Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

09-09-2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Πώς κρίνετε κ. Παπαϊωάννου τις συνθήκες που διαμορφώνται για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα;
Πολύ κακές. Ξεχωρίζει πράγματι από κάθε άλλη. Εκτός του ότι τη σηματοδοτεί η εθνική τραγωδία από τις πυρκαγιές, το σκηνικό που προσπάθησε να στήσει ο κ. Καραμανλής, που έχει την ευθύνη της προκήρυξης και της διεξαγωγής των εκλογών, δεν εξασφαλίζει το να κρίνουν οι πολίτες με ευχέρεια τον απολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης και τα προγράμματα των κομμάτων.
   Ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να υποτάξει την εκλογική διαδικασία στις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν έχει θετικό απολογισμό. Δεν έχει νέο πρόγραμμα. Δεν θέλει συγκρίσεις. Θέλησε να αποκρύψει τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των ομολόγων, για την αποδιοργάνωση του κράτους και την καταρράκωση των θεσμών, για την υποβάθμιση της ζωής στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
   Με μικροπαροχές, ληγμένες υποσχέσεις εκτεταμένη ρουσφετολογία κυρίως μέσω του ΟΑΕΔ νομίζει ότι θα καλύψει το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα που δημιούργησε. Με επικοινωνιακό τρόπο επιχειρεί να κρύψει τη γύμνια του προγράμματος, να αποπροσανατολίσει και πλήξει τους αντιπάλους του με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν πρόκειται να τον σώσει. Αποδείχτηκε ως πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων και η κυβέρνηση πιο ανίκανη των μεταπολιτευτικών χρόνων, έχοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και την παλιννόστηση του κράτους της Δεξιάς.

Τελικά ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Οπως πάντα το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Οι εκλογές γίνονται για το αύριο. Τα διλήμματα όμως έρχονται και από το παρελθόν και εμείς είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας. Κάτι για το οποίο δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία. Μετά όμως και τις καταστροφικές πυρκαγιές πρέπει όλοι να βγάλουμε τα διδάγματά μας.
Οι πολιτικές δυνάμεις να δουν ότι δεν πάει άλλο, ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά μ ένα αλαζονικό σύστημα διακυβέρνησης που διαχωρίζει τους πολίτες και δεν νοιάζεται για τη ζωή τους. Δεν πάει άλλο μ αυτό το κράτος και με αυτές τις συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του πολίτη και εκθέτουν τη χώρα. Εμείς έχουμε βγάλει τα διδάγματά μας, κοιτάζουμε μπροστά και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
   Ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ επιχειρούν να εξαπατήσουν τους πολίτες και αμετανόητοι ετοιμάζονται να συνεχίσουν στον ίδιο κατήφορο. Την ερχόμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να κρίνει την ουσία και να πει όχι επιστροφή σε καταστάσεις υπανάπτυξης, ναι στην Ελλάδα της δημιουργίας, του πολιτισμού, της ευημερίας.Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει και να κλείσει τις πληγές.

Ποια, κατά την άποψή σας, είναι τα στοιχεία υπεροχής, το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στις πυρόπληκτες περιοχές που ανακοίνωσε στον Πύργο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εντυπώσεις και έγινε κοινά αποδεκτό ως ένα συγκροτημένο, ρεαλιστικό και ανοιχτό σε νέες ιδέες πρόγραμμα ελπίδας και προοπτικής. Εμείς έχουμε βγάλει τα διδάγματά μας και αυτό φαίνεται και στο πρόγραμμά μας και στον προγραμματικό λόγο και τη συμπεριφορά του Γιώργου Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει να κλείσει τις πληγές, να επανασυστήσει το κράτος, να ενδυναμώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη, να αναδιοργανώσει το κοινωνικό κράτος, να προστατεύσει το περιβάλλον, να εξασφαλίσει στους νέους ανθρώπους ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην εργασία, καλή ποιότητα ζωής και προοπτική. Εγγυάται ότι θα επιδιώξει την εθνική συνεννόηση και την κοινωνική συνεργασία σε όλα τα κεφαλαιώδη εθνικά και κοινωνικά θέματα.
Για τη ΝΔ
Με ληγμένο πρόγραμμα ξαναζητά την ψήφο του λαού.

Θεωρείτε ότι ο λαός έχει την ευχέρεια να κρίνει τα προγράμματα ή ότι θα ψηφίσει με βάση τα προγράμματα;

Τα προγράμματα είναι ένα βασικό κριτήριο για την ψήφο, όπως και η ικανότητα, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του πολιτικού αρχηγού, που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και να είναι πρωθυπουργός.
Συμβαίνουν όμως και παράδοξα και πρωτοφανή σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως το γεγονός ότι η ΝΔ ζητά μια δεύτερη τετραετία έτσι χωρίς πρόγραμμα. Ακούστηκε από στελέχη της ότι ισχύει το προηγούμενο πρόγραμμά της γιατί ήταν οκταετίας, λες και ψηφίστηκε στις προηγούμενες εκλογές για δύο θητείες.
Είναι για το βιβλίο Γκίνες να ζητάει μια κυβέρνηση την ψήφο του λαού για να εφαρμόσει τη δεύτερη τετραετία όσα είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την πρώτη και δεν τα τήρησε. Αν είναι δυνατόν να θεωρηθούν πρόγραμμα οι ληγμένες υποσχέσεις, οι αβέβαιες μικροπαροχές, οι διακηρύξεις για συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που απονευρώνουν την οικονομία, πλήττουν το εισόδημα των πολιτών, προκαλούν κοινωνική ανασφάλεια, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.