Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στον Ρ/Σ REAL FM

21-06-2010

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στον REAL fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

μεταξύ άλλων τόνισε:

Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, οποιαδήποτε ρύθμιση που την καταργεί, θα πέσει ως αντισυνταγματική και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Επίσης, επεσήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ότι είναι φανερό πως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που μας ξεπερνά, παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει το μνημόνιο με την τρόικα που μας δεσμεύει, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει και στο σύνταγμα της χώρας. «Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις συνταγματικές διατάξεις» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι στο θέμα των κατώτερων αμοιβών και της διαιτησίας υπάρχει κόκκινη γραμμή. Παράλληλα, κάλεσε τον Ανδρέα Λοβέρδο, να αναζητήσει τρόπο, προκειμένου αυτά τα πεδία να μην συμπεριληφθούν σε καμία διάταξη.

Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των εργαζομένων, οι οποίοι όπως είπε σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, κάνουν λάθος που δεν συμμετέχουν στο διάλογο, ενώ θεώρησε ελάσσονα τα ζητήματα των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας πως μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε θετικό το να αναπτύσσεται μέσα στα κόμματα διάλογος, εκτιμώντας πως δεν πρέπει να υπάρχει ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης, ούτε αυτό σημαίνει πως όποιος διαφωνεί θέλει να ρίξει την κυβέρνηση.

Μ. Παπαϊωάννου: «ʼκουσα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει νομιμοποιητική βάση γι αυτά που παίρνει ως αποφάσεις – κι αυτό είναι αλήθεια, γιατί βγήκε με ένα άλλο πρόγραμμα και ένα άλλο πρόγραμμα αναγκάστηκε από τα πράγματα να εφαρμόσει, αλλά ξέρετε πολλές φορές προέχει το συμφέρον της χώρας, κι αν αυτό υπηρετεί το συμφέρον της χώρας – αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα - κι εκτιμώ ότι μία τέτοια συζήτηση αυτή την ώρα, μας βγάζει εκτός θέματος, δεν είμαστε σοβαροί και δεν θέλω να μπω σε αυτή την κουβέντα» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα σε βάρος της χώρας», οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται περί πρόωρων εκλογών.

Τέλος εκτίμησε οτι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο, μέσω του διαλόγου θα επιτευχθεί συμφωνία και θα ψηφιστεί αμέσως μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής μετά τη θερινή διακοπή, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, επισημαίνοντας αυτό που κανείς δεν συζητά, είναι το κόστος και οι τιμές, τονίζοντας πως δεν μπορεί η Αθήνα να παραμένει ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, φέροντας ως παράδειγμα το Λονδίνο.