Μιλτιάδης Παπαϊωάννου | Δικηγόρος - πρ. Υπουργός


Συνέντευξη στο Ρ/Σ "REAL FM"

14-09-2010

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL fm και το Νίκο Χατζηνικολάου μεταξύ άλλων τόνισε:

Μ. Παπαϊωάννου: "Είναι δύσκολο σε εμένα συνειδησιακά, να υπερασπίζομαι κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως δεν συμφωνώ, όταν δεν συμμετέχω στη διαμόρφωσή τους", αναφορικά με την άρνησή του να αναλάβει γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι πολιτικός που δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του, επειδή όπως είπε, υπήρξε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, χωρίς όπως είπε να το γνωρίζει.

Μ. Παπαϊωάννου: «Μίλησα με τον πρόεδρο, προφανώς δεν αφορούσε τον ίδιο, ήταν πάρα πολύ καλός μαζί μου (...) του εξήγησα τους λόγους και τους σεβάστηκε και μου είπε, «εντάξει Μιλτιάδη, σε εσένα πέφτει ο πρώτος λόγος». Κατά συνέπεια, αυτή είναι η βασική αιτία που είπα, όχι. Παρότι και αυτή η θέση είναι τιμητική, συμμετέχεις πιο πολύ στα κέντρα των αποφάσεων και ένας πολιτικός θέλει να συμμετέχει στα κέντρα των αποφάσεων»

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παραδέχθηκε πως «όταν δεν είσαι μέσα στις αποφάσεις και είσαι υποχρεωμένος κάθε στιγμή (σ.σ.: να τις υπερασπίζεσαι) – και αυτή είναι η δουλειά σου, γιατί δεν θα πήγαινα εκεί να κρατήσω αποστάσεις από κάποιες πράξεις του υπουργού Οικονομικών, να πω ένα παράδειγμα, που αυτό έχει να κάνει με την πορεία μου και τη συνείδησή μου».

Ο ίδιος τόνισε πως είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι η χώρα έχει άλλες προτεραιότητες σε σχέση με ένα πρόγραμμα περισσότερο κοινωνικό που το έχει ανάγκη η κοινωνία.

«Δεν κρατώ μεγάλες αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, από επιμέρους επιλογές και χειρισμούς, είναι αυτονόητο ότι έχω αποστάσεις και έχω την κριτική μου. Η χώρα καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή και δεν είμαι μακριά από την αναγκαιότητα κάποιων μέτρων. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Από την άλλη μεριά όμως, γιατί να μην μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα; Και θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν κάποια ζητήματα, όπως του ανασχηματισμού, δεν τα διαχειρίστηκαν καλά – και δεν αναφέρομαι στις επιλογές του προέδρου, αυτές είναι επιλογές του, έχει την αρμοδιότητα από το σύνταγμα, από τον πολιτικό μας πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε τέλος, ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και η θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Ξέρω ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά επειδή ξεκινήσαμε τον προηγούμενο χρόνο να κάνουμε εντοπισμό και προτάσεις στην κυβέρνηση και επειδή πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το πρώτο που πρυτάνευσε στη σκέψη μου, ήταν ότι πρέπει να συνεχίσω από εκεί που ξεκίνησα».