Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα " ΤΟ ΕΘΝΟΣ"

22-06-2007

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ,
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ "ΕΘΝΟΣ" ΚΑΙ
ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡH

 

 

 


1. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και στο θέμα των ομολόγων, εκτιμάται ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης συμβαδίζει με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης;

Σε όλες τις υποθέσεις Κυβερνητικού ενδιαφέροντος η ηγεσία της δικαιοσύνης, λειτούργησε σύμφωνα με τις επιθυμίες, τον πολιτικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή αλήθεια. Αυτό γίνεται και στην υπόθεση των ομολόγων. Για ένα διαπιστωμένο, ομολογημένο στην ουσία έγκλημα ακόμη δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων, τουναντίον διετάχθη προκαταρκτική εξέταση για να κερδιθεί χρόνος αφού πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι συγκάλυψη του σκανδάλου στην κατεύθυνση ότι οι ευθύνες περιορίζονται σε κάποια φυσικά πρόσωπα και ότι δεν πρέπει να στραφεί και σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτός είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση απέρριψε, πριν καν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Είναι η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε και στα άλλα δύο μεγάλα σκάνδαλα, των υποκλοπών και της υπόθεσης των Πακιστανών.

 

2. Σε λίγο λήγει η θητεία του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου. Πώς τον κρίνετε; Και αισθάνεστε δικαιωμένος που θέσατε θέμα με επιλογής του στον κ. Παπαληγούρα;

Το θέμα της δικής μου δικαίωσης δεν έχει καμία ιδιαίτερη αξία. Αξία έχει ότι ο κ. Κεδίκογλου απαξίωσε στη συνείδηση των πολιτών τον κορυφαίο θεσμό του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ότι συνέβαλε καθοριστικά με τον βίο και την πολιτεία του, στον παράταιρα κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταγράφεται από το Λαό, κυρίως όμως από το νομικό κόσμο της χώρας που παρακολουθεί τα πράγματα από κοντά, ως ο χειρότερος Πρόεδρος από ιδρύσεως του Αρείου Πάγου.

3. Για τη διαδοχή του κ. Κεδίκογλου, τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει;

Δεν θα κάνω εκτιμήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι «το πάθημα έγινε μάθημα» για τον κ. Πρωθυπουργό και ότι ο νέος Πρόεδρος θα έχει ηθικές αντιστάσεις, ότι θα θέσει ως πρώτιστο χρέος του την ανάκτηση του κύρους του θεσμού του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

4. Τη Δευτέρα αρχίζει η δίκη της ΔΕΚΑ. Εκτιμάτε τελικά ότι είναι πολιτική δίκη;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο κ. Έβερτ την ξεκίνησε και για να καταλήξει η υπόθεση στο Ακροατήριο χρειάστηκε να αλλάξει τρεις φορές το κατηγορητήριο. Υπήρξαν συνεχή απαλλακτικά βουλεύματα και έπρεπε να αναζητηθεί «ο δικός μας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου» για να ασκηθεί αναίρεση, αφού ο αρμόδιος συνάδελφός του είχε αποφανθεί ότι η σχετική αίτηση έπρεπε να τεθεί στο αρχείο. Προσθέστε σ’ όλη αυτή τη πρωτόγνωρη και απαράδεκτη συμπεριφορά συγκεκριμένων δικαστών και εισαγγελέων και το γεγονός ότι Υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σπεύδουν και προαναγγέλουν όχι μόνον καταλογισμό ευθυνών, σε εξαίρετους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και προεξοφλούν βαριές ποινές.
Πιστεύω ότι οι δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τον νόμο και την ελεύθερη συνείδησή τους.

