Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΑΜΑΡΥΣΙΑ"

08-09-2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΜΑΡΥΣΙΑ"

Κύριε Παπαϊωάννου, η χώρα βιώνει τις τελευταίες μέρες μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό;
Κύριε Σταθόπουλε τα συναισθήματα που με διακατέχουν , όπως και όλους τους πολίτες της χώρας. Η εθνικών διαστάσεων καταστροφή από τις πυρκαγιές ήταν ένα σοκ για την ελληνική κοινωνία. Με πλημμυρίζει θλίψη για την απώλεια της ζωής 65 συνανθρώπων μας για την καταστροφή της περιουσίας και την απορύθμιση της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα με πλημμυρίζει οργή για την αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, ειδικά φέτος που υπήρχαν αυξημένοι κίνδυνοι, για την ανεπάρκεια της να συντονίσει τις υπηρεσίες πυρόσβεσης για το περιορισμό της καταστροφής. Επιπλέον με λυπεί βαθύτατα, που η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα αυτονόητα μέτρα άμεσης ανακούφισης των πυροπαθών και τα ανεπαρκή για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, για να κρύψει την ενοχή της και να φανεί ευχάριστη ενόψει των εκλογών.
Σ’ αυτή τη συγκυρία αισθάνομαι ως πολίτης αυξημένης ευθύνης και ως πολιτικός πιο βαρύ το χρέος να συμβάλλω στην στήριξη των πληγέντων και στη νεα μεγάλη προσπάθεια για να πάει μπροστά ο τόπος.

Στο θέμα της προστασίας του πράσινου στην Ελλάδα πιστεύετε ότι οι ευθύνες βαρύνουν μόνο την παρούσα Κυβέρνηση ή θα πρέπει να αναζητήσουμε ανάλογες ευθύνες και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ;

Η Κυβέρνηση Καραμανλή αποδείχτηκε η πιο αναξιόπιστη και ανίκανη κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων. Οδήγησε προς τα πίσω τη χώρα συνολικά. Ειδικά στα θέματα του περιβάλλοντος με την αποδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, την αδρανοποίηση των δασικών υπηρεσιών, την οικονομική αποδυνάμωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι ευθύνες της είναι εγκληματικές. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι τον άλλαξαν οι πυρκαγιές, αλλά τις ευθύνες του δεν τις αναλαμβάνει, ούτε βγάζει τα σωστά συμπεράσματα.
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ δεν κάναμε ποτέ τέτοια τερατώδη σφάλματα και για τις όποιες ευθύνες και καθυστερήσεις πληρώσαμε. Τώρα είναι η ώρα να πληρώσει ο κ. Καραμανλής.
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ βγάζουμε τα διδάγματα μας απ’ αυτήν την εθνική τραγωδία. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ίδια με χθες. Ούτε κι εμείς. Αλλάζουμε νοοτροπία, αντίληψη και πρακτική για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Το πρόγραμμά μας για την εθνική αναγέννηση αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της χώρας.

Παρά τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει τον τόπο (π.χ. ομόλογα, πυρκαγιές), το ΠΑΣΟΚ δείχνει ανήμπορο να «πάρει κεφάλι» από τη ΝΔ. Πού οφείλεται αυτό;

Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν. Το ίδιο και οι δημοσκοπήσεις, που διαμορφώνουν τα απατηλά φαινόμενα, όπως της καταλληλότητας του κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής αποδείχτηκε πως είναι υπεύθυνος για την οπισθοδρόμηση της χώρας, την ανέχεια και ανασφάλεια της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Η τετραετία του απέδειξε οτι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια σοβαρή , εργατική και κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει δείγματα γραφής πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο να εφαρμόσει την πολιτική που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία και η Ελλάδα.

Πρόσφατα είχαμε την 33η επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ του τότε με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα;

Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας. Το έργο μας άλλαξε την Ελλάδα. Αμβλύναμε τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. Η χώρα απέκτησε φωνή και διεθνή παρουσία. Το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τώρα ένα νέο ιστορικό κύκλο αλλαγών. Η διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας προσδιορίζει το νέο μας μεγάλο στόχο

Πού νομίζετε ότι θα κριθεί η προσεχής εκλογική μάχη;

Παρά τη συσκότιση και τα σύννεφα καπνού που εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία υπάρχει ένα πλεονέκτημα για μας. Η δυναμική είναι μαζί μας. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της ΝΔ, και αυτό δεν το βλέπω μόνο στη Β Αθηνών, το είδα και στα χωριά μας και όπου βρέθηκα, είναι βαθύτατα απογοητευμένοι. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι έχει ανθρώπους που ξέρουν να αγωνίζονται και να πείθουν με τα επιχειρήματά τους. Στη βάση αυτή πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα «κόψει πρώτο το νήμα» και ίσως με μια διαφορά που ακόμα δεν μπορώ να αξιολογήσω. Η καταψήφιση της Ν.Δ.και η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είναι λυτρωτική για τη χώρα.

Η Β’ Αθηνών είναι μία «αχανής» εκλογική περιφέρεια. Ποιους λόγους έχει ένας πολίτης να ψηφίσει τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου; Οι στενοί δεσμοί σας με το Μαρούσι πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσουν τη γενικότερη εκλογική παρουσία σας στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων;

Η Β’ Αθηνών είναι στην πρωτοπορία, κρατάει ψηλά τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα στέλνει και πάλι το μήνυμα της νίκης σε όλη τη χώρα. Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες της, σε όλες τις γειτονιές, εισπράττω την αγάπη και την εκτίμησή τους χρόνια τώρα, και είναι αυτό η μεγάλη μου ικανοποίηση για ό,τι και εγώ προσφέρω στη χώρα μου και στους ίδιους.

Πράγματι οι πολίτες της Β Αθήνας με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και τους οφείλω βαθιά ευγνωμοσύνη. Προσπάθησα πάντα ν ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους απ όποια θέση Κυβερνητική ή άλλη βρισκόμουν. Ξέρετε, είμαι πάρα πολύ δεμένος με τους ανθρώπους και θεωρώ υποχρέωση μου να βοηθήσω κάποιον που έχει ανάγκη, μια γειτονιά, ένα Δήμο, την πατρίδα μας. Αλλά δεν ζητώ να με ψηφίσουν για το έργο που έκανα αλλά γιατί νιώθω ότι μπορώ να βοηθήσω ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών και του πολιτικού μας συστήματος για το καλό του τόπου και την ευημερία των πολιτών.

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τι εύχεστε για την Ελλάδα την επόμενη των εκλογών;

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κρίσιμο και από αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η πορεία του τόπου. Είναι ατήριτη εθνική ανάγκη να μπει η χώρα σε μια νέα περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει το ιστορικό χρέος να κλείσει τις πληγές, να επανασυστήσει το κράτος, να ενδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη, να ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος, να διαμορφώσει μια δίκαιη κοινωνία, να προστατέψει το περιβάλλον, να εξασφαλίσει στους νέους ανθρώπους ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην εργασία, καλή ποιότητα ζωής και προοπτική.
   Το ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, δίνει ένα καινούργιο όραμα στην πατρίδα μας, πυξίδα για τον 21ο αιώνα, ανοίγει μια καινούργια σελίδα, έναν νέο ιστορικό κύκλο αλλαγών για τη χώρα. Είναι έτοιμο να υλοποιήσει τις μεγάλες προτεραιότητες : Κράτος – Περιβάλλον – Υγεία – Παιδεία – απασχόληση – Κοινωνική Ασφάλεια. Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνέργεια για δυνατή κοινωνία, δυνατή Ελλάδα.