Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Επερώτηση για "Μεταθέσεις στο Υπ. Δημόσιας Τάξης"

14-10-2005

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
(ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2005
----------

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος συνάδελφος κ. Παπαϊωάννου έχει το λόγο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τη μεγάλη είδη της ημέρας. Σήμερα χαιρετίζουμε την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από δεκαεννιά μήνες. Σήμερα, όμως, μας λύπησε το γεγονός ότι ο κύριος Πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα των συναδέλφων μας, αλλά ήρθε εδώ να υποσχεθεί πάλι πάταξη της διαφθοράς. Πολλά «θα».
Πιστέψαμε όλοι μας ότι θα ήταν μία παρουσία που θα αναβάθμιζε τη διαδικασία της Βουλής. Δυστυχώς για άλλη μια φορά την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός η Πρόεδρος της Βουλής παρέβη βάναυσα τον Κανονισμό και δεν μας έδωσε το λόγο να πούμε γιατί έγινε αυτό. Δεκαπέντε λεπτά …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό, κύριε Παπαϊωάννου …
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Γιατί, κύριε Πρόεδρε; Γιατί με διακόπτετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό. Θα διακόψω το χρόνο σας …
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Γιατί με διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε; Είναι δυνατόν; Κάθε φορά αυτό θα γίνεται;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ποιο άρθρο παραβιάστηκε, που το λέτε εσείς και ο κ. Βενιζέλος;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό. Εσείς είστε έμπειρος κοινοβουλευτικός …
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Είμαι έμπειρος ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ένα λεπτό, κύριε Παπαϊωάννου. Παρακαλώ. Διακόπτω το χρόνο σας ...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ποιο άρθρο παραβιάστηκε; Αοριστίες μια ζωή, έτσι για εντυπωσιασμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ.
Κύριε Παπαϊωάννου, εσείς είσαστε έμπειρος κοινοβουλευτικός. Ξέρετε ότι αν αναφέρεστε με αιχμή κατά του Προεδρείου …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Τους πείραξε η αλήθεια του Πρωθυπουργού και δεν έχουν πώς να εκτονωθούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): … το Προεδρείο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει πάνω σε αυτό το θέμα.
Δεν στερήθηκε καθόλου ο λόγος. Όπως υποβάλατε την αίτηση για την παραβίαση του Κανονισμού, έλαβε το λόγο ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Βενιζέλος δεν ανεφέρθη σε κανένα άρθρο του Κανονισμού, το οποίο να είχε παραβιαστεί. Είπε αορίστως παραβιάστηκε η σειρά σε ό,τι αφορά τη σειρά των επικαίρων ερωτήσεων. Εσείς όμως –ειδικά εσείς- ξέρετε καλύτερα παντός άλλου ότι όταν υπάρχουν επίκαιρες ερωτήσεις τις οποίες οφείλει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός, προηγούνται όλων των άλλων. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά –γιατί είστε έμπειρος κοινοβουλευτικός- ότι είθισται σε ορισμένα θέματα, τα οποία είναι υψηλού ενδιαφέροντος, όταν υπάρχουν επίκαιρες ερωτήσεις, να γίνεται μία παραβίαση πράγματι σε ό,τι αφορά το χρόνο που γίνεται συνήθως και στους Υπουργούς, αλλά και στους ερωτώντες συναδέλφους. ?ρα, δεν έγινε τίποτα περισσότερο από ό,τι γίνεται κάθε φορά.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παρακαλέσω να μην επανέλθετε πάνω σε αυτό το θέμα.
Σας ευχαριστώ πολύ που μου επιτρέψατε την παρέμβαση. Έχετε τη συνέχεια του χρόνου σας, παρακαλώ συνεχίστε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε η Πρόεδρος της Βουλής και εσείς ως Πρόεδρος να κρατάτε το χρόνο και να διευθύνετε αντικειμενικά τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί τα πέντε λεπτά να γίνονται δεκαπέντε και για άλλους να υπάρχουν ανοχές και για άλλους να μην υπάρχουν.
Όμως, επειδή πράγματι όλοι μας έχουμε μία αγωνία για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, εγώ θα περίμενα σήμερα εδώ σε μία επερώτηση –άλλωστε αυτό συνηθιζόταν πάντοτε και αυτό κάναμε πάντοτε εμείς, όταν είχαμε το θώκο του Υπουργού- να είναι ο κύριος Υπουργός εδώ. Ο κ. Βουλγαράκης σήμερα λάμπει δια της απουσίας του, παρότι υπάρχουν και θίγονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία στη χώρα.
