Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

05-03-2013

«Το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί κοντά στον λαό που υποφέρει» τονίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε αποκλειστική συνέντευξη στην διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται, που τις επέβαλαν άλλοι ούτως ή άλλως, κυρίως οι δανειστές μας, έχουν ακυρώσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό την ιδεολογία και τη δική μας ταυτότητα. Όμως, προέχει η σωτηρία της χώρας» τονίζει, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
 
Δημοσιογράφος: «Πώς βρίσκει η επόμενη ημέρα, μετά το συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ;» 
 
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Το ΠΑΣΟΚ, με την τεράστια προσφορά στον τόπο και τον λαό, σήμερα, από τα πράγματα, επιτελεί το εθνικό του χρέος, διασφαλίζει δηλαδή την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Με κόστος, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται, που τις επέβαλαν άλλοι ούτως ή άλλως, κυρίως οι δανειστές μας, έχουν ακυρώσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό την ιδεολογία και τη δική μας ταυτότητα. Όμως, προέχει η σωτηρία της χώρας και, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ο κύριος σκοπός αυτής της περιόδου δεν μπορεί να είναι άλλος.
 
Από την άλλη πλευρά, πρέπει, όμως, να ξαναβρεθούμε στις ρίζες μας. Πρέπει να βρεθούμε κοντά στον λαό που υποφέρει, στους άνεργους, στους φτωχούς, στους νέους- πρέπει να τους δώσουμε γήπεδο- πρέπει αυτοί να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες, το μέλλον της χώρας. Εμείς οι παλιότεροι, μέσα από τα λάθη μας- και αυτά διαμορφώνουν εμπειρίες- μέσα και από την προσφορά μας, αν θέλετε, γιατί μας πιστώνει και μας χρεώνει η πολύχρονη διαδρομή μας, πρέπει να τους βοηθήσουμε ώστε η χώρα να τραβήξει μπροστά. Δύσκολο το έργο, γιατί ο χειμώνας θα είναι βαρύς για πολύ κόσμο και τον λαό μας, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και ελπίδας, που μπορεί πάλι να το δώσει το ΠΑΣΟΚ, μέσα από την υπεύθυνη στάση του και με αναφορά στην ιδεολογία και τις αρχές του».
 

 
Δημοσιογράφος: «Με ποιες πολιτικές  δυνάμεις θα προχωρήσετε σε αυτή την πορεία;»
 
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: «Αυτό το αποφασίζει ο λαός. Εμείς, αυτήν τη στιγμή καταγράφουμε μια πολύ μικρή δύναμη σε σχέση με το μέγεθός μας, πιστεύω ότι είναι άδικο. Είναι φανερό ότι, σε περιόδους φτώχειας και ανέχειας, δεν περιμένεις και την ορθότερη των κρίσεων από τον λαό, γιατί όταν κάποιος πεινάει, υποφέρει, κάποιος πρέπει να του φταίει, αλλά σε κάθε περίπτωση, με σεβασμό πάντα στη λαϊκή κυριαρχία, εμείς πρέπει να διαδραματίσουμε σε αυτή τη μεταβατική περίοδο το δικό μας δύσκολο έργο. Πρέπει να το υπηρετήσουμε με συνέπεια. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αναδεικνύουμε τις διαφορετικές γραμμές και, κάθε φορά, θα συμμαχούμε με εκείνους που ο λαός θα φέρνει πρώτους ή το εκλογικό αποτέλεσμα θα καταγράφει. Μην ξεχνάμε πως πάνω από όλα δεν ξέρω πόσο σοσιαλιστές είμαστε, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε δημοκράτες και πρέπει να υπηρετούμε τη δημοκρατία στον τόπο, η οποία δυστυχώς κινδυνεύει γιατί ένας λαός εξαθλιωμένος στρέφεται, δυστυχώς πολλές φορές, σε ακραία στοιχεία του δημόσιου βίου της χώρας. Κάτι που ισχύει φυσικά και όχι μόνο στη δική μας χώρα. Βλέπουμε ότι  όλες οι κοινωνίες, δείτε και την Ιταλία, μπαίνουν σε μια λογική εκφασισμού και αυτό το θέμα μην το υποτιμάμε. Είναι τεράστιο ζήτημα που έχει να κάνει όχι μόνο με τη δημοκρατία αλλά και την ανάπτυξη. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης χωριστά».