Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

14-09-2009


«Νέος νόμος με σταυρό και λίστα μετά τις εκλογές»


Tη βεβαιότητά του ότι το ΠAΣOK διεκδικεί και θα κατακτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκφράζει ο κ. Mιλτιάδης Παπαϊωάννου. O πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής στη B’ Aθηνών, ο οποίος συμμετέχει στην Oμάδα Πολιτικού Σχεδιασμού της Iπποκράτους, στη συνέντευξή του στο «Eθνος της Kυριακής» κάνει αναφορά στις πρώτες προτεραιότητες του ΠAΣOK ως κυβέρνηση. Aλλαγή εκλογικού νόμου που στηρίζεται στις μονοεδρικές και στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας με συνδυασμό σταυρού και λίστας, μήνυμα προς τη νέα γενιά ότι «τέρμα οι αρεστοί, ναι στους αρίστους» και τομές στη Δικαιοσύνη, όπως εισαγωγή διαδικασιών για τη συντόμευση απονομής δικαιοσύνης και αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. O κ. Παπαϊωάννου προβλέπει «έξοδο», έστω και προσωρινή, για τον κ. K. Kαραμανλή.


Είχατε «αποχωρήσει» από την Β΄ Αθήνας αλλά αποφασίσατε να επιστρέψετε στην μάχη του σταυρού. Ο λόγος;
Δεν αποχώρησα ποτέ από την Β΄ Αθηνών. Η πορεία μου ταυτίζεται και με την Β΄ Αθηνών. Με τους πολίτες της έχω διαμορφώσει ιδιαίτερους πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς. Με τίμησαν και με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους για πολλά χρόνια. Δεν υπήρξε κατά συνέπεια για μένα δίλημμα αλλαγής εκλογικής περιφέρειας. Η σύγχυση περί ψηφοδελτίου επικρατείας δημιουργήθηκε στο βαθμό που αυτή την περίοδο είμαι επιφορτισμένος με απόφαση του Προέδρου μας με το έργο της διακομματικής επιτροπής, της συμμετοχής μου στον γενικό πολιτικό σχεδιασμό του κινήματος. Έχω όμως την δύναμη ανταπόκρισης τόσο στο βαρύ έργο που μου έχει αναθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και στις ανάγκες του δύσκολου στίβου της Β΄ Αθηνών.
Συμμετέχετε στον πολιτικό σχεδιασμό του Κινήματος. Ποιες θα είναι οι προτεραιτότητες της νέας Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του κ. Γ. Παπανδρέου τις πρώτες 100 μέρες, εάν κερδίσετε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;
Από τις πρώτες προτεραιότητες θα είναι να δούμε πως θα λειτουργήσει το κράτος και το πολιτικό σύστημα.
Μια μεγάλη προτεραιότητα είναι ο νέος εκλογικός νόμος που στηρίζεται στις μονοεδρικές περιφέρειες και στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας με συνδυασμό σταυρού και λίστας Επίσης θα πρέπει να εκπέμψουμε προς την κοινωνία και προς τη νέα γενιά το μήνυμα: «τέρμα οι αρεστοί, ναι στους αρίστους». Θα αλλάξει επίσης ο τρόπος επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, θα ενισχυθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, θα εισάγουμε διαδικασίες συντόμευσης απονομής της δικαιοσύνης.
Αν δεν σηματοδοτήσουμε μέσα από τη νομοθεσία κατ΄αρχήν, ότι αυτή η χώρα έχει ανάγκη, πρώτα απ΄όλα εμείς οι πολιτικοί, δεύτερον οι οικονομικοί συντελεστές, οι δημοσιογράφοι και τρίτον ο ίδιος ο λαός, να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπία, αν δεν γίνει αυτό τότε δεν θα έχουμε καμία τύχη.

Κάνατε δύο προτάσεις αλλά απερρίφθησαν από την διακομματική- έστω και για τυπικούς λόγους. Προσβλέπετε σε αλλαγές στις επόμενες συνεδριάσεις;
Η αναβάθμιση της ποιότητας του εκλογικού αγώνα, ο περιορισμός των εκλογικών δαπανών και η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών είναι αναγκαιότητα, είναι αιτούμενο της κοινωνίας μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μια δέσμη μέτρων, δεσμευτική για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που υπηρετούν τους παραπάνω στόχους. Αυτή η δέσμη μέτρων ως κατεύθυνση μαζί με πρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα επιχείρησα να καταθέσω στη διακομματική επιτροπή πλην όμως, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικά αρνήθηκαν να συζητήσουν. Πιστεύω ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στις επόμενες συνεδριάσεις. Πιστεύω όμως ότι η δικιά μας δέσμευση, η δική μας πρακτική λειτουργία, ανοίγει δρόμους για τις επόμενες εκλογές. Θα είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος.

Ανήκετε σε εκείνους που θεωρούν πλέον πιθανή νίκη του ΠΑΣΟΚ με ισχυρή αυτοδυναμία;
Ασφαλώς, όμως δεν επαναπαυόμαστε. Δίνουμε τη μάχη για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Ο τόπος έχει σήμερα ανάγκη μια υπεύθυνη και ισχυρή κυβέρνηση με έναν ικανό και δυναμικό Πρωθυπουργό που να στηρίζεται σε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ότι η αυριανή διακυβέρνηση για να είναι αποτελεσματική δεν μπορεί να μπει σε λογικές συμψηφισμών και ενδεχομένως «συναλλαγών».

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα προτείνατε στον πρόεδρό σας συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους (εάν εισέλθουν στην βουλή) ή και πάλι εκλογές;
Το ερώτημά σας σήμερα δεν μπορεί να έχει απάντηση αφού στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως σαφής είναι η θέση μας για αναζήτηση συμφωνιών και συνεργασιών που μπορεί να εκφρασθεί και με συμμετοχή προσώπων των άλλων πολιτικών χώρων, στα κυβερνητικά και λοιπά δημόσια αξιώματα, αρκεί να εδράζεται σε αρχές και κοινούς στόχους.

Πως κρίνετε της μη συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού;
Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένα ξεχωριστό, σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Στην διαδρομή του, όπως κάθε πολιτικός κάνει και λάθη.

Το ντιμπέιτ μπορεί να φέρει «μικρές ανατροπές» στην προεκλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ;
Δεν το νομίζω. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων.

Μεγάλη ήττα της ΝΔ σημαίνει αλλαγή ηγεσίας;
Δεν θα επιχειρούσα απάντηση αν δεν είχα την βαθειά εκτίμηση ότι ο κ. Καραμανλής έχει πάρει τις αποφάσεις του για έξοδο, έστω και προσωρινώς από την πολιτική μας ζωή. Δεν είναι υπερβολή ότι ήδη καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών ως ένας κουρασμένος παρατηρητής των γεγονότων. Η τηλεοπτική του εικόνα υπηρετεί σκοπιμότητες της συγκυρίας.

Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι τρεις εξαγγελίες που δεν πρέπει να ξεχάσει σήμερα στην ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου;
Με ενδιαφέρει να αναδειχθεί το συνολικό μας πρόγραμμα που δίνει απαντήσεις στις πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας. Στην αισιοδοξία, τον φόβο και την ανασφάλεια θέλω όλο και περισσότεροι Έλληνες να πιστέψουν ότι «υπάρχει ελπίς». Θέλω, και αυτό θα γίνει, να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας για την οικονομία και την αναδιανομή του εισοδήματος για τις ριζικές αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, για την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους.