Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΤΟ ΚΑΡΦΙ"

08-09-2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
«ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΓΛΕΖΟΥ

Πώς κρίνετε το σκηνικό αυτής της προεκλογικής περιόδου;
Βαδίζουμε προς τις πιο ιδιότυπες εκλογές των μεταπολιτευτικών χρόνων. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το πρόσχημα του προϋπολογισμού και επέλεξε την ημερομηνία με σκοπό να αποφύγει τη συζήτηση για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. ʼφησε ολόκληρες περιοχές στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς να ζητήσει ούτε μια ειλικρινή συγγνώμη. Εξέθεσε διεθνώς τη χώρα με απίθανα σενάρια συνομωσίας για να αποσείσει τις ευθύνες της. Ανακοίνωσε τα ελάχιστα και αυτονόητα άμεσα μέτρα κατά τρόπο που έθιξαν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Υποσχέθηκε ανεπαρκείς και αποσπασματικές ρυθμίσεις για να καλύψει την ενοχή της.
Γενικότερα με επικοινωνιακά τρικ επιχειρεί καθημερινά να κρύψει την ανικανότητά της, και όσα αντιλαϊκά μέτρα θα εφαρμόσει σε περίπτωση που επανεκλεγεί. Με κάποιες μικροπαροχές και με μόνο τις υποσχέσεις που είχε δώσει για την πρώτη τετραετία, προσπαθεί να κερδίσει μια δεύτερη. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με το ίδιο εισιτήριο δεν ξαναμπαίνεις στο τρένο.

Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα ή δεν έχει καν πρόγραμμα;
Πρόγραμμα ασφαλώς συγκροτημένο δεν έχει. Μιλάει για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς και απροκάλυπτους τρόπους. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων δεν το λέει. Αλλά τις είδαμε κατά την πρώτη τετραετία. Πήγαν τη χώρα πίσω, υποβάθμισαν τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, ευνόησαν τους «ενδιάμεσους» και τους κερδοσκόπους. Αρκετά όμως. Ο κύκλος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση κλείνει εδώ.

Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία, παρότι οι συνθήκες της προεκλογικής περιόδου δεν επέτρεψαν να συζητηθεί ουσιαστικά το διακύβευμα των εκλογών, να πει «όχι» στην οπισθοδρόμηση, «ναι» στη νέα αλλαγή. Να πει όχι επιστροφή σε καταστάσεις υπανάπτυξης, ναι στην Ελλάδα του πολιτισμού, της προόδου και της ευημερίας.

Το ΠΑΣΟΚ τι νέο έχει να προσφέρει αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας;
Οι πυρκαγιές ήταν ένα σοκ για όλους. Η Ελλάδα δεν είναι ίδια με χθες. Και το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει και αλλάζει. Βγάλαμε τα διδάγματα μας. Δρόμος για επιστροφή σε αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει το ιστορικό χρέος να κλείσει τις πληγές, να θωρακίσει τη χώρα, να επανασυστήσει το κράτος θέτοντάς το σε κίνηση και σε λειτουργία στην υπηρεσία των πολιτών, να ενδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη περιφερειακή ανάπτυξη, να αναδιοργανώσει το κοινωνικό κράτος, να διαμορφώσει μία δίκαιη κοινωνία, να προστατέψει το περιβάλλον, να εξασφαλίσει στους νέους ανθρώπους ίσες ευκαιρίες στη εκπαίδευση και στην εργασία, καλή ποιότητα ζωής και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, δίνει ένα καινούργιο όραμα στην πατρίδα μας, πυξίδα για τον 21ο αιώνα, ανοίγει μια καινούργια σελίδα, έναν ιστορικό κύκλο αλλαγών για τη χώρα. Είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις μεγάλες προτεραιότητες: Κράτος- Περιβάλλον- Υγεία- Παιδεία- Απασχόληση- Κοινωνική Ασφάλεια. Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνέργια για δυνατή κοινωνία, δυνατή Ελλάδα.

Δίνετε τη μάχη της Β’ Αθήνας. Τι μηνύματα παίρνετε από τους πολίτες;
Παρά τη συσκότιση και τα σύννεφα καπνού που εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα πλεονέκτημα για μας. Η δυναμική είναι μαζί μας. Η Β’ Αθηνών είναι στην πρωτοπορία, κρατάει ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα στέλνει και πάλι το μήνυμα της νίκης σε όλη τη χώρα. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες της, σε όλες τις γειτονιές και εκτιμώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα «κόψει πρώτο το νήμα» και ίσως με μια διαφορά που ακόμα δεν μπορώ να αξιολογήσω. Όσο για την υποψηφιότητα μου είμαι ευγνώμων για την ανταπόκριση των συμπολιτών μου και νιώθω ότι μπορώ να βοηθήσω ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία για τη βελτίωσή της λειτουργίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.