Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

10-02-2010


Ο δικαστικός φάκελος για τις υποκλοπές.

Τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης των υποκλοπών, που είχε τεθεί στο αρχείο, θα ζητήσει με αίτημά της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία την Τρίτη ενημερώθηκε για το πόρισμα της ΕΥΠ (σ.σ. τότε διοικητής ήταν ο Ι.Κοραντής, σήμερα βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.).

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα να είναι απόρρητη, καθώς το αντικείμενο συζήτησης αφορούσε θέματα εθνικής σημασίας, όπως η λειτουργία της ΕΥΠ και οι υποκλοπές.

«Στόχος μας είναι να λάμψει όλη η αλήθεια και να μάθει ο ελληνικός λαός γι’ αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε την εθνική ασφάλεια της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον στεγανά ανάμεσα στην ΑΔΑΕ και την ΕΥΠ, η οποία θα δώσει στην ανεξάρτητη αρχή όλα τα στοιχεία για τις υποκλοπές που έχει στη διάθεση της.

Ως προς το ενδεχόμενο συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει εκ νέου το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφ’ όσον υπάρχουν νέα δεδομένα.

«Αυτή τη στιγμή αντλούμε στοιχεία από δύο πηγές: την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ. Θα ζητήσουμε και το φάκελο από την έρευνα της δικαιοσύνης. Όλα τα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Θεσμών θα αξιολογηθούν από τα μέλη της, ώστε να αποφασιστεί αν προκύπτουν νέα δεδομένα για να συσταθεί Εξεσταστική Επιτροπή. Πάντως, όλα τα κόμματα δήλωσαν την απόφαση τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή» κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

 

Ο νέος τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ

Το νέο τρόπο λειτουργίας και προσανατολισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίας ανέπτυξε ο νέος διοικητής Κωνσταντίνος Μπίκας, ενημερώνοντας την Επιτροπή σχετικά με τα σχέδια και τις προτεραιότητες της υπηρεσίας.

«Έγινε μια ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωση από το νέο διοικητή και είναι σημαντικό ότι αυτή η υπηρεσία, που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας, μπαίνει υπό τον έλεγχο της Βουλής με τον νέο κανονισμό» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ θα είναι πλέον ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο, είτε από τη Βουλή, είτε από ανεξάρτητες αρχές και θα συνεργάζεται πλήρως με την ΑΔΑΕ γιατί, όπως είπε, ο έλεγχος και η λειτουργία της αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.