Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Αρθρο στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

05-09-2010

ʼρθρο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

Το κίνημα "προσαρμόστηκε"

   Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα σφράγισε θετικά την πορεία του τόπου. Η ιδεολογία και η πολιτική του δράση έφεραν την ανανέωση στο κομματικό και πολιτικό μας σύστημα, καθόρισαν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και το διεθνή προσανατολισμό της χώρας. Το κόμμα διαμόρφωσε μια γνήσια και καθαρή σχέση με τις δυναμικές εκφράσεις της κοινωνίας και τους  δημοκρατικούς θεσμούς. Ως κυβέρνηση κατέθεσε ένα αξιόλογο έργο, αφού πέτυχε μεγάλους εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς στόχους. Αυτοί είναι οι λόγοι που το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί ν’ αποτελεί το βασικό άξονα λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. 

Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις, με την εισδοχή των νέων τεχνολογιών, την κατάρρευση του διεθνούς διπολικού συστήματος, το σταθερό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο στόχο της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς, τη μαζική και ελεγχόμενη ενημέρωση και επικοινωνία, επηρέασαν την φυσιογνωμία του κινήματος και το οδήγησαν σε «προσαρμογές», του ιδεολογικού του πλαισίου και των κάθε φορά πολιτικών του προτεραιοτήτων.

Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί ότι τα φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς που παρουσιάστηκαν κατά την μακροχρόνια άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας, αποδυνάμωσαν την αρχική του φυσιογνωμία, αν και διατήρησε τον πυρήνα του αξιακού του πλαισίου, που είναι η δικαιοσύνη στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και η συνεχής προσπάθειά του για οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. 

Σήμερα καλείται και πάλι το ΠΑΣΟΚ να εκπληρώσει το εθνικό και κοινωνικό του χρέος. Να δώσει απαντήσεις, στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταπολεμική Ελλάδα, με κύρια ευθύνη τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη διεθνή οικονομική κρίση. Το έργο του, ασφαλώς είναι δύσκολο και ανηφορικό, αφού η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση ηθική, είναι κρίση αξιών και θεσμών. Η χώρα έχει ανάγκη και το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε τομές και ρήξεις για ν’ απαντήσει όχι μόνον στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανόρθωση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και για να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις ιστορικές της καθυστερήσεις.

Το έργο του γίνεται ακόμη δυσκολότερο, γιατί υπάρχει η ανάγκη διαμόρφωσης όρων για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και την υλοποίηση πολιτικών με κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες, στις μεγάλες μας προτεραιότητες που είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και φυσικά το «χωρίς έλεος» χτύπημα της διαφθοράς.

Είναι η μόνη πολιτική πρόταση που δίνει ελπίδα και προοπτική και που αναγκαίος όρος είναι ότι σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια πρέπει να έχουμε συμμέτοχους τους πολίτες. Για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ εκπληρώνει το εθνικό και κοινωνικό του χρέος με πυρήνα τις διαχρονικές του αρχές και αξίες.