Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

21-06-2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ

         
1. Ο προεκλογικός αγώνας, αν και ανεπίσημα, έχει ξεκινήσει και κάθε Σαββατοκύριακο παρακολουθούμε τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα διασταυρώνοντας τα ξίφη τους και ανταλλάσσοντας σκληρές εκφράσεις. Θα είναι τελικά οι εκλογές, όπως πολλοί εκτιμούν, μια προσωπική κόντρα των δύο Αρχηγών, σ’ ένα πολωτικό κλίμα;

 

Σε όλες τις εκλογές υπάρχει μια συνολική αντιπαράθεση ιδεών, προγραμμάτων επιχειρημάτων και προσώπων. Αυτό θα γίνει και τώρα. Ιδιαίτερα κρίσιμο για την τελική επιλογή των πολιτών είαι ασφαλώς και του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Και εδώ θα υπάρξει αντιπαράθεση επιχειρημάτων, χωρίς αυτό να προϋποθέτει «σκληρές εκφράσεις, η «προσωπικές κόντρες». Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει, δεν επιδιώκει την πόλωση, γιατί έχει σε όλα τα σημεία που μπορεί να δοθεί ένας προεκλογικός αγώνας το στοιχείο της υπεροχής, όπως είναι :
-Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις, που εγγυώνται ένα νέο μεγάλο ιστορικό κύκλο αλλαγών για την χώρα στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας δίκαιης κοινωνίας, ίσων ευκαιριών και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Μην ξεχνάτε ότι το Κοινωνικό Κράτος είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.
-Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στη συνείδηση του Λαού, ως η πλέον αναξιόπιστη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος μετά την μεταπολίτευση αλλά και ως μια Κυβέρνηση, που αποδυνάμωσε το σύστημα αξιών της χώρας και τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, που υπηρέτησε τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του Λαού, που δεν εξαντλήθηκε μόνον σε μια πελατειακή συναλλαγή πολιτικού τόπου αλλά εξέθρεψε και συγκάλυψε οικονομικά σκάνδαλα για να εξυπηρετήσει φίλους της, «δικά της παιδιά»
-Η προσωπικότητα και το διεθνές κύρος του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Πρωθυπουργού του κ. Κων/νου Καραμανλή. Ενός Πρωθυπουργού που έδειξε ότι αν μη τι άλλο του λείπει το θάρρος για να αναλάβει ή να καταλογίσει ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις Κυβερνητικών στελεχών που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ενός Πρωθυπουργού που φοβάται την αλήθεια, ενός Πρωθυπουργού που όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει κάποιο ουσιαστικό έργο αλλά δυστυχώς συνειδητά συγκάλυψε μεγάλα σκάνδαλα όπως είναι εκείνα των υποκλοπών και των ομολόγων.

 

2. Παρακολουθούμε επίσης επιθέσεις με την χρήση ακραίων εκφράσεων οι οποίες εκδηλώνονται είτε από τον Πρόεδρο σας εναντίον του Πρωθυπουργού, είτε από στελέχη της Κυβέρνησης με θύμα τον Γιώργο Παπανδρέου. Πως σχολιάζετε αυτό το κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται; Συμφωνείτε;

Ουδέποτε ο Πρόεδρος μας, ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιούσε ακραίες εκφράσεις σε βάρος του Πρωθυπουργού, άλλωστε, στη συνολική διαδρομή, ποτέ δεν έκανε προσωπικές επιθέσεις σε κανέναν. Έχει νόημα να θυμίσω τον έντονα προσωπικό και απαξιωτικό λόγο του κ. Πρωθυπουργού για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδιαίτερα κατά το πρόσφατο παρελθόν; Είναι όμως γνωστό ότι η καταγραφή, η αποτύπωση της αλήθειας, των γεγονότων, χωρίς χαρακτηρισμούς και επιθετικούς προσδιορισμούς ενοχλεί πολύ περισσότερο και αυτό πράττει με συγκεκριμένες αναφορές και παραδείγματα ο Πρόεδρός μας και όλοι εμείς.
Όσοι – και δεν είναι λίγοι - Υπουργοί η άλλα στελέχη της Κυβέρνησης ακολουθούν την πολιτική της πόλωσης και των ύβρεων είναι βέβαιον ότι εκθέτουν τον Πρωθυπουργό, αφού τους καλύπτει, αλλά και τους εαυτούς τους. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Εμείς θα πορευθούμε με βάση την αλήθεια, και τον δημοκρατικό διάλογο που υπηρετεί την ουσία της πολιτικής.
Είναι αυτονόητο ότι θα πάμε «κόντρα» στο κλίμα πόλωσης που θέλει να διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και ότι δεν θα αποφύγουν τα αμείλικτα ερωτήματα, που και μέσα από εμάς θέτει ο Ελληνικός Λαός.

3. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βαδίζουμε προς το απόλυτο εκλογικό ντέρμπυ. Με ανοικτό το ενδεχόμενο πεντακομματικής βουλής και τους περιορισμούς του εκλογικού νόμου, πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα αυτοδυναμίας. Σ’ αυτή την περίπτωση πως θα βλέπατε τα περιθώρια συνεργασίας με τη Ν.Δ.; Και ρωτώ γιατί πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πια ώριμο και για την Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι δημοσκοπήσεις, με τον όποιο βαθμό αξιοπιστίας διαθέτουν , δείχνουν ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, ότι η δυναμική είναι μαζί μας, ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές. Στο ερώτημά σας – αν και υποθετικό – η απάντησή μας είναι πεντακάθαρη, περιθώρια συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δίκαιο και σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που θέλει «να θολώνει τα νερά», «να ανακατεύει την πολιτική τράπουλα» για λόγους που εκείνος θέλει και επιθυμεί.

4. Περιθώρια μετεκλογικής, ή προεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό υπάρχουν;

Το πλέον έντιμο και καθαρό θα ήταν να υπάρξει μια προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΝ βασισμένη πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και στόχων.
Αυτό δεν γίνεται, με ευθύνη φυσικά όχι δική μας, αν και ο νέος εκλογικός νόμος το επιτρέπει. Αυτό που κατά συνέπεια μένει είναι να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Θεωρώ επίσης αυτονόητη την συνέχιση της πολιτικής μας για διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών, αλλά και πολιτικών συμμαχιών που στηρίζονται σε αρχές και αξίες. Στο σαφές ερώτημά σας κατά συνέπεια δεν μπορεί να δοθεί από σήμερα μια σαφής απάντηση. Η ζωή θα δείξει.

5. Επίσης θα ήθελα το σχόλιο σας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εσχάτως στις σχέσεις με το ΚΚΕ; Πως απαντάτε στα όσα η Αλέκα Παπαρήγα σας καταλογίζει ταυτίζοντας σας με τη Ν.Δ;

Το ΚΚΕ και η κα Παπαρήγα χρόνια τώρα, συνεχίζουν «στο ίδιο μοτίβο» γιατί έτσι πιστεύουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την εκλογική της δύναμη. Τελευταίως δυστυχώς έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και επιδίδονται και σε συκοφαντίες. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα ανοίξουμε πολιτικό μέτωπο μαζί τους. Το δικό μας ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο θα είναι σταθερά απέναντι στη Δεξιά, απέναντι στην Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως θα δίνουμε απαντήσεις με βάση την αλήθεια και τα στοιχεία, κυρίως γιατί σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε στους οπαδούς και ψηφοφόρους το ΚΚΕ τους αγώνες της, αλλά και για το ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, άνθρωποι που υφίστανται τις αντιλαϊκές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

6. Τέλος πως κρίνετε το πρόσφατο κρούσμα αστυνομικής βίας, όπως αυτή καταγράφηκε στο βίντεο που παρακολουθήσαμε από τηλεοράσεως;

Μια λέξη αρμόζει ντροπή. Και το πολιτικό ερώτημα φυσικά επανέρχεται : Κανένας δεν έχει ευθύνες ; Κανένας δεν θα αναλάβει ευθύνες; Κανένας δεν θα καταλογίσει ευθύνες; Και στο τελευταίο ερώτημα φυσικά υπάρχει απάντηση. Αναμφίβολα ναι. Και αυτός θα είναι ο Ελληνικός Λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.