5. Τα γκάλοπ είναι δυσμενή για το ΠΑΣΟΚ, αφού τρεις μήνες πριν τις εκλογές (αν γίνουν τον Σεπτέμβριο) φέρνουν μπροστά τη ΝΔ. Μπορείτε και πώς να ανατρέψετε την κατάσταση;

Σταθερή είναι η θέση μου ότι οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα έχουν περιορισμένη αξιοπιστία. Σε κάθε περίπτωση όμως και αυτές αποτυπώνουν ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, ότι η δυναμική είναι μαζί μας.
Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

6. Συμφωνείτε με το πολιτικό κλίμα και τις σκληρές εκφράσεις στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ που το συνοδεύουν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που φαίνεται να έχει ξεκινήσει; Η υπόθεση των ομολόγων θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών;

Το σκάνδαλο των ομολόγων κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει όπως δεν μπορεί να αγνοήσει και εκείνα των υποκλοπών, των Πακιστανών, < <των κουμπάρων>> και τόσων άλλων. Ασφαλώς και θα είναι ένα κομμάτι της εκλογικής αντιπαράθεσης. Εμείς θα αναδείξουμε όλα αυτά τα σκάνδαλα στις πραγματικές τους διαστάσεις, χωρίς λογικές πόλωσης και όξυνσης. Το ίδιο θα πράξουμε και για την ανάδειξη των άλλων μεγάλων μας προεκλογικών ενοτήτων, που συνθέτουν τα στοιχεία της υπεροχής, έναντι της Νέας Δημοκρατίας και που είναι :

-Το νέο μας πρόγραμμα που εγγυάται έναν νέο μεγάλο ιστορικό κύκλο αλλαγών για τη χώρα στο στόχο διαμόρφωσης μιας δίκαιης κοινωνίας, ίσων ευκαιριών και γενναίας αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των φτωχών, των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

-Η ανάδειξη της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που πλέον της αναξιοπιστίας της αποδυνάμωσε το σύστημα αξιών στη χώρα μας και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που υπηρέτησε τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του Λαού, που εξέθρεψε οικονομικά σκάνδαλα, που η προεκλογική εξαγγελία για επανίδρυση του Κράτους ταυτίστηκε με έναν και μόνο στόχο της επανίδρυσης του Κράτους της Δεξιάς.
-Τέλος θα επιμείνουμε και στην ανάδειξη του κύρους και της προσωπικότητας του Προέδρου μας του Γιώργου Παπανδρέου. Θα αναφερθούμε ιδιαίτερα και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, χωρίς επίθετα και χαρακτηρισμούς, με βάση το έργο και τη διαδρομή του, αφού καταγράφεται πλέον ως ένας Πρωθυπουργός που είναι απών, που κρύβεται από τα δύσκολα, που του έλειψε το θάρρος να αναλάβει ή να καταλογίσει ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και στελεχών του, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, που συνειδητά συγκάλυψε μεγάλα σκάνδαλα, που είναι απών και από τις διεθνείς εξελίξεις.
Έτσι τα όπλα μας είναι η αλήθεια, τα γεγονότα, η δύναμη των επιχειρημάτων, όλα αυτά που συνθέτουν την ουσία μιας εκλογικής αντιπαράθεσης

7. Ενόψει εκλογών στη Β΄ Αθηνών κυκλοφορεί “μαύρο χρήμα”;

Το ερώτημά σας έχει θετική απάντηση, που δυστυχώς δεν αφορά μόνον την Β΄ Αθηνών και φυσικά δεν αφορά το σύνολο των βουλευτών ή των υποψηφίων βουλευτών. Αφορά ισχνές μειοψηφίες από όλο το πολιτικό φάσμα.

8. Το ΚΚΕ εξακολουθεί το διμέτωπο κατά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σε τι κατά τη γνώμη σας στοχεύει;

Γιατί είναι παραδοσιακά αντίθετοι με το ισχύον πολιτικό σύστημα. Γιατί είναι δογματικά προσκολλημένοι στο στόχο ενός διεθνισμού που δεν ήλθε και δεν πρόκειται ποτέ να έλθει, γιατί δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στο τι μπορεί να είναι ο σοσιαλισμός σήμερα και τέλος γιατί κάνουν μικροκομματικούς υπολογισμούς αφού πιστεύουν ότι η δεξαμενή αύξησης της εκλογικής τους δύναμης είναι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα ακολουθήσουμε, δεν θα ανοίξουμε πολιτικό μέτωπο μαζί τους. Εμείς μένουμε σταθερά απέναντι στη Δεξιά, απέναντι στην Κυβέρνηση.