Θα ξεκινήσω, κύριε Υφυπουργέ, με το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά σήμερα το Υπουργείο σας και που θέτει τεράστια ζητήματα πολιτικής και ηθικής τάξης που αγγίζουν πλέον τον Ποινικό Κώδικα. Κληθήκατε να διαχειριστείτε ως επιβάλλει ο νόμος προσλήψεις φρουρών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Γνωρίζετε τα αποτελέσματα. Εννέα νέοι Έλληνες πολίτες είχαν απολυτήριο λυκείου πάνω από 19 με επιπλέον προσόντα καταγεγραμμένα. Πέραν της συνέντευξης κλήθηκαν να διαγωνιστούν στην έκθεση ιδεών και στα στοιχεία δικαίου. Όλοι οι νέοι Έλληνες πολίτες με βαθμό απολυτηρίου από 19 έως 20 έγραψαν για 12 και 13. Οι έξι που επελέγησαν έχουν βαθμό απολυτηρίου από 11 μέχρι 14 και όλοι –ω του θαύματος!- έγραψαν πάνω από 19. Και επειδή αυτό δεν έφθανε ακολούθησε η συνέντευξη και όλοι οι του 19 και 20 στη συνέντευξη πήραν 12 και 13 και οι του 12 και 13 πήραν στη συνέντευξη 19 και 20. Τα ερωτήματα της συνέντευξης; Χλευάζει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Και εσείς σήμερα, κύριε Υπουργέ, καλύπτετε την τριμελή επιτροπή. Διενεργήσατε ένορκη διοικητική εξέταση; Την στείλατε στον εισαγγελέα να ερευνήσει τα ζητήματα; Αν δεν το κάνατε σημαίνει ότι καλύπτετε το έγκλημα και είσαστε ηθικοί αυτουργοί αυτού του τεράστιου ανοσιουργήματος που δεν καλύπτεται με τις όποιες λογικές συμψηφισμών σήμερα μας αναφέρατε εδώ.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, σε σχέση με τον κομματισμό. Για να μπορέσετε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και ό,τι σας ανέφεραν οι προηγούμενοι συνάδελφοί μου, ανατρέξατε στο απώτερο παρελθόν του 1994.
Δεν θα πω ότι την πρώτη περίοδο εμείς ως ΠΑΣΟΚ είχαμε το καλύτερο σύστημα αξιοκρατίας και διαφάνειας. Μην ξεχνάτε όμως, ότι τότε υπήρχε το περίφημο κράτος της δεξιάς και πολύ σωστά ο κ. Παντούλας αναφέρθηκε προηγούμενα στην αντίληψη μας για το κράτος. Ξεχνάτε όμως, ότι σήμερα με απόφαση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλήρης μοριοποίηση για τις μεταθέσεις σε όλα τα Σώματα; Επιτέλους οι νέοι της Ελλάδος, ο ελληνικός λαός, απαιτούν διαφάνεια και αξιοκρατία.
Και αντί να σταθείτε σε αυτά για τα οποία σας ελέγχουμε και σας αναφέρουμε έχετε βρει την εύκολη λύση, μια αναφορά σε ένα παρελθόν που δεν το θέλει κανένας πλέον σε αυτή τη χώρα. Σας χαρίζουμε τους συμβιβασμούς.
Κύριε Υπουργέ, ποια Αστυνομία σας παραδώσαμε; Σας παραδώσαμε την Αστυνομία των Ολυμπιακών Αγώνων, που έγιναν με άψογο τρόπο. Μη μου πείτε ότι τη διαμορφώσατε εσείς στους 4 ή 5 μήνες που ήσασταν στην Κυβέρνηση. Σας παραδώσαμε την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα και αυτούς τους ανθρώπους που εμείς είχαμε επιλέξει στην ηγεσία, εσείς τους κάνατε πολιτικά στελέχη σας. Και καλώς κάνατε. Δεν σας κατηγορούμε. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία σήμερα, όμως, παραβλέπετε. Οι επιλογές μας είχαν να κάνουν με βάση την αξιοκρατία και την αξιοσύνη και με βάση τις ανάγκες που είχε ο κάθε αστυνομικός, προτάσσοντας βέβαια πάντοτε τη λογική του δημοσίου συμφέροντος. Σήμερα δεν δίνετε καμία απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Υπάρχουν άλλα ζητήματα, κύριε Υπουργέ. Σας άκουσα να αναφέρεστε στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο πώς πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα αποδίδει -και πράγματι αποδίδει και εμείς προχθές με τον Πρόεδρό μας τον κ. Γιώργο Παπανδρέου πήγαμε να τους συγχαρούμε- τα αποτελέσματα που αποδίδει. Ξεχνάτε, όμως, ότι με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδίως τα τελευταία χρόνια 450.000.000 ευρώ –αναλογισθείτε το νούμερο- επενδύθηκαν για να υπάρχει σήμερα ο εξοπλισμός που υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα, που είναι ο καλύτερος σε όλη την Ευρώπη.
Και ενώ, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα -και μην κοιτάζετε μια χρονιά που τα πράγματα πήγαν καλά λόγω καιρικών συνθηκών- και ενώ υπήρχε ο διαγωνισμός, αδιάβλητος διαγωνισμός, για τους τριακόσιους περίπου, έρχεστε και τον καταργείτε και βάζετε τον κ. Φούρλα να αναφέρει ότι θα πάμε σε πανελλήνιες εξετάσεις, για να είναι πιο αντικειμενικό το σύστημα …
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Και ο Υπουργός.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και ο Υπουργός.
… και εσείς σήμερα αλλάζετε το σύστημα και αντικαθιστάτε τις πανελλήνιες εξετάσεις με συνεντεύξεις, το σύμβολο δηλαδή της φαυλότητας, της αθλιότητας, το σύγχρονο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Γιατί περί αυτού πρόκειται και αυτός είναι ο θεσμός της συνέντευξης που καθιερώσατε στο σύγχρονο πολιτικό μας βίο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Είκοσι χρόνια μας διδάξατε καλά, κύριε συνάδελφε.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θέλω ακόμα να σας θυμίσω εδώ, κύριε Υπουργέ, ότι στην πολιτική, ιδιαίτερα σε περίοδο υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, υπάρχουν προτεραιότητες. Δεν μπορεί όλα να τα κάνει το κράτος, δεν μπορεί όλα να τα σηκώσει ο προϋπολογισμός.
Και σας ερωτώ ευθέως αυτή τη στιγμή. Τι προέχει στο δικό σας Υπουργείο; Να πάρετε πυροσβέστες, να πάρετε αστυφύλακες, να πάρετε λιμενικούς, να πάρετε νοσοκόμες και νοσηλευτικό προσωπικό ή αγροφύλακες, κύριε Υπουργέ; Και έρχεται σήμερα και καταγγέλλει ο κ. Κουτσούκος ότι συνάδελφοι Βουλευτές κάνουν συγκεντρώσεις σε επιτυχόντες αγροφύλακες, για να τους πουν ότι εγώ πήρα υπόσχεση από τον κύριο Υπουργό ότι από τις εννέα χιλιάδες που λέγαμε για το Σώμα –γιατί εννέα χιλιάδες προέβλεπε το Σώμα των Αγροφυλάκων- δεν θα πάρουμε τις εννέα χιλιάδες, αλλά θα πάρουμε τους χίλιους ενός διαβλητού διαγωνισμού. Και δεν καταργήθηκε ο διαγωνισμός, όπως ισχυρίζεστε, αλλά με το σχετικό νόμο συστάθηκε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι αρμοδιότητες αυτές πέρασαν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Θέλω να ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι αν τολμήσετε να το κάνετε, ο σχετικός νόμος θα είναι αντισυνταγματικός, γιατί απαγορεύεται αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στην τοπική και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να ξαναέρχονται πάλι στο συγκεντρωτικό κράτος που είναι η δική σας αντίληψη. Να, λοιπόν, που είναι το βόλεμα των ημετέρων. Και θα έλθουν άνθρωποι -να δεχθώ ότι πέρασαν ότι πέρασαν σε ένα διαγωνισμό πριν από δώδεκα χρόνια- να απαντήσουν στις σύγχρονες ανάγκες και στις σύγχρονες συνθήκες.
Δεν σας ενδιαφέρει, κύριε Υπουργέ, το δημόσιο συμφέρον. Δεν σας ενδιαφέρει η καλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Τα δικά σας παιδιά, τα «γαλάζια» παιδιά του κ. Νάκου σας ενδιαφέρουν και τίποτα παραπάνω όλη αυτή την περίοδο. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.
Θα μας απαντήσετε σε αυτό σοβαρά και υπεύθυνα. Ο κ. Βουλγαράκης –και έπρεπε να ήταν εδώ να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ξέρει βέβαια να αποφεύγει τις κακοτοπιές, εγώ του βγάζω το καπέλο σε αυτό- έλεγε ότι τα βασικά κονδύλια που απαιτούνται για την αγροφυλακή δεν θα βαρύνουν το δικό μας προϋπολογισμό, αλλά θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το είπε τρεις-τέσσερις φορές. Αναγκάστηκε να το διαψεύσει. Μα, ειλικρινά είσαστε Υπουργοί, είσαστε Υφυπουργοί και δεν ξέρετε ποια κονδύλια είναι επιλέξιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια δεν είναι; Δεν μάθατε, επιτέλους, πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας κάνω μία πρόσκληση, την οποία θέλω να μεταφέρετε και στην Κυβέρνηση. Στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ένα ινστιτούτο επιμόρφωσης. Είσαστε ευπρόσδεκτοι όλοι Υπουργοί με πρώτο τον κ. Παυλόπουλο -γιατί θυμάμαι πως χειρίστηκε το βασικό μέτοχο- για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια. Θα σας είναι χρήσιμα, για να μη ρεζιλεύετε τη χώρα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Έρχονται απαντήσεις από επιτρόπους ότι αυτά τα κονδύλια δεν υπάρχουν και δεν δίνονται. Είσαστε σοβαρή Κυβέρνηση εσείς; Κυβερνάτε τον τόπο ως επιβάλλει σήμερα το δημόσιο συμφέρον και οι ανάγκες της χώρας; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα σε σχέση με τις προεκλογικές σας εξαγγελίες. Είναι ανάγκη να αναφερθώ στο ότι υπάρχει πλήρης αναξιοπιστία λόγων και έργων; Ξέρετε τι λέγατε, κύριε Υπουργέ; Διαβάζω εδώ για δημιουργία πανεπιστημίου αστυνομικών. Σωστή πρόταση. Αντί για πανεπιστήμιο αστυνομικών, είδαμε πανεπιστήμιο για τον κ. Χριστόδουλο. Δηλαδή, αντί να μπούμε μέσα σε αυτές τις ανάγκες, είναι άλλες οι προτεραιότητες. Γιατί είπα, κύριοι συνάδελφοι, ότι μία Κυβέρνηση είναι θέμα προτεραιοτήτων;
Θέλετε να πάω παρακάτω; Μιλήσατε για εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής. Μπορείτε να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, τι προσθέσατε τους τελευταίους δεκαεννέα μήνες; Ποια δαπάνη κάνατε επιπλέον απ’ αυτήν που είχαμε κάνει εμείς, όταν σας παραδώσαμε, όπως σας είπα, τα Σώματα των Ολυμπιακών Αγώνων;
Μιλήσατε για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Πήγατε προχθές -γιατί δεν είχε τίποτα άλλο να πει ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη- και φτιάξατε μία ολόκληρη ιστορία. Βρήκαμε ξαφνικά τον κοινοτικό αστυνόμο. Γελάνε στα χωριά. Εμείς είμαστε από χωριά, κύριε Υπουργέ, και ξέρουμε τι μας γίνεται. Κάθε καποδιστριακός δήμος έχει κάπου δεκαπέντε κοινότητες. Ο κοινοτικός αστυνόμος θα περνά κάθε μέρα από μία κοινότητα, θα πηγαίνει στο κατάστημα, για να κάνει τι; Αυτή είναι η περίφημη αναδιάρθρωση –γιατί χρησιμοποιείτε και ωραίες λέξεις- των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;
Όσον δε αφορά στη συνεργασία με συνδικαλιστικά σωματεία των Σωμάτων Ασφαλείας για όλα τα προβλήματα, κάποιος συνάδελφος είπε προχθές ότι «σεμνά και ταπεινά μας κοροϊδέψατε». Δεν τους πλησιάζετε, δεν συνεργάζεστε, αλλά σας ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Δεν τους δέρνουν και δεν τους δίνουν καπνογόνα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Δεν είναι το θέμα μου αυτό. Το θέμα είναι άλλο. Το θέμα είναι ότι κάνατε μεταθέσεις αστυνομικών για να ελέγξετε το Σώμα παραμονές των εκλογών.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Ποτέ άλλο δεν είχαμε αστυνομικούς εναντίον αστυνομικών. Εμείς ποτέ δεν κάναμε τέτοια πράγματα.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε συνάδελφε που προκαλείτε, θα σας πω πολύ απλά ότι εμείς…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, διακόπτει τον ομιλητή με απρεπείς φράσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Λέμε τις πράξεις σας. Είναι απρεπείς; Τότε δεν έπρεπε να τις κάνετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ μην διακόπτετε.
