλήματα αλλά για να δίνουμε λύσεις.
Εγώ λέω να διαπραγματευτούμε καλύτερα. Όπως ξέρετε, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά πάμε να διαπραγματευτούμε μαζί. Εγώ έλεγα από την αρχή, έχουμε ένα κακό μνημόνιο, ποια ήταν η Κυβερνητική ευθύνη; Είχα πει ότι όρος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να το τηρήσουμε.

Δημοσιογράφος
: Κύριε Παπαϊωάννου, εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες κυβερνητικές ευθύνες. Χτες λοιπόν από την δημοσιοποίηση και την ανάρτηση στο internet των στοιχείων των εφοριών, διαπιστώσαμε τα εξής: Ότι την ώρα που το δημόσιο ζητάει έσοδα, 208.000 φορολογικές υποθέσεις λιμνάζουν στις εφορίες. Από τις 288 ΔΟΥ που λειτουργούν, οι 229 έχουν λειτουργήσει ελέγχους σε λιγότερες από τις μισές υποθέσεις. Δεν σας κάνει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, διαλύστε στον!

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
: Στη χώρα μας, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κράτος ..... δεν υπήρξε ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε σχέση με κάποια ζητήματα. Είμαι αυτός που είπα ότι αυτός ο μήνας, ο Ιούνιος, θα είναι ο σκληρότερος μήνας που ζήσαμε ποτέ από πλευράς διαχείρισης ... και έχω πει επιπλέον ότι η 1η Ιουλίου, παρότι δεν το συνηθίζω να το κάνω δημόσια, τη χώρα πρέπει να τη βρει μια άλλη Κυβέρνηση με ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει λάθη, υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να τις δει ο Πρωθυπουργός και να τις διορθώσει. Αρά αυτή τη στιγμή θέλω μια άλλη δομή.

Δημοσιογράφος:
Σε εκλογές να πάμε κύριε Παπαϊωάννου, αν η κατάσταση και η αγανάκτηση του κόσμου διογκωθούν;

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
: Θεωρώ, αυτή τη στιγμή, ότι είναι η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα οι εκλογές γιατί θα φέρουμε ακυβερνησία. Η πολιτική σταθερότητα είναι όρος για να πάει η χώρα μπροστά αλλά, σε τελευταία ανάλυση, αν τα πράγματα φτάσουν σε τελείως αδιέξοδα ε τότε τι να κάνουμε. Τη δημοκρατία μας δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε.