Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στον Ρ/Σ "ΘΕΜΑ FM"

18-06-2010

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο “ΘΕΜΑ FM” και στην εκπομπή του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου,

μεταξύ άλλων δήλωσε:

Μ. Παπαϊωάννου: Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά έχουν έρθει ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα για να μην πάει στη χρεοκοπία. Δεν εκφράζουν το αξιακό και ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ. Επειδή υπάρχει αυτή η συμφωνία που αποτυπώνεται στο μνημόνιο πρέπει να δούμε πώς αυτά τα μέτρα κατά κατηγορία μπορούν να είναι καλύτερα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά και το μεγάλο στόχο που είναι η ανάπτυξη. Για τα εργασιακά ζητήματα θέλω να πω το εξής. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Καλώ από την πλευρά μου τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να συνεννοηθούν προκειμένου να λυθούν όσα ανορθόδοξα πάει να λύσει το προεδρικό διάταγμα. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί οι κοινωνικοί εταίροι δεν κάθονται να τα βρουν σε πολλά σημεία. Και αν δε τα βρουν τότε να επέμβει η Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος. Έχω την αίσθηση ότι αυτό που αφορά τα ζητήματα του οργανισμού μεσολάβησης διαιτησίας και αυτό που αφορά την Εθνική Συλλογική Σύμβαση όσον αφορά στα κατώτατα όρια αμοιβών θεωρώ ότι στα δικαστήρια θα κριθούν αντισυνταγματικά. Έχω μάθει να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας από την αρχή και δε μου αρέσουν οι τακτικισμοί. Όσον αφορά στο ποσοστό απολύσεων, το 2%. Θέλω να πω ότι και γι’ αυτό και για τις αποζημιώσεις είχα δεχθεί πιέσεις γιατί αυτό είναι κατεύθυνση της Ε.Ε. και όχι του ΔΝΤ και αρνήθηκα. Όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων στη χώρα μας δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι κάτω από 20 εργαζομένους είναι το 96%. ʼρα θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο θέμα της αποζημίωσης και της διαδικασίας προφανώς δεν πρέπει να μειωθεί στο μισό. Μιλάμε για ανενεργές διατάξεις και πρέπει να βάλουμε ρεαλιστικές που να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Και άλλες χώρες βρέθηκαν στην κατάσταση τη δική μας όπως η Βραζιλία. Στην Αργεντινή αντιθέτως που τα συνδικάτα δεν προσήλθα σε διάλογο, οι εργαζόμενοι περιμένουν στην ουρά για το γαλατάκι. Οι ώρες για τη χώρα είναι δύσκολες και χρειάζεται η συνευθύνη όλων. Επιβάλλεται να γίνει διάλογος με βάση τα δεδομένα της χώρας και νομίζω ότι μέσω αυτού θα μπορούσαν να λυθούν πολλά ζητήματα. Εγώ είμαι έξω από τη λογική να μειώνεται ο μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων ώστε να δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις. Γιατί υπάρχει το πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ που κάποια στιγμή μπορεί να μην έχει να πληρώσει. Και επιπλέον βάζουμε σε δοκιμασία την Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Αυτή τη στιγμή να βάλλω το νέο στην εργασία είναι σημαντικό και για αυτό δίνω κίνητρα στις επιχειρήσεις. Οι στοχευμένες πολιτικές σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή προέχει η κυβέρνηση να πείσει εργαζόμενους και εργοδότες να βρουν τη χρυσή τομή για το καλό της χώρας. Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που αποτυπώνεται στο μνημόνιο και έχει να κάνει με τις δανειακές ανάγκες της χώρας.