Συνεχίστε, κύριε Παπαϊωάννου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να θυμίσω –γιατί οι συνάδελφοι είναι νέοι εδώ και δεν θυμούνται- ότι η εισαγωγή μέσω πανελληνίων εξετάσεων των αστυνομικών και μέσω αντικειμενικών αξιοκρατικών κριτηρίων των πυροσβεστών και των λιμενικών έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Παλιότερα γινόταν με ρουσφέτι. Ας θυμίσω εδώ τη μοριοποίηση των μεταθέσεων, τη θεσμοθέτηση του ωραρίου εργασίας, του γνωστού πενθήμερου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Όταν τακτοποιήσατε τους δικούς σας, μετά κάνατε τη μοριοποίηση.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Θα θυμίσω τη συμμετοχή των εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, τη θεσμοθέτηση και λειτουργία υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων. Θέλετε να θυμίσω τα οικονομικά των Σωμάτων Ασφαλείας και τόσα άλλα, το τι έχουμε κάνει εμείς σε σχέση με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα υπηρετεί σε ένα πολύ δύσκολο πόστο; Τεράστια άλματα σε σχέση με το παρελθόν.
Εδώ, όμως, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα στο οποίο δεν έχετε απαντήσει. Πληροφορούμαστε ότι όσον αφορά τους συμβασιούχους πυροσβέστες τους κρατήσατε για τεσσερισήμισι μόνο μήνες, ώστε να μην έχουν το δικαίωμα να πάνε ούτε καν στο ταμείο ανεργίας. Θα κάνετε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί τους αγνοείτε; Γιατί τους πετάτε στην ανεργία για τόσο καιρό;
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι προχθές έγινε ερώτηση γιατί είχαμε εισβολή αστυνομικών στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με στόχο την αστυνόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος; Τι κάνατε γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ;
Ακόμα, σας άκουσα να λέτε διάφορα πράγματα. Ξέρετε ότι όλη η Ευρώπη, αλλά και η εμπειρία λέει πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία δούλεψε πάρα πολύ καλά με τον κ. Διώτη και είχε θετικά αποτελέσματα, είναι μία υπηρεσία που δεν πρέπει να γίνονται αλλαγές. Και εσείς έχετε εκκαθαρίσεις εκεί.

Περί αυτού πρόκειται. Δεν λαμβάνετε υπ’ όψη σας…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Από τους σαράντα πέντε, πενήντα…
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Λίγοι είναι οι πέντε; Δηλαδή οι πέντε οι καλοί που έφυγαν ποιοι είναι;
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου αυτές οι μεταθέσεις και αυτή η διάλυση του Σώματος να μη φέρει την Ελλάδα στα χρόνια που ήταν παλαιότερα στο παρελθόν.
Θίξατε κάποιο θέμα από εκεί ρωτώντας εμάς και μάλιστα μιλούσε εκείνη τη στιγμή ο κ. Μανωλάκης, να σας πούμε ποια είναι η άποψη για τις κάμερες και για όλα αυτά.
Κατ’ αρχήν, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξέρετε κάτι. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε ό,τι συρρικνώνει τη δημοκρατία μας. Θα ξεκινάμε με κανόνες. Η δημοκρατία στις ευνομούμενες πολιτείες κατοχυρώνεται μέσα από θεσμούς και όχι μέσα από τις προσωπικές δικές μας θέσεις…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Παρακάτω, στο ψητό…
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Πάρα κάτω; Τόσο πολύ εκτιμάτε τους θεσμούς; Μήπως είσαστε θεσμός εσείς, κύριε Υπουργέ, και δεν το ξέραμε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Στο ψητό…
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Το ψητό λοιπόν είναι το εξής και είναι πολύ απλό ότι σήμερα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είπε να λειτουργήσουν οι κάμερες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και να μη λειτουργήσουν για άλλα πράγματα οι κάμερες.
Εσείς αυτή τη στιγμή, αν πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι σωστό, να πάτε να συζητήσετε με την Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όλοι την έχουμε σε ένα υψηλό κύρος, και να συμφωνήσετε πώς πρέπει να λειτουργήσουν, ώστε να προστατεύονται και τα ατομικά δικαιώματα, και η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών να μην αστυνομεύονται. Εσείς δε θέλετε να κάνετε αυτό. Εσείς θέλετε να αγνοήσετε την Αρχή –δεν ξέρω γιατί την κάναμε- και να επιβάλλετε τις απόψεις σας. Αυτή είναι η λογική του αυταρχισμού. Αυτή είναι η λογική του αστυνομικού κράτους.
Κύριε Υπουργέ, αλλάξατε γραμμή πλεύσης. Αυτό που συνήθως αναφέρατε εδώ ότι η πολιτική ηγεσία κινείται με κριτήρια αντικειμενικά, δεν χωρίζει τους αστυνομικούς κλπ., οφείλω να πω ότι ο κ. Βουλγαράκης ιδιαίτερα μπόρεσε και διαμόρφωσε μια καλή επικοινωνιακή πολιτική. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα ζητήματα της επικοινωνιακής πολιτικής όταν δεν έχουν πίσω τους ουσία, έχουν τάχιστα ημερομηνία λήξης και οι μάσκες πέφτουν και στο Υπουργείο πλέον της Δημόσιας Τάξης. Αυτό να ξέρετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Βεβαίως, σας άφησα να παραβείτε το χρόνο σας παρά το γεγονός ότι ήσασταν εκείνος ο οποίος έκανε τις πρώτες συστάσεις για μη παραβίαση χρόνου.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Με διέκοπταν. Και ο Υπουργός είχε πέντε λετπά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι θα κρατήσω το χρόνο σας από τη δευτερολογία σας και εσάς και του κυρίου Υπουργού ο οποίος υπερέβη το χρόνο του κατά δύο λεπτά.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Προς τι το σχόλιο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το σχόλιο ήταν ότι θα κρατηθεί ο χρόνος όλων από τις δευτερολογίες.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να προσπαθήσετε να γίνετε Πρόεδρος όλου του Σώματος και όχι μόνο σε κάποιους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εσείς ειδικά γνωρίζετε ότι είμαι.
Ο κ. Μανωλάκης έχει το λόγο.

……………………………………………
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή είμαστε πολλές ώρες εδώ και συζητάμε συνέχεια, ιδιαίτερα στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εγώ έχω μία απορία, πότε θα ξεφύγετε από τη λογική της Αντιπολίτευσης και θα συνειδητοποιήσετε ότι ο ελληνικός λαός σας έχει φέρει στην Κυβέρνηση. Αντί να απαντάτε σε αυτά που σας λέμε εμείς και σας ελέγχουμε, γιατί αυτό είναι το θεσμικό μας χρέος, η αποστολή μας, εσείς θέλετε πάντοτε να πηγαίνετε στο παρελθόν και να ψάχνετε, να απομονώνετε γεγονότα –εγώ δεν θα πω ότι δεν υπήρξαν γεγονότα- στη λογική των συμψηφισμών. Δεν πάει η χώρα έτσι μπροστά, κύριε Υπουργέ. Τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους τους ενδιαφέρει το τώρα και το αύριο. Συνειδητοποιήστε το. Τελείωσε αυτή η ιστορία των συμψηφισμών.
Σε τελευταία ανάλυση θα σας πω κάτι πολύ απλό. Εμάς, αν υπήρξαν κάποια τέτοια φαινόμενα μετά από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης, ο ελληνικός λαός μας τιμώρησε. Χάσαμε στις εκλογές, εκτίουμε την ποινή μας. Θα δείξουμε μεταμέλεια για ό,τι δεν κάναμε καλά και θα είμαστε πάλι στην Κυβέρνηση. Εσείς θα είστε, όπως είπε ο Πρόεδρος, ο ιός της παρένθεσης. Μας κρίνει όλους. Θυμηθείτε την περίοδο 1990-1993. Τα ίδια λέγατε. Αλαζονεία στο έπακρον: «Όλα τα κάνουμε καλά».
Ποιος θα έβλαπτε την Ελληνική Αστυνομία; Η Ελληνική Αστυνομία όμως και το Πυροσβεστικό Σώμα όπως είναι σήμερα είναι έργο δικό μας. Μην μου πείτε ότι το κάνατε εσείς στους δεκαεφτά μήνες, ότι δεν λειτουργούσε πριν και λειτούργησε τώρα. Και θυμηθήκατε τον Ματέι. Αγνοήσατε αυτό που σας είπα προηγουμένως, εξοπλισμός στην Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Τα ίδια μέσα είχε η Ελληνική Αστυνομία πριν από λίγα χρόνια και τα ίδια έχει τώρα;
Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, θα κάνω εξαίρεση όμως για έναν τον οποίο τιμώ ως δημόσιο λειτουργό. Ποιος είναι ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος; Ο κ. Φούρλας. Ήταν. Και σήμερα δεν είναι πολιτικό πρόσωπο; Δεν τον βρήκατε έτοιμο; Δεν θέλω να πάω σε άλλα ονόματα. Κατά συνέπεια, αφήστε την καραμέλα για κομματισμό στα Σώματα Ασφαλείας. Σας είπα -και το παρακάμψατε αυτό- ότι σας δώσαμε την ηγεσία των Ολυμπιακών Αγώνων που σήμερα σε κρίσιμα πόστα εξακολουθεί πράγματι να οδηγεί την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα εκεί που πρέπει να το οδηγήσει.
Το θέμα όμως είναι ότι αρχίσατε από κάτω και αρχίσατε πλέον σήμερα και μεταθέτετε χωρίς λογικές, χωρίς κριτήρια, χωρίς αιτήσεις ανθρώπους του μόχθου. Τέσσερα παιδιά έχει ο άλλος και πρέπει να πάει στο Διοικητικό Δικαστήριο ως πολύτεκνος για να δικαιωθεί και θα έρθετε να μας πείτε εσείς σήμερα εδώ: «Να, εμείς τα αποκαταστήσαμε». Ξέρετε πόσες χιλιάδες προσφυγές σε σχέση με τις μεταθέσεις που έχει κάνει συνολικά -και δεν αναφέρομαι στην Αστυνομία- σήμερα εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, γιατί υπάρχει ένας συνολικός διωγμός και όχι μόνο των πασόκων αλλά και όσων ικανών και άξιων το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε σε θέση ευθύνης ως μηδίσαντες; Αυτή είναι η πολιτική σας: επιστροφή. Επανίδρυση του κράτους ίσον άλωση του κράτους και επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς. Αυτή είναι η λογική σας. Ξεφύγετε από αυτό. Ο ελληνικός λαός άλλα περιμένει. Και δεν απαντάτε.
Κύριε Υπουργέ, να σας πω κάτι; Είπατε για τους πυροσβέστες: «Εμείς θα τους δώσουμε μόρια». Υπήρχε μοριοδότηση. Το θέμα είναι το εξής: Ο κ. Φούρλας και ο κύριος Υπουργός όμως είχε πει να κάνετε πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό το ξεχάσατε. Αλλάζετε, απ’ ότι κατάλαβα, το προεδρικό διάταγμα. Συνέντευξη θα βάλετε; Τι τη θέλετε τη συνέντευξη, το σύμβολο της κομματικής αθλιότητας; Γιατί περί αυτού πρόκειται.
?ρα, τώρα τι μας λέτε εδώ; Στο Βήμα της Βουλής μιλάτε, δεν μιλάτε σε προεκλογική συγκέντρωση γενικά και αόριστα. ?ρα, το σύστημα από αντικειμενικό το κάνετε υποκειμενικό. Και ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Ότι θα βάλετε εκεί κάποιους υπαλλήλους και θα τους κάνετε επίορκους υπαλλήλους, διότι θα τους δίνετε οδηγίες, όπως το κάνατε, γιατί δεν έβγαιναν διαφορετικά τα αποτελέσματα, αλλά σιωπήσατε γι’ αυτό σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει επέμβει ο Εισαγγελέας και φτάσαμε στα όρια του Ποινικού Κώδικα, όπως σας είπα προηγουμένως. Σε αυτά αποφεύγετε να απαντήσετε.
Και έρχεστε εδώ παραποιώντας κάθε έννοια της ομιλίας μου –και είναι τα Πρακτικά εδώ- να πείτε εάν εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε ή δεν θέλουμε τις κάμερες. Εγώ σας είπα το εξής: Οι κάμερες να είναι εκεί, αλλά να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες που θα προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Και γι’ αυτό το θέμα σας είπα ότι έχουμε επιτροπή, η οποία είναι θεσμική, από το Σύνταγμα. Συνεργαστείτε μαζί της. Ποιος σας είπε ότι δεν θέλουμε να λειτουργήσουν; Γιατί διαστρεβλώνετε έτσι την πραγματικότητα;
Προσφύγατε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εμείς δεν σας είπαμε τίποτα. Το θέμα όμως είναι το εξής: Θα εφαρμόσετε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Γιατί μας έχετε συνηθίσει να μην εφαρμόζετε ούτε αποφάσεις δικαστηρίων ή να βρίσκετε τρόπους με νομοθετικές ρυθμίσεις να τις παρακάμπτετε.
Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ήρθε προχθές το ΑΣΕΠ και είπε ότι οι θυγατρικές εταιρίες του ΟΣΕ υπάγονται σ’ αυτό. Και προχωράει κανονικά η θυγατρική εταιρία να κάνει τις κομματικές προσλήψεις. Ο νόμος και το ΑΣΕΠ έχουν μείνει στην άκρη, στη γωνιά. Έτσι σέβεστε τους θεσμούς. Έχετε γίνει οι ίδιοι οι θεσμοί, τα φυσικά πρόσωπα. Να μην πάω όμως παραπέρα.
Λυπάμαι, κύριε Υπουργέ, εμείς ήρθαμε εδώ να κάνουμε και να ασκήσουμε το θεσμικό μας χρέος, την Αντιπολίτευσή μας χωρίς να κάνουμε διαχωρισμούς και το αποδείξαμε. Αν υπήρξαν διαχωρισμοί ήταν απόρροια ενός άλλου παρελθόντος. Αλλά αλίμονο αν η Ελλάδα του 2000, αν η Ελλάδα της ΟΝΕ, αν η Ελλάδα της προόδου και της προκοπής, μπορεί να έχει τα σκουριασμένα μυαλά της ΕΡΕ, γιατί εκεί μας έχετε πάει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο κ. Παπαϊωάννου έχει το λόγο.
Θα φέρετε αντίδραση πάλι. Ένα λεπτό θα σας δώσω.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη. Εγώ δεν θέλω να αδικήσω κανένα συνάδελφο και πολύ περισσότερο έναν Υπουργό της Κυβέρνησης. Θέλω όμως να διαβάσω τι είχε πει ο κ. Βουλγαράκης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ στις 19.9.2005. Είχε πει ότι τα βασικά κονδύλια που απαιτούνται για την αγροφυλακή δεν θα βαρύνουν το δικό μας προϋπολογισμό, αλλά θα προέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ότι γι’ αυτό το ζήτημα ήδη έχουμε κάνει μεγάλη έρευνα. Και την 1.7.2005 έλεγε στον ΣΚΑΙ ότι το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες γίνονται σχεδόν τζάμπα.
Κατά συνέπεια γιατί μας λέτε ότι κατηγορούμε τον κ. Υπουργό; Εγώ δεν τα δέχομαι αυτά. Δεν κάνω εγώ προσωπικές αναφορές. Όλοι μας αναφερόμαστε σε δηλώσεις και σε πολιτικές. Αυτά ήταν τα λόγια του κ. Βουλγαράκη και γι’ αυτό σας κάλεσα να έλθετε στο ινστιτούτο επιμόρφωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπου θα μπορέσουμε να σας δώσουμε πολλές οδηγίες και να σας επιμορφώσουμε για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα των συγκρίσεων προφανώς και δεν αμφισβητεί κανένας τη δημοκρατικότητα κανενός μας εδώ μέσα. Σε αυτό όμως κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Και σας θυμίζω εδώ, κύριε Μαρκογιαννάκη ότι με όλα αυτά που λέγατε επί χρόνια και με αυτά που μας θυμίζετε και καλά κάνετε κυβερνήσαμε τον τόπο επί 20 χρόνια. Πήραμε την Ελλάδα από ψωροκώσταινα που έτσι μας την παραδώσατε και την κάναμε την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων και της ΟΝΕ. Τώρα περιμένετε λίγο. Θα έλθουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή όταν εσείς αποφασίσετε. Και τότε με βάση της συγκρίσεις να είστε σίγουρος ότι θα πάρετε την απάντηση από τον ελληνικό λαό. Εμείς σε αυτόν αναφερόμαστε, δεν έχουμε άλλο σημείο αναφοράς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Πάντως το αδίκημα δεν είναι στιγμιαίο. Η τιμωρία είναι συνεχής.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας θέλω αντικειμενικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Είμαι αντικειμενικός.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Τότε μην κάνετε σχόλια όταν ομιλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Είχατε τελειώσει.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Μου κάνατε καλά σχόλια στο γήπεδο για τον Ολυμπιακό μη μου τα κάνετε και εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, όχι. Κάνω πάντοτε σχόλια όταν χρειάζεται.