Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - Επιστροφή στις αξίες του ΠΑΣΟΚ.

03-09-2020

     Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου*

                                              3 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

Επιστροφή στις αξίες του ΠΑΣΟΚ.

 

Με απόφαση της Φώφης Γεννηματά, η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ φέτος, είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Είναι μια σωστή απόφαση, γιατί συνδέει το Κίνημα Αλλαγής, τον φορέα στα πλαίσια του οποίου δρα σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με τις παραδοσιακές του αξίες, τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη 1974.

Είναι μια υπενθύμιση ότι μόνον το ΠΑΣΟΚ έχτισε και θεμελίωσε στη χώρα όχι μόνον πολιτικούς, αλλά και κοινωνικούς θεσμούς. Δεν επιχειρώ ιστορικό απολογισμό. Αναφέρω μόνον ότι εκτός από το ΕΣΥ, την επέκταση του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, την μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών (ΚΔΑΠ), τα ΚΑΠΗ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.α.

Τώρα την περίοδο της μεγάλης πανδημίας, που όλοι οι Έλληνες αναγνωρίζουν την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του ΕΣΥ στην αντιμετώπισή της, η υπενθύμιση συνοδεύεται και με ένα μήνυμα προς τις συντηρητικές δυνάμεις του  τόπου. Στις δυνάμεις εκείνες που στον βωμό εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, με ιδιαίτερο ζήλο το αντιπάλεψαν, το λοιδόρησαν από την ημέρα  της ίδρυσής του και που διαχρονικά υπονόμευσαν την αποτελεσματική του λειτουργία. Είναι ένα μήνυμα και ένα καθολικό αίτημα του λαού μας προς την κυβέρνηση, για την άμεση ανάγκη ουσιαστικής στήριξής του. Χωρίς εκπτώσεις. Χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, δεν μένει στο χθες. Με το βλέμμα μπροστά καταθέτει σήμερα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, που υπηρετεί και αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, με τη θέληση του ελληνικού λαού, είναι ένα μικρό κόμμα. Η αναγκαστική διαχείριση της μεγάλης οικονομικής κρίσης έπληξε τον ιδεολογικό του πυρήνα, συρρίκνωσε την εκλογική του βάση. Εξακολουθεί όμως να διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό φορτίο, που πρέπει ν΄ αποτελέσει τον πυρήνα για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Με προοπτική εξουσίας. Ένα έργο αναμφίβολα δύσκολο, σε μια ιστορική περίοδο τεραστίων προβλημάτων για τη χώρα μας. Με αμετάθετους άξονες της πολιτικής του, την αυτόνομη πορεία του και την ανάγκη για εθνική συνεννόηση.

Η Φώφη Γεννηματά, πλαισιωμένη με τη νέα γενιά των στελεχών, επωμίζονται το ιστορικό βάρος ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Με βαθιά τη γνώση ότι η δύναμή της έρχεται από το παρελθόν. Ότι η επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα της Αλλαγής, πρέπει να ξαναβρεί τις πολιτικές του αξίες, να επανακτήσει μια ουσιαστική σχέση με τα νέα κοινωνικά στρώματα, ότι πρέπει να διαμορφώσει σταθερές θέσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων. 

 

          *Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός.